7:21 Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

ΚΙΝΑΛ: Εκλογές για την ηγεσία μέσα στο φθινόπωρο

ΚΙΝΑΛ: Εκλογές για την ηγεσία μέσα στο φθινόπωρο

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας οδεύει το Κίνημα Αλλαγής.

Μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι είναι τέσσερις: Η νυν πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης. Ουδείς γνωρίζει αν κάποιο ακόμη στέλεχος θελήσει να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Η πιθανότητα εμπλοκής του Παύλου Γερουλάνου, όπως όλα δείχνουν, μάλλον απομακρύνεται.

Όπως έχουν δεσμευτεί δημοσίως άπαντες, οι διαδικασίες θα γίνουν κανονικά, όπως προβλέπει το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής, αφού προηγουμένως συμφωνηθούν τα πρακτικά ζητήματα μέσω συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα αποφασίσει τα περαιτέρω. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη που δεν μετέχουν στο «σκληρό πυρήνα» των 4 υποψηφίων εκφράζουν προβληματισμό αν θα επιτρέψει η πορεία της πανδημίας αυτή τη μαζική διαδικασία, κανείς δεν θέτει θέμα αναβολής -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τουλάχιστον.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την κάλπη

Η Φώφη Γεννηματά μεταβαίνει στην ΔΕΘ την άλλη Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου.

Οπως εκτιμάται, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να συνεδριάσει -αφού προηγηθούν και οι απαραίτητες επαφές με τους υποψηφίους- μία εβδομάδα αργότερα (περί τις 22/9).
Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (25-26/9) ή το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (2-3/10).
Στη συνέχεια, σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ, θα «σηκώσει μανίκια» η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Είναι το κεντρικό όργανο διοργάνωσης των διαδικασιών εκλογής προέδρου από τη βάση. Αποτελείται από 11 μέλη που αναδεικνύονται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και πρόεδρος είναι ο Θόδωρος Καπετανάκης.
Είναι προφανές ότι στην επιτροπή θα μετέχουν και εκπρόσωποι που θα ορίσουν οι τέσσερις -μέχρι στιγμής- υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Εξίσου σαφές είναι ότι δεν αναζητείται μια «υπερκομματική» προσωπικότητα για να προεδρεύσει όπως έγινε το 2017 με τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο, καθώς τότε δεν είχε ιδρυθεί το Κίνημα Αλλαγής ως ενιαίο κόμμα, όπως είναι σήμερα. Βάσει του καταστατικού, οι μετέχοντες στην ΕΔΕΚΑΠ πρέπει να είναι μέλη του κόμματος.

Γεννηματά: Πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να τελειώνουμε και να κερδίσουμε

 

 

Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα κληθεί να επιλύσει μια σειρά σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα, όπως το θέμα των υπογραφών. Ως γνωστόν, στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο). Η ΕΔΕΚΑΠ θα αποφασίσει ποια από τις δύο διαδικασίες θα κληθούν να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι.

Επίσης θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα, το πού θα στηθούν οι κάλπες (στόχος είναι μία τουλάχιστον σε κάθε καποδιστριακό δήμο) καθώς και οι αντίστοιχες εφορευτικές επιτροπές, την ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ των καλπών (κάτι που απαιτεί εκπαίδευση και… tablets) κ.λπ.

Πολιτική θα είναι προφανώς η απόφαση για το Μητρώο Μελών που θα ψηφίσουν. Το καταστατικό προβλέπει ότι στη διαδικασία μετέχουν μέλη και φίλοι του κόμματος. Άπαντες οι υποψήφιοι επιθυμούν ανοικτό μητρώο, πιθανώς ωστόσο να τεθούν κάποιες μίνιμουμ δικλίδες ασφαλείας, όπως ο εκάστοτε προσερχόμενος -αν δεν ανήκει στη χορεία μελών/φίλων- να συμπληρώνει και να υπογράφει τη σχετική αίτηση, ώστε να συμπεριλαμβάνεται στο μητρώο μελών/φίλων του κόμματος.

Τέλος, μένει να διευθετηθεί το κρίσιμο ζήτημα του πότε θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές -ένα θέμα που απαιτεί ασφαλώς τη συμφωνία των υποψηφίων. Οι ημερομηνίες «παίζουν» και αναμένεται να οριστικοποιηθούν μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχουν το προσεχές διάστημα -και πάντως πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής- οι υποψήφιοι μεταξύ τους.

Θεωρητικά και εφόσον επιλυθούν όλες οι πολιτικές και τεχνικές εκκρεμότητες -και εφόσον η Γεννηματά εισηγείται Κεντρική Επιτροπή 26/9- οι εκλογές για τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα μπορούσαν να γίνουν τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Αν καθυστερήσουν οι διαδικασίες, πιθανή φαντάζει και η ημερομηνία 26-27 Νοεμβρίου. Ορισμένες πλευρές εκφράζουν ωστόσο τον προβληματισμό τους, καθώς η εν λόγω ημερομηνία συμπίπτει με τις πανελλαδικές αρχαιρεσίες των δικηγόρων. Ετσι θα εξεταστούν και τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα, 4-5/12 ή 11-12/12, με απώτατο όριο το Σαββατοκύριακο 18-19/12, μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας