22:12 Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Κοκορομαχία στα κλειστά σύνορα

Κοκορομαχία στα κλειστά σύνορα

Έντονη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μετά το «ευχαριστώ» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έκλεισαν τα σύνορα, εφαρμόζοντας, όπως υποστήριξε ο ίδιος, «μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης».

Τσίπρας: Ο κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μέσω Twitter έδωσε την απάντησή του στα όσα υποστήριξε ο κ. Τουσκ, αρνούμενος ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι απόφαση κοινή των 28, και υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια σε αντίθεση οποιασδήποτε τέτοιας κοινής απόφασης, την οποία και αγνοούν οι χώρες της Βαλκανικής Οδού που έκλεισαν τα σύνορά τους.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε δε προσωπικά τον κ. Τουσκ, να παραμένει προσηλωμένος δια του θεσμικού του ρόλου στις αποφάσεις του ΕΣ και να μην ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών (κι όχι μόνο).

Συγκεκριμένα, οι αναρτήσεις του πρωθυπουργού ανέφεραν:

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα.

Περιμένουμε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28.

Και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έμαθε τα νέα για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου από το Twitter

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να μαθαίνει τα νέα για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου από το Twitter, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο φόρουμ για το ασφαλιστικό που οργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο τομέας εργασίας κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας του κόμματος.

«Έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας τι έχει συνυπογράψει στις Βρυξέλλες;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η αλήθεια είναι πως «κάθε μέρα που περνά, η αξιοπιστία της κυβέρνησης και ο δήθεν ανθρωπισμός του κ. Τσίπρα βουλιάζουν στη λάσπη της Ειδομένης».

Μαξίμου: Ο κ. Μητσοτάκης έχει προφανώς μετανιώσει για τη συναινετική του στάση στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Σε απάντηση στον κ. Μητσοτάκη, κυβερνητικοί κύκλοι εξαπέλυσαν βέλη κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του Γ. Κουμουτσάκου, σχολιάζοντας ότι: «πρώτα, στη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου, έσπευσε να καταγγείλει ένα προσχέδιο. Έπειτα, ο εκπρόσωπος του κόμματός του επιχείρησε να υπονομεύσει από τα κοινωνικά μέσα την εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Τώρα, μετά από τρεις ημέρες σιωπής από το πέρας της συνόδου, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικούς λόγους την ανάρτηση του Ντόναλντ Τουσκ, χωρίς, καν, να έχει ζητήσει, ως όφειλε, οποιαδήποτε ενημέρωση από την κυβέρνηση».

«Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για μία αποτελεσματική και ανθρωπιστική πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού, η “εθνική γραμμή” του κ. Μητσοτάκη έχει εκφυλιστεί, ήδη, σε φτηνή μικροπολιτική, προφανώς, υπό την ομηρεία των ακροδεξιών του κόμματός του», πρόσθεσε σχετικά το Μαξίμου.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει προφανώς μετανιώσει για τη συναινετική του στάση στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών», επεσήμανε νωρίτερα το απόγευμα το Μαξίμου, αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις Μητσοτάκη για το θέμα.

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας ή δεν ξέρει τι υπογράφει ή εξαπατά

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, πέραν των χθεσινοβραδινών και σημερινών αναρτήσεών του στο Twitter συνέχισε την σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, δηλώνοντας κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του κόμματος στους δημοσιογράφους: «Ο κ.Τσίπρας είναι πολλαπλά εκτεθειμένος. Αρνείται την ίδια του την υπογραφή. Ή δεν ξέρει τι υπογράφει ή εξαπατά».

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι σε πανικό και ο πανικός της επιτείνει την ανικανότητά της». Κατέκρινε εν συνεχεία τον τρόπο χειρισμού της κρίσης από τους συναρμόδιους υπουργούς, σημειώνοντας ότι «άλλα λέει ο Βίτσας και άλλα ο Δρίτσας. Οι Υπουργοί αλληλοδιαψεύδονται» και προσέθεσε ότι επικρατεί «πλήρης ασυνεννοησία για το προσφυγικό».

«Η Ειδομένη αρχίζει να μοιάζει σχεδόν με κολαστήριο. Οι “Δαντικές” αυτές εικόνες δεν μπορούν να συνεχιστούν», σχολίασε ακόμη ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ διερωτήθηκε: «Τι συμφωνίες υπέγραψε η κυβέρνηση στη Σμύρνη; Ζητήθηκε η αποστολή Τούρκων αξιωματούχων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο & Κω;»

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσα έλαβαν χώρα στη Σμύρνη εκτός αιθούσης, μιλώντας για «διάπραξη ατοπήματος», και συμβουλεύοντας τον κ. Τσίπρα, που μοίρασε τριαντάφυλλα με τον Τούρκο ομόλογό του, «να προσέχει τα αγκάθια, ως οφείλει».

Διαβάστε επίσης:

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση είναι σε πανικό που επιτείνει την ανικανότητά της

Ντόρα Μπακογιάννη: Οφείλουν να πουν την αλήθεια μετά την τοποθέτηση Τουσκ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας