18:09 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κομισιόν: «Η κυβέρνηση μένει μόνο στα λόγια»

Κομισιόν: «Η κυβέρνηση μένει μόνο στα λόγια»

Γράφει ο Πέτρος Παπαβασιλείου

Νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα για την αναδιάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στο Δημόσιο. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να θέτει το αίτημα της χρονικής παράτασης έως το Σεπτέμβριο για την επίτευξη των στόχων, ενώ οι δανειστές εμμένουν στις απολύσεις – και μάλιστα σε άμεσο χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των υψηλόβαθμων εκπροσώπων της τρόικα με την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου «συμφώνησαν ότι διαφωνούν», όπως μεταφέρει στο ereportaz.gr αξιόπιστη κοινοτική πηγή.

Οι ξένοι τεχνοκράτες θεωρούν ως «ημίμετρα» τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού σύμφωνα με τη λογική τους «εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα με τους επίορκους και τους τυπικά ακατάλληλους υπαλλήλους».

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουμε τους λόγους για τους οποίους διατηρεί τόσο σθεναρή στάση η τρόικα στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, η απάντηση που λάβαμε από μη μόνιμο στέλεχος της Κομισιόν –το οποίο και απηχεί τις σκέψεις του Ματίας Μορς- ήταν η εξής: «Η κυβέρνηση μένει μόνο στα λόγια και στις υποσχέσεις. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στο θέμα της απομάκρυνσης υπαλλήλων, οι οποίοι είτε αποδεδειγμένα έχουν ζημιώσει την υπηρεσία τους, είτε καταλαμβάνουν τη θέση τους με μη αξιοκρατικές και αντικειμενικές διαδικασίες αξιολόγησης».

Τώρα, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί συμβιβαστική φόρμουλα, καθώς το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων –για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση Μνημονίων στην καθημερινότητά μας- αποτελεί ισχυρό προαπαιτούμενο για την ομαλή εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Υ.Γ.:  Η εμμονή της τρόϊκα μια τους δημοσίους υπαλλήλους δεν αποτελεί ένα τυπικό ψυχολογικό σύμπλεγμα. Η Task Force Greece (Χορστ Ραϊχενμπαχ) διαθέτει λίστες ολόκληρες με χιλιάδες υπαλλήλους που κρίνονται ως ανεπαρκείς και εντάσσονται στη γενικότερη κατηγορία «επίορκοι». Πρόκειται για προσωπικό που έχει υποπέσει σε πειθαρχικά και άλλα παραπτώματα, για υπαλλήλους οι οποίοι έχουν ήδη παραπεμφθεί και αναμένουν την κρίση των Πειθαρχικών Συμβουλίων ή των δικαστηρίων, καθώς και για στρατιές εργαζομένων που δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα της θέσης τους, ή έχουν προσκομίσει πλαστά πιστοποιητικά γνώσεων, γλώσσας κλπ. Αυτές οι λίστες –σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές- αριθμούν περίπου 30.000 υπαλλήλους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρο το φάσμα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (υπουργεία, εποπτευόμενοι φορείς, δήμοι, περιφέρειες, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ κλπ). Και το ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς τα ξένα κλιμάκια γνωρίζουν περισσότερα απ΄ ότι εμείς; Άρα ή δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε…

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας