7:26 Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον, ο ταχύτερα εξαπλούμενος ιός στην ιστορία της ανθρωπότητας

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον, ο ταχύτερα εξαπλούμενος ιός στην ιστορία της ανθρωπότητας

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού Όμικρον είναι ο ταχύτερα διαδεδομένος γνωστός ιός στην ιστορία της ανθρωπότητας! Δεν έχει αντίπαλο, σύμφωνα με τον Δρ Roby Bhattacharyya , ειδικό σε μολυσματικές ασθένειες στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Μόλις ένα μήνα μετά τον εντοπισμό του, στη Νότια Αφρική , η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού κυριάρχησε σχεδόν αυτόματα σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, προκαλώντας περισσότερα κρούσματα από ποτέ: «Έχει μια απίστευτα γρήγορη εξάπλωση», λέει ο Bhattacharyya.
Ο ερευνητής κάνει έναν πρόχειρο υπολογισμό και ένα σχεδιάγραμμα σε ένα χαρτί για να περιγράψει απλά πώς θα ήταν μια κούρσα μεταξύ της Όμικρον και του πιο σοβαρού αντίπάλου της (στην ταχύτητα εξάπλωσης), την ιλαρά , ενός από τους πιο μεταδοτικούς ιούς που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Ένας άνθρωπος μολυσμένος με ιλαρά μεταδίδει το νόσημα σε άλλους 15 (ανεμβολίαστους) κατά μέσο όρο, ενώ η Όμικρον σε 6. Το κλειδί, ωστόσο, βρίσκεται στον λεγόμενο χρόνο της επώασης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Ανησυχία προκαλεί ο συνδυασμός Όμικρον και Δέλτα – Το «κοκτέιλ» μεταλλάξεων και γρίπης

Rapid test – ΕΟΔΥ: Τεράστιες ουρές και σήμερα για δωρεάν έλεγχο – (φωτογραφίες – βίντεο)


Περίπου 12 ημέρες περνούν για την επώαση της ιλαράς. Στην περίπτωση της Όμικρον, χρειάζονται μόνο τέσσερις ή πέντε ημέρες!
Είναι εκρηκτικό. «Ένα κρούσμα ιλαράς θα προκαλούσε 15 κρούσματα μέσα σε 12 ημέρες. Η μετάλλαξη Όμικρον θα προκαλούσε άλλες έξι σε τέσσερις ημέρες, 36 στις οκτώ ημέρες και 216 στις 12 ημέρες!», καταλήγει ο Bhattacharyya.

Στον πραγματικό κόσμο πέρα από το πρόχειρο χαρτί και τις σκέψεις του γιατρού, η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού «χτυπάει» και άτομα που είναι ήδη εμβολιασμένα ή έχουν περάσει τον κορονοϊό, οπότε ο γιατρός θεωρεί ότι κάθε μολυσμένος από την Όμικρον μολύνει μόνο ακόμα τρία άτομα, αριθμός παρόμοιος δηλαδή με αυτόν του αρχικού ιού στην κινεζική πόλη Γουχάν , που συνάντησε έναν πλανήτη χωρίς άμυνες και χωρίς περιοριστικά μέτρα.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, ένα απλό μοντέλο εκθετικής ανάπτυξης θα εξακολουθούσε να δείχνει 14 εκατομμύρια ανθρώπους που μολύνθηκαν σε 60 ημέρες από ένα κρούσμα, σε σύγκριση με 760.000 από ιλαρά, σε έναν πληθυσμό χωρίς αμυντικές γραμμές», προειδοποιεί ο Bhattacharyya.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας