19:49 Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε στη χώρα μας – Ο προβληματισμός των ειδικών

Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε στη χώρα μας  – Ο προβληματισμός των ειδικών

Τα πρώτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα, εξέλιξη αναμενόμενη, όπως τονίζουν λοιμωξιολόγοι, καθώς έχει εξαπλωθεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία. Οι τέσσερις που έφτασαν στην χώρα μας για την περίοδο των Χριστουγέννων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά από rapid test.

Μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας και υποβλήθηκαν σε μοριακό τεστ και μετά από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είναι θετικοί στο νέο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, λέγοντας πως είναι αναμενόμενη εξέλιξη, ωστόσο είναι αρκετά επιφυλακτικοί σχετικά με τη μεταδοτικότητά του και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ ερώτημα αποτελεί η έκταση που έχει λάβει η νέα μετάλλαξη στη χώρα. Μάλιστα, ίσως η εξέλιξη αυτή αποτελεί έναν από τους λόγους για την αυστηροποίηση του lockdown για μια εβδομάδα.

Σύμφωνα με μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας, η νέα μετάλλαξη είναι «πολύ» πιο μεταδοτική από την προηγούμενη έκδοσή του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτή αυξάνει τον ρυθμό αναπαραγωγής -τον αριθμό R όπως αποκαλείται από τους επιστήμονες- από 0,4% έως και 0,7%.

«Οι παραλλαγές του  κορωνοϊού υπάρχουν από την αρχή της πανδημίας και είναι προϊόν της φυσικής διαδικασίας με την οποία οι ιοί αναπτύσσονται και προσαρμόζονται στους ξενιστές τους καθώς αναπαράγονται» τόνισε στο BBC ο καθηγητής Lawrence Young, του Πανεπιστημίου Warwick, και πρόσθεσε:

«Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις δεν έχουν καμία επίδραση στη συμπεριφορά του ιού, αλλά πολύ περιστασιακά μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει ή/και να γίνει πιο ανθεκτική στην ανοσοαπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού».

Γώγος: Πρέπει να δούμε την έκταση που έχει λάβει

Μιλώντας για την εξέλιξη αυτή ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε πως ήταν αναμενόμενο να φτάσει στη χώρα μας, μιας και ο φονικός ιός δεν γνωρίζει σύνορα.

«Ο μεταλλαγμένος ιός του κορωνοϊού δεν πρόκειται να έχει σύνορα, με τις μετακινήσεις που γίνονται από τη μια χώρα στην άλλη θα έχουμε σίγουρα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού σε όλη την Ευρώπη και προφανώς θα υπάρξουν και στη χώρα, μιας και φαίνεται πως έχουν ήδη ανιχνευτεί τέτοιου είδους στελέχη» επεσήμανε.

«Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει γενικώς αυτή η επιφυλακτικότητα σε σχέση με την μεταδοτικότητα και λόγω των εορτών και λόγω της παρουσίας αυτού του ιού και στη Βρετανία. Υπήρχε αυτό και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και είναι πολύ φυσικό να υπάρχει και στην Ελλάδα» εξήγησε, μιλώντας στον Alpha.

«Δεν αλλάζει τα δεδομένα η παρουσία μετάλλαξης στη χώρα μας. Είναι κάτι αναμενόμενο. Φυσικά δεν ξέρουμε την έκταση που έχει λάβει. Εμείς πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, δηλαδή ποια είναι η διασπορά και ποια ήταν η επίδραση της κινητικότητας και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στις καταγραφές των παραμέτρων της επιδημιολογικές», σημείωσε μιλώντας στον Alpha.

Βατόπουλος: Δεν έχουμε πειστεί ότι ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο μεταδοτικός

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρει ότι πολλοί επιστήμονες στην Ελλάδα δηλώνουν προς το παρόν δύσπιστοι, ως προς την επικινδυνότητα του νέου στελέχους.

«Κυκλοφορούν δεκάδες μεταλλαγμένα, ο ιός μεταλλάσσεται συνέχεια και υπάρχουν πολλά στελέχη: υπάρχει ισπανικός κλώνος, αμερικάνικος κλώνος, υπάρχουν πολλοί. Εγώ δεν έχω πειστεί και κανείς δεν έχει πειστεί ότι αυτό το στέλεχος είναι χειρότερο από αυτά που κυκλοφορούν. Δεν έχει τεκμηριωθεί. Δεν ξέρω γιατί και δεν έχω καταλάβει γιατί ο συγκεκριμένος νέος τύπος έχει κάνει όλη αυτή η φασαρία» σημειώνει ο καθηγητής, μιλώντας στην ιστοσελίδα iatropedia.gr.

Οι λοιμωξιολόγοι, ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Βατόπουλος, δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για την παρουσία του νέου στελέχους του του κορωνοϊού στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης.

Στο ίδιο μήκος, ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ισχυρίστηκε πως δεν έχει πεισθεί ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι αυξημένη. «Δεν θεωρώ ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι τόσο μεγάλη που θα μας δημιουργεί πρόβλημα αλλά επειδή υπάρχει δυναμική μας δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί η μετάδοση και πόσο προσεχτικοί πρέπει να είμαστε συνολικά».

«Καμπανάκι» από ECDC

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχει δώσει στη δημοσιότητα, τις προηγούμενες ημέρες, νέα έκθεση σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης στην Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση αναφέρει ότι:

* Οι ιοί υφίστανται συνεχώς μεταλλάξεις, συνεπώς η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων στον κοροναϊό είναι κάτι αναμενόμενο και από μόνο του δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας, καθώς ο SARS-CoV-2 δεν αποτελεί εξαίρεση.

* Πολλές χιλιάδες μεταλλάξεις του νέου του κορωνοϊού ήδη κυκλοφορούν στον κόσμο και περισσότερες θα εμφανισθούν στο μέλλον, οι περισσότερες από τις οποίες πιθανότατα δεν θα έχουν την παραμικρή επίπτωση στη μεταδοτικότητα ή στη σοβαρότητα της νόσου.

* Πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να δοθούν απαντήσεις στα έως τώρα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις, όπως η επίπτωση τους στην πορεία της νόσου και στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

* Τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να κάνουν γενετικές αναλύσεις αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικά στον  κορωνοϊό , προκειμένου να εντοπίζουν έγκαιρα νέες μεταλλάξεις. Επίσης να συνεχίσουν να επιτηρούν τυχόν απότομες αλλαγές στη μεταδοτικότητα ή στη σοβαρότητα της Covid-19. Ακόμη, να συνιστούν την αποφυγή όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών από και προς τις χώρες με πολλά περιστατικά της νέας μετάλλαξης.

Ο επικεφαλής επιστήμονας του ECDC, Μάικ Κάτσπολ, δήλωσε ότι «μολονότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι νέες μεταλλάξεις που ανιχνεύθηκαν, προκαλούν πιο σοβαρή νόσο, τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν πως μπορεί αυτές να είναι πιο μεταδοτικές. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος ότι θα υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση αυτών των νέων μεταλλάξεων στην Ευρώπη, οδηγώντας σε περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, καθώς και σε αυξημένη πίεση στα συστήματα υγείας. Είναι συνεπώς ουσιώδη τα μέτρα όπως η συνέχιση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, καθώς και οι βελτιωμένοι μηχανισμοί επιτήρησης, διάγνωσης, ιχνηλάτησης και ανίχνευσης».

 

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες για πρώτο κρούσμα ανάμεσα στους ταξιδιώτες από Ντουμπάι

Κορωνοϊός: Τρίτο κύμα “βλέπει” στα τέλη Φεβρουαρίου ο Δημοσθένης Σαρρηγιάννης

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας