12:41 Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Κορωνοϊός; Στις 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση - Δικαιούχοι 1,3 εκατ. πολίτες άνω των 60 ετών

Κορωνοϊός; Στις 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση - Δικαιούχοι 1,3 εκατ. πολίτες άνω των 60 ετών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει την διενέργεια της 4ης δόσης τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση για 1,3 εκατομμύρια πολίτες που είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

Της Αλεξίας Σβώλου

Ισχυρή σύσταση απευθύνει η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου για τους ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών με μία συννοσηρότητα (ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας) και όλους ηλικιακά που βρίσκονται άνω των 70 ετών καθώς και τα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει ανά δεκαετία και στις 7 Απριλίου θα γίνει η έναρξη για την εγγραφή για την τέταρτη δόση στα άτομα που είναι ηλικίας 80 ετών και άνω, ενώ την άλλη βδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα που είναι 70 ετών ως 79 ετών και την παράλλη βδομάδα για τα άτομα που είναι 60 έως 69 ετών. Συνολικά οι δικαιούχοι είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η τέταρτη δόση θα γίνεται με mRNA εμβόλια αφού έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες από την πρώτη αναμνηστική δόση (που είναι η τρίτη δόση) και δεν συνίσταται στα άτομα που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό -και την αναμνηστική δόση- και έχουν νοσησει. Τα άτομα αυτά έχουν ισχυρή υβριδική ανοσία και δεν χρειάζονται τέταρτη δόση, όπως διευκρινίζει η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου.

Η τέταρτη δόση δεν έχει καμία σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και είναι προαιρετική, επισημαίνει από τη δική του μεριά ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για τα παιδιά ηλικίας 12 με 17 ετών που είναι πολύ υψηλού κινδύνου (μεταμοσχευμένα, με ογκολογικά νοσήματα που ανήκουν στην κατηγορία του πολύ υψηλού κινδύνου και της μεγάλης ευπάθειας) συνίσταται η διενέργεια της τέταρτης δόσης τέσσερις μήνες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης ενώ για τα παιδιά που βρίσκονται στην αμέσως χαμηλότερη ομάδα υψηλού κινδύνου ηλικίας 12 με 17 ετών (που έχουν δηλαδή συννοσηρότητες όπως παχυσαρκία ή άλλα νοσήματα) συνίσταται η τρίτη δόση έξι μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό την χορήγηση δηλαδή της πρώτης δόσης.

Σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη που έχει επιτύχει η χώρα μας ο Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρινίζει ότι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις είναι ποσοστό 72,4% του γενικού πληθυσμού και ποσοστό 81,1% του ενήλικου πληθυσμού με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 72,4% και στο 83,1%.

Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους της πρώτης αναμνηστικής δώσεις δηλαδή της τρίτης δόσης έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό το 91,6% των δικαιούχων και μόνο το 8,4% δεν εχει προβεί στον αναμνηστικό εμβολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 18.988 νέα κρούσματα, 358 οι διασωληνωμένοι και 70 νέοι θάνατοι

Τι αλλάζει στην Υγεία με το νέο νομοσχέδιο – Τι επιφέρει στους πολίτες και ποια κίνητρα δίνει στους γιατρούς

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας