9:50 Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Κουκάκι: «Κακούργημα» θεωρούν οι ποινικολόγοι τη ρίψη τσιμεντόλιθων

Κουκάκι: «Κακούργημα» θεωρούν οι ποινικολόγοι τη ρίψη τσιμεντόλιθων

Έγκυροι ποινικολόγοι τάσσονται με την άποψη ότι στους 20 συλληφθέντες της περασμένης σαββατιάτικης διπλής επιχείρησης της Αστυνομίας στις καταλήψεις της οδού Ματρόζου και Παναιτωλίου στο Κουκάκι, έπρεπε να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και όχι πλημμελήματος, όπως ήδη έγινε.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για 6 πλημμελήματα στους 20 από τους 21 συλληφθέντες της διπλής επιχείρησης της Αστυνομίας στις καταλήψεις της οδού Ματρόζου και Παναιτωλίου στο Κουκάκι.

Συγκεκριμένα, σε βάρος των 20 εκ των 21 συλληφθέντων σχηματιστήκαν δύο δικογραφίες.

Η πρώτη δίωξη ασκήθηκε κατά περίπτωση για τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απείθειας και βίας κατά αστυνομικών οργάνων.

Η δεύτερη δίωξη ασκήθηκε για τα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της απείθεια.

 

Πάντως, η ανήλικη των 17 ετών η οποία είχε συλληφθεί αφέθηκε ελεύθερη.

Χθες, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στο οποίο παραπεμφθήκαν να δικαστούν οι 20 συλληφθέντες ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεση για το τρίτο δεκαήμερο του μήνα (22,23 και 24), ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σε μια από τις δύο δικογραφίες οι αστυνομικοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τραυματίστηκαν κατά τiς συμπλοκές με τους καταληψίες, δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής, ενώ αναμένεται να προσκομιστούν στο δικαστήριο οι ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Ποινικολόγοι

Ωστόσο, ποινικολόγοι υποστηρίζουν ότι σε βάρος των 20 συλληφθέντων έπρεπε να ασκηθούν ποινικές διώξεις όχι για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, όπως έγινε, αλλά για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας ή της βαριάς σωματικής βλάβης, ανάλογα με τα επιβαρυντικά στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία, όπως φυσικά και για άλλα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Ακόμη, τόνιζαν οι ποινικολόγοι, ότι από τον αρμόδιο εισαγγελέα πρέπει να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη κατά των 20, έτσι ώστε να φύγει η δικογραφία από το Πλημμελειοδικείο Αθηνών και να πάει στην ανάκριση.

 

Γεραπετρίτης στον ΘΕΜΑ 104,6: Κακουργήματα στα επεισόδια στο Κουκάκι

Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κλήθηκε να τοποθετηθεί, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, και για τη νομική αντιμετώπιση των πρωταγωνιστών στα επεισόδια κατά την ανακατάληψη των δύο κτηρίων στο Κουκάκι, εξηγώντας αρχικά ότι «η ποινική νομοθεσία προβλέπει ορισμένα αδικήματα ως πλημμελήματα π.χ. να υπάρχει απόπειρα για απλή βλάβη κατά πολίτη ή οργάνου της τάξης. Εάν υπάρχει το ενδεχόμενο βλάβης για έναν άνθρωπο αυτό γίνεται κακούργημα». «Τα όσα συνέβησαν συνιστούν κακουργήματα και όχι πλημμελήματα γιατί αποδέχονται το ενδεχόμενο να αποτελέσουν κίνδυνο ζωής» συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Πρόεδρος Ειδικών Φρουρών στον ΘΕΜΑ 104,6: Δολοφονική απόπειρα κατά αστυνομικών στο Κουκάκι

Για το επίμαχο αυτό ζήτημα, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 και ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας, κάνοντας λόγο για «δολοφονική απόπειρα κατά εργαζομένων».

Παράλληλα ο κ. Ντούμας καυτηρίασε τη σιωπή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια αυτά που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι αστυνομικών, αναρωτώμενος : «Δεν έπρεπε να υπάρχει καταδίκη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;».

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

«Οι Αστυνομικοί δεν είναι αναλώσιμοι» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους συλληφθέντες αντιεξουσιαστές στο Κουκάκι.

Οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι οι δολοφονικές επιθέσεις έγιναν πλημμελήματα και έκαναν γνωστό ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων παρίσταται ως πολιτική αγωγή στο πλευρό των Αστυνομικών που τραυματίστηκαν στο Κουκάκι

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, έχει ως εξής:

«Σήμερα Δευτέρα 13/01/2020 αντιπροσωπεία του Δ.Σ της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ήταν παρούσα από το πρωί μέχρι και τις πρώτες νυχτερινές ώρες στο Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες από τα πρωτοφανή επεισόδια κατά την εκκένωση κατάληψης κτιρίου στο Κουκάκι το Σάββατο 11/01/2020, εκπροσωπώντας δια των νομικών της συμβούλων κ.κ Σκαμπαρδώνη Βάϊο και Λιβανίδη Βλάση, που παραστάθηκαν ως πολιτική αγωγή, στους τραυματίες-μέλη της, που υπηρετούν στις ομάδες Ο.Π.Κ.Ε.

Η Ένωσή μας εκφράζει έμπρακτα την αμέριστη συμπαράστασή της στους συναδέλφους που δοκιμάζονται καθημερινά στις επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων, που τελούν υπό κατάληψη, όπως και σε όλους εκείνους που καθημερινά εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και καθιστά σαφές ότι η υποστήριξη είναι συνεχής και ουσιαστική.

Ωστόσο δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την αγανάκτησή μας αλλά και την απορία μας για το ότι οι συλληφθέντες των εν λόγω επεισοδίων παραπέμφθηκαν σε δίκη μόνο για πλημμελήματα!!! Για να προλάβουμε κάθε μικροπρεπή, ο οποίος θα τρέξει να μας κατηγορήσει για κρίση αποφάσεων της Δικαιοσύνης, δηλώνουμε απερίφραστα ότι την εμπιστευόμαστε απόλυτα αλλά έχουμε και το δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες να αγανακτούμε και να διαμαρτυρόμαστε όταν οι δολοφονικές επιθέσεις που επί μία περίπου ώρα δεχόταν οι συνάδελφοί μας και τις οποίες έχει παρακολουθήσει το πανελλήνιο, να χαρακτηρίζονται ως πλημμέλημα!!!

Τι μηνύματα άραγε περνούν, τόσο στους Αστυνομικούς όσο και στους πολίτες; Ότι οι Αστυνομικοί είμαστε αναλώσιμοι; Ότι κάποιοι ό,τι και να πράξουν θα απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ασυλία;

Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την απορία μας για την αδικαιολόγητη σιωπή ορισμένων που κατά τους προηγούμενους μήνες, σε κάθε τηλεοπτικό στιγμιότυπο το οποίο θεωρείτο κατ’ αυτούς ως υπέρβαση άμυνας από πλευράς των συναδέλφων μας, ήταν λαλίστατοι, μιλούσαν για βία και αυθαιρεσία και καταδίκαζαν εκ των προτέρων τους Αστυνομικούς σε τηλεδίκες.

Την τελευταία μας απορία την αφήνουμε για την Πολιτική και Φυσική μας Ηγεσία.

Είναι άραγε ευχαριστημένοι από τις άθλιες εικόνες που όλοι αντικρίσαμε;

Είναι ευχαριστημένοι με τις εντολές αντιμετώπισης των δολοφονικών επιθέσεων εναντίον των ενεργούντων συναδέλφων μας, που οδήγησαν σε τραυματισμούς και κατεστραμμένο εξοπλισμό χιλιάδων ευρώ;

Πιστεύουμε πως όχι. Πως θα μπορούσαν άλλωστε;

Εμείς λοιπόν δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε να ξανααντικρίσουμε αυτές τις εικόνες ντροπής γιατί είναι άλλο το επικίνδυνο του επαγγέλματός μας (το οποίο δεν έχει θεσμικά αναγνωριστεί ακόμα) και άλλο, στο βωμό των υπηρεσιακών-επιχειρησιακών αναγκών οι συνάδελφοι να υπομένουν τέτοιου είδους εξευτελισμό και να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν ούτε καν τα δημόσια είδη τους, δημόσια είδη τα οποία καταστράφηκαν και πιστεύουμε ότι θα τηρηθεί η υπόσχεση της Ηγεσίας για άμεση αντικατάστασή τους. Δυστυχώς κατά το παρελθόν οι συνάδελφοι κλήθηκαν να πληρώσουν από το υστέρημά τους τα υλικά που καταστράφηκαν και σε πάρα πολλές περιπτώσεις η Ένωσή μας συνέδραμε οικονομικά μέλη της που αδυνατούσαν να επωμιστούν το κόστος.

Απαιτούμε λοιπόν να γίνουν επιτέλους πράξη αυτά που τόσο καιρό προτείνουμε προς την Ηγεσία, δηλαδή οι ξεκάθαροι κανόνες εμπλοκής των Αστυνομικών δυνάμεων σε τέτοιου είδους περιστατικά, η σαφέστατη περιγραφή των ορίων των ενεργειών του Αστυνομικού απέναντι στον παραβάτη. Επιτέλους να δοθούν όλα εκείνα τα νομικά εργαλεία που δεν θα επιτρέπουν εκπτώσεις στην αυτοπροστασία των Αστυνομικών στο όνομα ενός κακώς εννοούμενου δικαιωματισμού. Αν δεν συμβεί αυτό, θα κρίνουμε τα πάντα εκ του αποτελέσματος και με την υποκειμενική κρίση του κάθε τηλεσχολιαστή ανάλογα την ιδεολογική του πλευρά.

Κλείνοντας, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι εμείς δεν θα σταματήσουμε να είμαστε εδώ, προστατεύοντας τους συναδέλφους-μέλη μας χωρίς να υπολογίζουμε κανένα κόστος και στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα θέσουμε το ζήτημα της παρουσίας μας ως πολιτική αγωγή για κάθε συνάδελφο που τραυματίζεται εν ώρα υπηρεσίας σε ανάλογα περιστατικά και επιθυμεί την συνδρομή μας».

Νίκος Βούτσης

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, σχολιάζοντας τα επεισόδια στο Κουκάκι, όπου αντιεξουσιαστικές ομάδες επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, ο κ. Βούτσης είπε: «Ζούμε μία πολύ επικίνδυνη επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού σε αυτόν τον τομέα. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, είναι σαφές ότι οποιαδήποτε πράξη βίας είναι καταδικαστέα, το βασικό γεγονός είναι η επικοινωνιακή προσπάθεια γύρω από αυτό το θέμα, άκρως επικίνδυνη, να συντηρείται ένα τέτοιο κλίμα πολεμικό μέσα στις γειτονιές της Αθήνας με πρωτοβουλία της κυβέρνησης» και προσέθεσε:

«Εγώ δεν τα βάζω με την αστυνομία, είμαι σαφής, τα βάζω με την κυβέρνηση, πρόκειται περί πολιτικής της κυβέρνησης και το επικοινωνιακό της επιτελείο να μεγεθύνει αυτά τα ζητήματα και να τους προσδίδει μία αντίληψη εσωτερικών εχθρών και συγκρούσεων πολεμικών. Αυτά είναι έξω από κάθε δημοκρατική αρχή».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε σε ανακοίνωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος νωρίτερα σχολίασε τις επιχειρήσεις για την εκκένωση κτιρίων – καταλήψεων στο Κουκάκι, τονίζοντας πως είναι θλιβερό ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συκοφαντήσει εκ νέου την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η δήλωση του κ. Πέτσα έχει ως εξής:

«Το θράσος ξεχειλίζει στη σημερινή ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούσαν και συνεχίζουν να κρατούν πολιτική ομπρέλα στη βία και την ανομία. Είναι οι ίδιοι που για 4,5 χρόνια ως κυβέρνηση παρατηρούσαν με αδράνεια τις καταλήψεις κατοικιών, πανεπιστημίων και ολόκληρων γειτονιών.
Είναι οι ίδιοι που ουδέποτε καταδίκασαν τους βανδαλισμούς, τις καταστροφές και τους εμπρησμούς δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών. Είναι οι ίδιοι που αρνούνται να καταδικάσουν, ακόμη και σήμερα, τις οργανωμένες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. Μην ψάχνετε για ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει».

Η δήλωση του Γιάννη Ραγκούση

Με δήλωσή του, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, σχολίασε τις επιχειρήσεις για την εκκένωση κτιρίων – καταλήψεων στο Κουκάκι, τονίζοντας πως είναι θλιβερό ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συκοφαντήσει εκ νέου την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ραγκούση έχει ως εξής: «Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκαν από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών οι εξετάσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων στα ευρήματα που συνελέγησαν την 18η Δεκεμβρίου, στη διάρκεια επιχειρήσεων για την εκκένωση κτηρίων – καταλήψεων στο Κουκάκι. Μόλις ανακοινωθεί το τέλος του συνόλου των ερευνών θα τοποθετηθούμε με απόλυτη υπευθυνότητα. Όσο για τη νεότερη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο Κουκάκι το Σαββατοκύριακο, είναι θλιβερό το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να συκοφαντήσει ακόμη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική παράταξη. Η θέση μας κατά της ανομίας είναι πάγια και δοκιμασμένη στην πράξη και την γνωρίζουν καλά. Αντί όμως για τις προβοκατόρικες κυβερνητικές αναφορές, αν θέλουν και τολμούν ας πάνε οι ίδιοι- ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοίδης- να συνομιλήσουν με τους κατοίκους των Εξαρχείων μετά από 6 μήνες συστηματικής εφαρμογής της πολιτικής τους που, αντί για ασφάλεια, το μόνο που τελικά παράγει είναι θέαμα για τα κανάλια και αύξηση της εγκληματικότητας για τα Εξάρχεια».

Πηγή: protothema.gr

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας