17:50 Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

«Κρίσιμη Δευτέρα»: Τι επαναλειτουργεί στην Ελλάδα από σήμερα - Ξεκίνησαν και οι Πανελλήνιες 2020

«Κρίσιμη Δευτέρα»: Τι επαναλειτουργεί στην Ελλάδα από σήμερα - Ξεκίνησαν και οι Πανελλήνιες 2020

Κρίσιμη η σημερινή Δευτέρα 15 Ιουνίου, καθώς επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Ανοίγουν σύνορα, ξεκινούν οι Πανελλήνιες και επαναλειτουργούν επιχειρήσεις, καθώς και γυμναστήρια, μουσεία, θεματικά πάρκα, εποχικά καταλύματα που είχαν κλείσει λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Ανοίγουν τα σύνορα της Ελλάδας 

Το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε στις 29 Μαΐου τη λίστα με τις χώρες, που από σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου, ανοίγουν τα σύνορα για τους τουρίστες, με πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στους οποίους θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος.

Αναλυτικά η λίστα των 29 χωρών:

 1. Αλβανία
 2. Αυστραλία
 3. Αυστρία
 4. Βόρεια Μακεδονία
 5. Βουλγαρία
 6. Γερμανία
 7. Δανία
 8. Ελβετία
 9. Εσθονία
 10. Ιαπωνία
 11. Ισραήλ
 12. Κίνα
 13. Κροατία
 14. Κύπρος
 15. Λετονία
 16. Λίβανος
 17. Λιθουανία
 18. Μάλτα
 19. Μαυροβούνιο
 20. Νέα Ζηλανδία
 21. Νορβηγία
 22. Νότια Κορέα
 23. Ουγγαρία
 24. Ρουμανία
 25. Σερβία
 26. Σλοβακία
 27. Σλοβενία
 28. Τσεχία
 29. Φινλανδία

Έτοιμα τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Από σήμερα τα δύο πρώτα αεροδρόμια της χώρας ανοίγουν για να υποδεχθούν διεθνείς τουρίστες με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες.

Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμα, αφού έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Covid 19.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο δεν σταμάτησε όλους αυτούς τους μήνες να δέχεται διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, αυξάνονται οι πτήσεις εξωτερικού.

Η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο συνεχής, προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας, το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Για ποιες χώρες αίρεται η απαγόρευση πτήσεων   

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το σχέδιο έχει ως εξής (βάζοντας έναν αστερίσκο που αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα):

«Από 15 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν αλλά μόνο για essential travel δηλαδή μόνο για ταξιδιώτες που έχουν συγκεκριμένους σκοπούς. Διατηρείται η απαγόρευση για τη Μ.Βρετανία και για την Τουρκία ανεξαρτήτως της λίστας της EASA και αυτό είναι κάτι που πρέπει αυτήν τη στιγμή να τονιστεί.

Για τις διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης επιτρέπονται όλες οι πτήσεις αλλά διατηρείται η απαγόρευση από τις παρακάτω χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ.Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Διαβάστε τους κανόνες  για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό εδώ.

«Πρεμιέρα» Πανελληνίων 2020

Ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2020 με Νεοελληνική Γλώσσα και Έκθεση για τους υποψήφιους γενικών λυκείων.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν αύριο, Τρίτη 16 Ιουνίου, για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με το μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας).

Στη συνέχεια, την Πέμπτη 18 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (‘Αλγεβρα), που είναι, επίσης, μάθημα Γενικής Παιδείας.

Θα ακολουθήσουν, από τις 20 έως και τις 30 Ιουνίου, οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.

Το θέμα που έπεσε στην έκθεση

Το θέμα της έκθεσης ήταν για την σχέση των μαθητών με την ανάγνωση βιβλίων και τη διαχείριση του προσωπικού χρόνου.

«Ποια είναι η σχέση σας με την ανάγνωση βιβλίων και ποιος ο ρόλος της στη γενικότερη διαχείριση του προσωπικού σας χρόνου; Με αφόρμη τα Κείμενα 1 και 2 αποφασίζετε να καταθέσετε την προσωπική σας εμπειρία στο ιστολόγιο του σχολείου σας. Να δικαιολογήσετε την όποια επιλογή σας. (300-350 λέξεις).»

Τα κείμενα στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές 

Με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και έκθεσης ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλήνιες εξετάσεις για το 2020.

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας δόθηκαν στους υποψηφίους δύο κείμενα των Θεόδωρου ΓρηγοριάδηΚώστα Ε. Τσιρόπουλο και ένα ποίημα του Τίτου Πατρίκιου.

Διαβάστε εδώ τα σημερινά θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Έκθεσης

Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν από σήμερα

Έτσι, μετά από 3 μήνες αναστολής λειτουργίας λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της COVID-19 επανεκκινούν την δραστηριότητά τους:

 • τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας
 • οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες
 • οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
 • οι δραστηριότητες μουσείων
 • η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
 • οι εγκαταστάσεις γυμναστικής
 • οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
 • οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
 • οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας
 • οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
 • οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και
 • οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2020: Το θέμα που έπεσε στην έκθεση και τα κείμενα Νεολληνικής Γλώσσας

Ανοίγουν τα γυμναστήρια

Όλες οι οδηγίες για τους αθλούμενους

 • Χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου.
 • Μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο.
 • Χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής.
 • Εφαρμογή κανόνων φυσικής απόστασης.
 • Χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (πχ πετσέτα).
 • Χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (πχ μπάλες, λάστιχα, στρώματα).
 • Πλύσιμο των ρούχων, πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (600 C).
 •  Αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, την τρέχουσα φάση της επιδημίας, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (εγκύκλιος ΕΟΔΥ)).

Διαβάστε εδώ όλες τις οδηγίες λειτουργίας για τον χώρο των γυμναστηρίων, το προσωπικό και τα αποδυτήρια

Ανοίγουν τα μουσεία για το κοινό

Από σήμερα ανοίγουν τις πύλες τους για το κοινό και τα μουσεία.

«Είναι προφανές ότι η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη», τονίζει σε ανακοίνωσή του για το άνοιγμα των μουσείων το ΥΠΠΟΑ. Για την προστασία επισκεπτών και προσωπικού αναφέρονται οι εξής:

Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Είναι υποχρεωτική από τους επισκέπτες η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Η λειτουργία εστιατορίων/cafe στους χώρους των μουσείων λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.

Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.

Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.

Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κλπ.

Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κλπ). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας