7:00 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Η γυναίκα-αράχνη του ΔΝΤ

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Η γυναίκα-αράχνη του ΔΝΤ

Η «σιδηρά κυρία» του Ταμείου δείχνει τα δόντια της στη Δύση, αλλά και τον δρόμο της λιτότητας στη μετα-κορωνοϊό εποχή.

Βουλγάρα επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα παρά την καταγωγή της στηρίζει για άλλη μια φορά μέτρα λιτότητας αντί ανάπτυξης.

Για άλλη μια φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατάφερε να παίξει τον ρόλο του παγκόσμιου μπαμπούλα, προκειμένου να στείλει μηνύματα λιτότητας προς όλον τον πλανήτη.

Με την έκθεσή της για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, παγκοσμίως,η Βουλγάρα επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα,κάνει λόγο για σημαντικά μεγαλύτερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 και μικρότερη ανάκαμψή της το 2021. Παράλληλα, το Ταμείο προβλέπει πιο εκρηκτική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί σε όλο τον κόσμο εκτιμώνται τώρα σε πάνω από 11 τρισ. δολάρια αντί 8 τρισ. δολαρίων τον Απρίλιο.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια μία επίσης πιο εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σχέση με αυτή που εκτιμούσε το ΔΝΤ τον Απρίλιο. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι θα υπερβεί για πρώτη φορά το 100% του ΑΕΠ και για τις αναπτυγμένες οικονομίες θα υπερβεί το 130% του ΑΕΠ.

Με λίγα λόγια, η… αγαπητή Κρισταλίνα δηλώνει σε όλους τους αρχηγούς κρατών να μειώσουν την κοινωνική πολιτική και να αλλάξουν μοντέλο διαχείρισης της κρίσης, πριν οι χώρες τους βουλιάξουν από τα ελλείμματα. Βέβαια, η Κρισταλίνα Γκεορκίεβα παραβλέπει να αναφέρει ότι η ΕΕ αλλά και η Αμερική έχουν επιλέξει αυτήν τη φορά (ειδικά η ΕΕ) να τυπώσουν χρήμα μέσω των ομολόγων και να μην φορτώσουν χρέη στους πολίτες με νέους φόρους και αυξήσεις στους υπάρχοντες.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει φέτος ύφεση 4,9% έναντι 3% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα ανακάμψει 5,4%.Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποστούν φέτος ύφεση 8% για να ανακάμψουν 4,8% το 2021, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ τους να είναι χαμηλότερο το επόμενο έτος κατά 4% σε σχέση με το επίπεδο του 2019.

Ειδικότερα, για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10,2% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021, με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες προοπτικές (12,8% ύφεση φέτος και ανάκαμψη 6,3% το 2021).Ιδιαίτερα έντονες εκτιμώνται οι επιπτώσεις της κρίσης και για τη Γαλλία (12,5% ύφεση και 7,3% ανάκαμψη, αντίστοιχα), ενώ μικρότερο αναμένεται το πλήγμα για τη Γερμανία, όπου προβλέπεται ύφεση 7,8% φέτος και ανάκαμψη 5,4% το 2021.

Ισχυρή μείωση του ΑΕΠ θα σημειώσει και η αμερικανική οικονομία, με την ύφεση να προβλέπεται στο 8% το 2020 και την ανάκαμψη στο 4,5% το 2021.

Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, προβλέπεται ότι θα αποφύγει την ύφεση, καταγράφοντας ανάπτυξη της τάξης του 1% φέτος και 8,1% το 2021.

Πάνω από το 95% των χωρών του κόσμου εκτιμάται ότι θα έχουν φέτος μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η σημαντική πρόοδος που είχε σημειωθεί στη μείωση της ακραίας φτώχειας στον κόσμο από τη δεκαετία του 1990.

«Πάνω από το 75% των χωρών ξανανοίγουν τώρα τις οικονομίες τους, την ίδια ώρα που η πανδημία εντείνεται σε πολλές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ.

Από τα 11 τρισ. δολάρια που εκτιμώνται τα μέτρα που πήραν όλες οι χώρες για τη στήριξη των οικονομιών τους, τα μισά (5,4 τρισ. δολάρια) αφορούν πρόσθετες δημόσιες δαπάνες και απώλειες δημόσιων εσόδων, ενώ τα υπόλοιπα μισά αφορούν τη στήριξη της ρευστότητας με δάνεια, συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων και εγγυήσεις.

Για τις χώρες της G20, τα δημοσιονομικά μέτρα αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ έναντι 3% τον περασμένο Απρίλιο.

Η σύσταση

Το ΔΝΤ συνιστά στις χώρες που χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού να στρέψουν σταδιακά τις δημοσιονομικές πολιτικές τους από τη στήριξη των επιχειρήσεων προς μία καλύτερα στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της παραοικονομίας.

Τα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης πρέπει να ενθαρρύνουν την ασφαλή επιστροφή στην εργασία και να διευκολύνουν τις διαρθρωτικές μεταβολές στις αγορές εργασίας για να είναι πιο ανθεκτικές οι οικονομίες.

Η κεντροδεξιά πολιτικός με κουμμουνιστικές καταβολές

Η 67χρονη Βουλγάρα οικονομολόγος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι η πρώτη επικεφαλής του ΔΝΤ που προέρχεται από μία μη παραδοσιακά βιομηχανική χωρά της Δύσης. Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας στη Σόφια και μεγαλωμένη σε κομμουνιστικό καθεστώς, η κεντροδεξιά πολιτικός δημιούργησε μία σταθερά ανερχόμενη σταδιοδρομία στην Παγκόσμια Τράπεζα από το 1993, φτάνοντας ως τη θέση της επικεφαλής εκτελεστικής διευθύντριας το 2017. Υπηρέτησε επίσης και ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το 2014 έως το 2016. Την ίδια χρονιά προτάθηκε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.Κατά τη θητεία της στην Παγκόσμια Τράπεζα εστίασε στα θέματα της ισότητας των δύο φύλων και της κλιματικής αλλαγής.


Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Η κρίση του κορωνοϊού θα είναι χειρότερη από την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30

ΔΝΤ: Ο κοροναϊός μπορεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος


 

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας