4:48 Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

"Κρυμμένο χρέος" 330 δισεκ. ευρώ φτωχών χωρών προς την Κίνα

"Κρυμμένο χρέος" 330 δισεκ. ευρώ φτωχών χωρών προς την Κίνα

Το κολοσσιαίο κινεζικό πρόγραμμα υποδομών ‘Νέοι δρόμοι του μεταξιού’ φορτώνει τις αναπτυσσόμενες χώρες με “κρυμμένο χρέος” ύψους 330 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με αμερικανική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε από το AidData, το ερευνητικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου William & Mary, του οποίου η φιλοδοξία είναι να καταστήσει πιο διαφανή τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Υπό την ηγεσία του προέδρου της Σι Τζινπίνγκ, η Κίνα ξεκίνησε το 2013 την πρωτοβουλία “Νέοι δρόμοι του μεταξιού” με στόχο την κατασκευή υποδομών και την εξασφάλιση διεθνούς επιρροής.

Οδικές αρτηρίες, γέφυρες, λιμάνια, στάδια ή ακόμα και νοσοκομεία: το Πεκίνο διέθεσε κατά μέσο 85,4 δισεκ. δολάρια κατ’ έτος κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της πρωτοβουλίας, πολύ περισσότερα από τις ΗΠΑ κατά την περίοδο αυτή (37 δισεκ.), σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι επενδύσεις αυτές έγιναν σε πολλές χώρες, κυρίως της Αφρικής και της Ασίας.

Περίπου το 70% αυτών των χρημάτων δανείστηκε σε κρατικές τράπεζες ή κοινοπραξίες μεταξύ κινεζικών εταιριών και τοπικών εταίρων, σε χώρες που έχουν ήδη πολύ υψηλό χρέος προς το Πεκίνο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπραντ Παρκς, εκτελεστικός διευθυντής της AidData.

“Οι ίδιες οι κυβερνήσεις δεν γνωρίζουν σήμερα το ακριβές ποσό που οφείλουν στην Κίνα”, σύμφωνα με τον Παρκς. Αυτό το “κρυμμένο χρέος” θα αυξηθεί, σύμφωνα με την AidData, στα 385 δισεκ. δολάρια (330 δισεκ. ευρώ).

Η μελέτη αναφέρει 45 χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, των οποίων το επίπεδο χρέος προς την Κίνα είναι πλέον άνω του 10% του ΑΕΠ τους.

“Πολλοί ξένοι ηγέτες, που αρχικά ανυπομονούσαν να ανέβουν στο τρένο του Νέου δρόμου του Μεταξιού, τώρα αναστέλλουν ή ακόμα και ματαιώνουν κινεζικά έργα υποδομής λόγω φόβων για τη βιωσιμότητα του χρέους”, αναφέρει ο Μπραντ Παρκς.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των 7 (G7) μια ανταγωνιστική πρωτοβουλία με την ονομασία ‘Build Back Better’.

Διαβάστε ακόμη 

BLOOMBERG OPINION: Η κρίση στην Κίνα λόγω Evergrande χειρότερη από την κατάρρευση στις ΗΠΑ το 2008;

Επιστροφή στις ΗΠΑ για δύο αμερικανούς έπειτα από τρία χρόνια που τους απαγορευόταν η έξοδος από την Κίνα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας