1:14 Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Κτηματολόγιο: Παράταση δηλώσεων και πάγωμα προστίμων

Κτηματολόγιο: Παράταση δηλώσεων και πάγωμα προστίμων

Στον… πάγο για ένα ακόμη έτος θα μπουν τα κλιμακωτά πρόστιμα που θα ενεργοποιούσε από 1ης.1.2023 το Κτηματολόγιο για τους ασυνεπείς πολίτες που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία της κτηματογράφησης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον Φορέα προσανατολίζονται να δώσουν μια ακόμα παράταση και συγκεκριμένα έως την 1η.1.2024, προκειμένου οι ιδιοκτήτες στο ενδιάμεσο διάστημα να δηλώσουν τις περιουσίες τους και να αποφύγουν τις χρηματικές ποινές που θα κυμαίνονται από 300- 2.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, τόσο για τα παλαιά προγράμματα (1997-1999), για τα οποία δεν είχε εισπραχθεί το τέλος κτηματογράφησης, όσο και για το αναλογικό τέλος που αφορά κτηματογραφήσεις από το 2008 και μετά και απομένει η πληρωμή ενός αναλογικού τέλους ίσου με το ένα τοις χιλίοις, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως δεν θα διεκδικηθούν από το κράτος και οι ιδιοκτήτες δεν θα κληθούν τελικά να τα καταβάλουν, όπως είχε γίνει γνωστό ότι θα συμβεί εντός του 2023.

Και για οριστικοποίηση

Στα σχέδια, επίσης, είναι να δοθεί παράταση για ένα χρόνο όσον αφορά στην οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών σε 313 περιοχές που έληγαν στα τέλη του 2022 και η μη δήλωσή τους θα οδηγούσε στο χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων ακινήτων ως «αγνώστου» και κατ’ επέκταση θα περνούσαν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Το σκεπτικό πίσω από την παράταση της ενεργοποίησης των κλιμακωτών προστίμων συνδέεται με την παράταση που θα δοθεί για τις πρώτες εγγραφές και την άτυπη -επί της ουσίας- πίστωση χρόνου που θα πάρουν και οι πρόσφατες κτηματογραφήσεις που είναι σε εξέλιξη. Σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο χωρίς προβλήματα και χωρίς οι πολίτες να επιβαρυνθούν, θα δοθεί μια ακόμη περίοδος χάριτος, η οποία όμως θα είναι η τελευταία, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γεωπύλη INSPIRE του Ελληνικού Κτηματολογίου συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας

Σοκ! Τέλη Κυκλοφορίας 2.325 ευρώ αντί για 112 ευρώ


Στο διαδικαστικό κομμάτι, όταν τα κλιμακωτά πρόστιμα τεθούν σε εφαρμογή, το ανώτατο ποσό που θα επιβάλλεται είναι τα 2.000 ευρώ, ενώ ο πέλεκυς θα ξεκινάει από τα 300 ευρώ. Το ποσό που τελικά θα καταβάλει ο κάθε ιδιοκτήτης θα αυξάνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και το χρόνο καθυστέρησης. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες που θα παραμείνουν ασυνεπείς μετά την πάροδο της προθεσμίας καταβολής, θα πηγαίνουν στην εφορία.

Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην πράξη διαπιστώθηκε δυσκολία να βρεθούν οι αντικειμενικές αξίες και για αυτό το λόγο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τελικά ο αλγόριθμος θα συνδέει τις αντικειμενικές αξίες των κατοικιών με την καθυστέρηση της υποβολής της αίτησης.

Το αναλογικό τέλος

Σχετικά με το αναλογικό τέλος – που επίσης προβλεπόταν να εισπραχθεί εντός του 2023- και αφορά στις κτηματογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 και μετά, για τις οποίες καταβλήθηκε μεν το τέλος κτηματογράφησης των 35 ή των 20 ευρώ αναλόγως της ιδιοκτησίας, αλλά απομένει η πληρωμή ενός αναλογικού τέλους ίσου με το ένα τοις χιλίοις, πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά το Κτηματολόγιο δεν θα διεκδικήσει αυτά τα ποσά.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κύριους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων, οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Παράλληλα, το ανώτατο ποσό που προβλέπεται να πλήρωναν είναι τα 900 ευρώ. Το τέλος αυτό αφορά περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτησίες.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας