Λέρος: Σενάριο κλοπής του στρατιωτικού υλικού εκ των έσω

Λέρος: Σενάριο κλοπής του στρατιωτικού υλικού εκ των έσω

Σφραγισμένη παραμένει η βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, μετά την ανακάλυψη ότι λείπουν πυρομαχικά από τις αποθήκες της.

Μετά από καταμέτρηση που έγινε, διαπιστώθηκε πως λείπουν πολλά πυρομαχικά: μεταξύ άλλων, δύο φορητά αντιαρματικά όπλα, οπλοβομβίδες, 22 χειροβομβίδες, νάρκες, σφαίρες, βραδύκαυστο φιτίλι, αλλά και καύσιμα, με την Αντιτρομοκρατική να συμμετέχει στις έρευνες. Προς το παρόν όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά: από αυτό της λανθασμένης καταμέτρησης, ως και αυτό της κλοπής, κάτι που προσπαθούν να διαλευκάνουν το συντομότερο δυνατόν.

Ναυτική βάση στη Λέρο: Το σενάριο του λάθους και αυτό της κλοπής
Το ένα σενάριο, που όλοι εύχονται να ισχύει, είναι να έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση, ώστε να διαπιστωθεί εντός της ημέρας αν και ο συναγερμός ήταν… λάθος. Αν δεν έχει γίνει λάθος, τότε ενισχύεται το σενάριο της κλοπής, κάτι που στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να συνδέεται με τυχόν τρομοκρατικές οργανώσεις. Αντίθετα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει γίνει εκ των έσω η κλοπή, αλλά πρώτα περιμένουν τη νέα καταμέτρηση για να προχωρήσουν πιο εντατικά στις έρευνες. Ισως οι κάμερες ασφαλείας ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, αλλά το πρόβλημα είναι πως υπάρχει υλικό τριών μηνών, και αν έχει γίνει όντως κλοπή, μπορεί να έχει γίνει οποιαδήποτε μέρα από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 (ημέρα τελευταίας καταγραφής) έως και τις 9 Σεπτεμβρίου 2019.

Λέρος: Οι έρευνες σε αυτούς που έχουν κλειδιά της αποθήκης
Στο σενάριο να έχει γίνει εκ των έσω η κλοπή των πυρομαχικών θα στραφούν και οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής. Σύμφωνα με το δελτίο του Alpha, η αποθήκη από την οποία λείπουν τα πυρομαχικά διαθέτει τρεις κλειδαριές, αφού, όπως λένε οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Τα κλειδιά τα έχουν ο διοικητής της βάσης, ο αξιωματικός ασφαλείας ή ο αποθηκάριος, ενώ η πρόσβαση ελέγχεται από κάμερες και αισθητήρες, κάτι που ερευνούν επίσης οι Αρχές. Μάλιστα, η Αντιτρομοκρατική σκοπεύει να αρχίσει να παίρνει καταθέσεις από 10 άτομα που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στη βάση της Λέρου. Το ότι η αποθήκη δεν έχει ίχνη παραβίασης ενισχύει το σενάριο να έχει γίνει από μέσα η κλοπή, κάτι στο οποίο φαίνεται πως καταλήγει και ο αντιστράτηγος Λ. Τζούμης, με δηλώσεις που έκανε στο κανάλι.

«Οπου υπάρχουν τέτοιου είδους πυρομαχικά και οπλισμός, υπάρχουν κάμερες που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Συνεπώς, για να προβεί κάποιος σε μια τέτοια ενέργεια, ο οποίος δεν γνωρίζει τι γίνεται, πρέπει να έχει πληροφόρηση εκ των έσω», είπε χαρακτηριστικά.

Ερευνες και σε άλλα νησιά
Ενα ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι Αρχές είναι το πότε χάθηκαν τα πυρομαχικά. Το διάστημα από την τελευταία καταμέτρηση στις αποθήκες (2018) μέχρι την περασμένη Δευτέρα είναι αυτό στο οποίο ψάχνουν να βρουν τους υπεύθυνους, αν τελικά υπάρχουν. Προσπαθούν να βρουν δείγματα DNA ή τυχόν αποτυπώματα, ενώ έρευνες θα γίνουν και σε άλλα νησιά προκειμένου να βρεθούν τυχόν στοιχεία που θα βοηθήσουν.

 

Σχόλια