23:23 Κυριακή 12 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Λιβύη: Διαδηλώσεις για τις διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ - Πυρπόλησαν το σπίτι του πρωθυπουργού

Λιβύη: Διαδηλώσεις για τις διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ - Πυρπόλησαν το σπίτι του πρωθυπουργού

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης έθεσε σε διαθεσιμότητα την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς, μετά τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό ομόλογό της. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Τρίπολη

Το σπίτι του πρωθυπουργού της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τις αποκαλύψεις ότι η υπουργός Εξωτερικών Νάϊλα αλ Μανγκούς συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό της Έλι Κοέν την περασμένη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης έθεσε σε διαθεσιμότητα την υπουργό Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό ομόλογό της ενώ την παρέπεμψε επίσης για έρευνα.

Η Λιβύη δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, καθώς η Τρίπολη υποστηρίζει τους Παλαιστινίους και η συνάντηση έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Έλι Κοέν χαρακτήρισε τη συνάντηση με την αλ Μανγκούς ως ένα ιστορικό πρώτο βήμα για τη δημιουργία σχέσεων. Το Ισραήλ προσπαθεί να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με περισσότερες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, όπως η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη.

Ο κ. Κοέν είπε ότι συνάντησε την κα Μανγκούς την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο συνόδου κορυφής στη Ρώμη και συζήτησαν «τις μεγάλες δυνατότητες για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Είπε ότι συζήτησαν την ισραηλινή βοήθεια σε ανθρωπιστικά θέματα, τη γεωργία, τη διαχείριση των υδάτων και τη σημασία της διατήρησης της εβραϊκής κληρονομιάς στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της ανακαίνισης συναγωγών και νεκροταφείων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης είπε ότι η κα Μανγκούς απέρριψε μια συνάντηση με εκπροσώπους από το Ισραήλ και αυτό που έλαβε χώρα ήταν «μια απροετοίμαστη, περιστασιακή συνάντηση κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας». Σε δήλωση ανέφερε επίσης ότι η αλληλεπίδραση δεν περιελάμβανε «συζητήσεις, συμφωνίες ή διαβουλεύσεις» και το υπουργείο «ανανεώνει την πλήρη και απόλυτη απόρριψη της ομαλοποίησης» με το Ισραήλ.

Μετά από αναφορές για την άτυπη συνάντηση, ξέσπασαν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τρίπολη και σε ορισμένες άλλες πόλεις. Δρόμοι αποκλείστηκαν, ελαστικά κάηκαν και οι διαδηλωτές κυμάτισαν την παλαιστινιακή σημαία, αν και οι διαδηλώσεις φάνηκαν να ήταν σχετικά μικρές.

Το προεδρικό συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τις τρεις επαρχίες της Λιβύης, δήλωσε ότι ήταν παράνομη η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Το γραφείο του προέδρου της Βουλής κατηγόρησε την κα Μανγκούς για μεγάλη προδοσία και κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα.

Η Λιβύη βρίσκεται σε αναταραχή εδώ και χρόνια, με τη χώρα να χωρίζεται μεταξύ της προσωρινής, διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη και μιας αντίπαλης κυβέρνησης στα ανατολικά. Εάν υπάρξει μεσολάβηση για οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβύης, θα περιπλακεί από αυτόν τον πολιτικό διχασμό που προέκυψε μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι πριν από 12 χρόνια. Ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) διευθύνει την αντίπαλη κυβέρνηση στην ανατολική παράκτια πόλη Toμπρούκ.

Η «επίθεση γοητείας» του Ισραήλ ξεκίνησε στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ του 2020, οι οποίες επιδιώκουν να πείσουν τις χώρες που είναι εχθρικές προς το Ισραήλ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του και να δημιουργήσουν διπλωματικές σχέσεις.

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ το έχει κάνει αυτό με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επικριθεί για την κατασκευή οικισμών στη Δυτική Όχθη και τις στρατιωτικές επιδρομές σε φερόμενα οχυρά μαχητών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Το απόγευμα της Κυριακής, το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης ζήτησε «διευκρίνιση» από την κυβέρνηση για το τι είχε συμβεί. Το Προεδρικό Συμβούλιο εκτελεί τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους και είναι υπεύθυνο για τον στρατό της χώρας.

Επιστολή του σώματος ανέφερε ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών «δεν αντικατοπτρίζει την εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους, δεν αντιπροσωπεύει τις εθνικές σταθερές της Λιβύης και θεωρείται παραβίαση των λιβυκών νόμων που ποινικοποιούν την ομαλοποίηση με τη «σιωνιστική οντότητα»». Ζήτησε επίσης από τον κ. Ντμπεϊμπά «να εφαρμόσει το νόμο εάν πραγματοποιηθεί η συνάντηση»

Επί Καντάφι, ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης, χιλιάδες Εβραίοι εκδιώχθηκαν από τη Λιβύη και πολλές συναγωγές καταστράφηκαν.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας