6:08 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

lockdown ως 14/12 – Τι θα γίνει με τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα

lockdown ως 14/12 – Τι θα γίνει με τα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απόλυτος για τις ημερομηνίες άρσης του lockdown,ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα εξετάσει τι μπορεί να γίνει με τα δημοτικά και το λιανεμπόριο.

Επιμέλεια: Έπη Τρίμη

Η κυβέρνηση επιθυμεί εάν βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, να ανοίξει μόνο τα δημοτικά σχολεία πριν τις γιορτές, αλλά σε κάθε περίπτωση μετά τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς σε μία εβδομάδα είναι απίθανο να έχει βελτιωθεί τόσο η κατάσταση ώστε να μην υπάρχει ανησυχία για τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών και γονέων. Η ΟΛΜΕ και μέλη της επιτροπής ζητούν πάντως να μην ανοίξουν καθόλου τα σχολεία πριν τις γιορτές

Προπαραμονή Χριστουγέννων η μερική άρση

Το Μαξίμου θέλει επίσης με κάποιο τρόπο και σε κάποιο βαθμό να ανοίξει το λιανεμπόριο για να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες για τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα και να κινηθεί κάπως η αγορά τα Χριστούγεννα. Ταυτόχρονα όμως θέλει να αποφύγει εικόνες όπως της Γαλλίας, όπου μετά την χαλάρωση των περιορισμών, υπήρξε κοσμοσυρροή στην αγορά.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, την 21η Δεκεμβρίου δηλαδή λίγες μόνο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για μερική άρση του lockdown, δηλαδή για άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρούς κανόνες και SMS, όχι όμως και της εστίασης, καθώς ακόμα και οι επαγγελματίες του κλάδου διαφωνούν με τη λύση -ακορντεόν του άνοιξε – κλείσε.

Επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι

Οι λοιμωξιολόγοι είναι επιφυλακτικοί και τόνιζαν χθες πως θα περιμένουν να δουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας πριν καταλήξουν στις εισηγήσεις που θα κάνουν. Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής, τόνισε πως η εικόνα με την μείωση των κρουσμάτων θα είναι πιο ξεκάθαρη ως την Παρασκευή. Η μείωση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως δεν έχει πείσει απόλυτα τους επιστήμονες για το αν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και γι’ αυτό θέλουν να δουν πως θα κυλήσει η επιδημία αυτή την εβδομάδα για να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Άλλωστε, εκτός από την μείωση στους αριθμούς των κρουσμάτων εξετάζουν και μία άλλη σειρά από δείκτες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γαργαλιάνος, το Rt έχει μεγάλη σημασία, αλλά από τη στιγμή που «πέφτει ο στιγμιαίος ρυθμός αναπαραγωγής, μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, λιγότερες νοσηλείες, λιγότερους διασωληνωμένους, περνάει ένα χρονικό διάστημα». «Και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο, μπαίνουν άνθρωποι σε ΜΕΘ και μπορεί να διασωληνωθούν. Που σημαίνει πως μπορεί να μας πάρει ακόμη και 10 μέρες η αποφόρτιση του συστήματος» συνέχισε, τονίζοντας πως ακόμη και αν υπάρξει άρση του lockdown το επόμενο διάστημα, αυτό θα γίνει κάτω από αυστηρούς περιορισμούς.

«Αυτό που βιώσαμε και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική, να εφαρμόζουμε μέτρα και να μην τα τηρεί κανείς, τέλος πάντων ήταν πολλοί που δεν τα τηρούσαν, δεν θα το ξαναζήσουμε», είπε επίσης σε αυστηρό τόνο ο κ. Γαργαλιάνος, και πρόσθεσε: «Γιατί, αν το ξαναζήσουμε, θα έχουμε προβλήματα και θα είναι χειρότερα από αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες 15 ημέρες».

Αναφερόμενος στους δύο τομείς της κοινωνίας που ακόμη είναι όλα ανοιχτά για το άνοιγμά τους -τα σχολεία και την εστίαση- σχολίασε πως στα σχολεία ανησυχεί το γεγονός ότι θα υπάρχει μετακίνηση 700.000 ανθρώπων σε καθημερινή βάση, ενώ για την εστίαση σημείωσε πως αν ανοίξει, αυτό θα γίνει με «αυστηρούς περιορισμούς»

Παπαευαγγέλου: Έπεσε το Rt, αλλά ο κόσμος δεν τηρεί τα μέτρα

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο εστίασαν χθες οι ειδικοί, είναι στην τήρηση των μέτρων. Φαινόμενα με κίνηση στους δρόμους μη φυσιολογική σε περίοδο lockdown έχει προβληματίσει και δεν είναι τυχαίο πως έγινε χθες από αρκετούς αναφορά στο γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που δεν τηρεί τα μέτρα.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής -Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας χθες στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μείωση του Rt κάτω από το 1, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και για εμφανή δείγματα πως τα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας στη χώρα δεν τηρήθηκαν από όλους.

Πλασματική η μείωση των κρουσμάτων 

Η μείωση των κρουσμάτων χθες περίπου στα 1.000 είναι εξάλλου στην πραγματικότητα φαινομενική, καθώς πραγματοποιήθηκαν μόλις 7.000 τεστ. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ο αριθμός των 600 διασωληνωμένων, ενώ ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία εξακολουθούν να βρίσκονται στα κόκκινα και στη Λάρισα φτιάχνουν αυτοσχέδιες ΜΕΘ, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι κενό.

Το παρήγορο είναι ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει μειωθεί κάτω από τη μονάδα. Όμως επιτροπή και κυβέρνηση δεν εφησυχάζουν, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Ταυτόχρονα όμως καθησυχάζουν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα όσον αφορά στην καταγραφή των κρουσμάτων. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Αρκουμανέας συμμετείχε εκτάκτως χθες στη χθεσινή ενημέρωση για να απαντήσει στα σχετικά δημοσιεύματα και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία.

Πολιτικές αντιπαραθέσεις 

Η πολιτική αντιπαράθεση πάντως αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσαν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό για την ύπαρξη διπλού μηχανισμού καταγραφής και καθυστέρηση στην καταγραφή κρουσμάτων, ενώ από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε ερώτηση στον Βασίλη Κικίλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προβληματισμένος ο Μητσοτάκης: Πρέπει να μιλάμε μόνο με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και όχι τις ημερομηνίες

Γεωργιάδης στο υπουργικό: Παρουσίασε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας