3:34 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Μάχη χαρακωμάτων στην ΕΚΤ. «Πότε θα πέσουν τα επιτόκια»;

Μάχη χαρακωμάτων στην ΕΚΤ. «Πότε θα πέσουν τα επιτόκια»;

Θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ και, αν ναι, για πότε το υπολογίζει; Τα στοιχήματα των οικονομολόγων προεξοφλούν μια πρώτη μείωση την άνοιξη ή το καλοκαίρι ανάλογα και με τα οικονομικά δεδομένα.

Στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας έχουν ανάψει πράσινο φως για μειώσεις μετά από ένα ράλι αυξήσεων με σκοπό την τιθάσευση του πληθωρισμού αλλά κανείς έως τώρα δεν ανοίγει τα χαρτιά του για πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ πάντως, Κριστίν Λαγκάρντ παραμένει «γεράκι». Διατηρώντας τη στάση «όποιος καεί στον χυλό…» η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χρειαστεί περισσότερα στοιχεία μέχρι να πειστεί ότι ο πληθωρισμός δεν θα φουντώσει ξανά, παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα στοιχεία για το μισθολογικό κόστος στην ζώνη του ευρώ «είναι καθησυχαστικά».

«Οι μισθοί του τέταρτου τριμήνου είναι προφανώς ενθαρρυντικοί», είπε σε δημοσιογράφους στη Γάνδη του Βελγίου την Παρασκευή. «Το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι πιο σίγουρο ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού που παρατηρούμε θα είναι βιώσιμη και θα μας οδηγήσει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Τα στοιχεία των αμοιβών της ζώνης του ευρώ που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η αύξηση των μισθών του τέταρτου τριμήνου επιβραδύνθηκε στο 4,5% — κατευνάζοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

Περιμένουν τους μισθούς
«Υπάρχουν πολλοί τομείς και εργαζόμενοι που καλύπτονται από διαπραγματεύσεις που θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2024», είπε. «Πιστεύω ότι αυτοί οι αριθμοί – ειδικά αν συνεχίσουν να είναι ενθαρρυντικοί – θα είναι σημαντικοί για εμάς να αξιολογήσουμε το μέλλον προκειμένου να είμαστε απολύτως βέβαιοι».

Ερωτηθείσα εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια πριν από την Federal Reserve, η Λαγκάρντ τόνισε την ανεξαρτησία του ιδρύματός της.

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη», είπε. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και να είμαστε ανεξάρτητοι στην αξιολόγηση που κάνουμε και στην πολιτική απόφαση που εγκρίνουμε», υπογράμμισε.

Η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ από τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχώς σπρώχνει προς τα πίσω τις συζητήσεις για μείωση επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των μισθών είναι ακόμη πολύ γρήγορη για να ακούγεται ξεκάθαρα ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει την περιοριστική της πολιτική.

Το «περιστέρι» της ΕΚΤ
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού τον επόμενο μήνα, εάν τα στοιχεία το απαιτούν, ακόμη και αν αυτό είναι απλώς ένα γεγονός χαμηλής πιθανότητας», υποστηρίζει από πλευράς του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάριο Σεντένο, ο οποίος συγκαταλέγεται στους ήπιους, τα λεγόμενα «περιστέρια».

«Ο Μάρτιος είναι η ημερομηνία που έχουμε μπροστά μας τον μεγαλύτερο όγκο νέων δεδομένων – ορισμένα δεδομένα μπορεί να μας πουν να συζητήσουμε τις μειώσεις των επιτοκίων μόλις τον Μάρτιο», δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας, και εκ των περιστεριών της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του. «Δεν λέω ότι είναι πιθανό, αλλά πρέπει να είμαστε ανοιχτοί».

Μιλώντας στη Γάνδη του Βελγίου, όπου συμμετέχει σε μια συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών, ο Σεντένο είπε ότι «αν είμαστε πραγματικά εξαρτημένοι από τα δεδομένα και εάν αποφασίσουμε να κινηθούμε συνάντηση με τη συνάντηση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πρέπει να δούμε τα δεδομένα».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντώνται ξανά σε λιγότερο από δύο εβδομάδες με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ στο τραπέζι. Αν και οι περισσότεροι από αυτούς φαίνεται να είναι υπέρ της μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, ορισμένοι δεν αποκλείουν να κινηθούν νωρίτερα – βοηθώντας να διατηρηθούν ζωντανά τα στοιχήματα των επενδυτών για νωρίτερη χαλάρωση.

«Ο πληθωρισμός ήταν σταθερά χαμηλότερος από τις προβλέψεις μας τους τελευταίους μήνες – και η ανάπτυξη επίσης», υπογράμμισε ο Σεντένο. «Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι που εντοπίσαμε στις δύο τελευταίες προβλέψεις έχουν υλοποιηθεί», είπε. «Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι ακόμη και κάτω από το 2% —έστω και προσωρινά— κάποια στιγμή φέτος και μετά θα κυμανθεί γύρω στο 2% — αυτό που θέλουμε».

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Σεντένο υποστήριξε πως «έχουμε τώρα ένα πρώτο τρίμηνο του 2024 που δεν φαίνεται να έχει ανάπτυξη ακόμη. Αναβάλλουμε λοιπόν λίγο την ανάκαμψη. Πιο θετικές προοπτικές υποστηρίζονται από την προσδοκία για χαμηλότερα επιτόκια»

Αναφορικά με την πορεία των μισθών ανέφερε: «Περιμένουμε κάποια ανάκαμψη στους πραγματικούς μισθούς και θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Δεν πρέπει να μας ενοχλεί αυτό. Κατά την άποψή μου, η αύξηση των μισθών θα εξακολουθεί να είναι συμβατή με τη σταθερότητα των τιμών, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν έως και 8% στη ζώνη του ευρώ».

Και κατέληξε: «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε σε μια ουδέτερη στάση, εφόσον ο δρόμος είναι σταθερός και προβλέψιμος και εκτελούμε τη δουλειά μας».

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχει αρκετά στοιχεία ώστε να αποφασίσει μείωση των επιτοκίων πριν τον Ιούνιο, παρότι ο πληθωρισμός φαίνεται ότι αποκλιμακώνεται προς τον στόχο του 2% φέτος», δήλωσε από πλευράς του ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του από τη Γάνδη όπου βρέθηκε στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Υψηλού Επιπέδου EUROFI 2024.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδος και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ εκτίμησε ότι μια απόφαση για χαλάρωση τον Απρίλιο θα ήταν επιλογή μόνο εάν μας εκπλήξουν τα νέα στοιχεία, προσθέτοντας ότι οι policymakers θα διασφαλίσουν ότι δεν προβαίνουν σε πρόωρες κινήσεις και δεν θα διακινδυνεύσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, νωρίτερα από ότι αναμένετο μέχρι τώρα. «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι θα φτάσουμε το 2% το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους», δήλωσε.

«Η τελευταία επιβράδυνση των μισθών δίνει ελπίδα ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά δεν θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε για μειώσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου – άρα τον Ιούνιο», επισήμανε.

Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες και οι αξιωματούχοι της έχουν αρχίσει να γίνονται πιο εκδηλωτικοί σχετικά με το πού βλέπουν να κατευθύνονται τα επιτόκια φέτος. Ως επί το πλείστον, η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν η πρώτη μείωση θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο – αν και ορισμένοι έχουν επίσης εκφράσει τις προτιμήσεις τους για νωρίτερη ή μεταγενέστερη δράση.

Σε δεύτερο πλάνο βρίσκεται ο ρυθμός μείωσης του κόστους δανεισμού και που προβλέπεται να σταθεροποιηθούν τα επιτόκια μακροπρόθεσμα. Πάντως, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μιας σταδιακής προσέγγισης της νομισματικής χαλάρωσης.

«Η μετακίνηση προς το ουδέτερο επιτόκιο θα πάρει χρόνο», είπε. «Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα ώστε να κινηθούμε με μεγαλύτερα βήματα από τις 25 μονάδες βάσης. Θα περίμενα να φτάσουμε σε ουδέτερα επίπεδα – γύρω στο 2% – προς το τέλος του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

Σχετικά με τους μισθούς, δήλωσε ανήσυχος για τον ρυθμό αύξησης κατά 4%, αλλά εκτίμησε ότι «οι εταιρείες χρησιμοποιούν την αύξηση του συνολικού κόστους για να καθορίσουν τα περιθώρια κέρδους και αυτά είναι χαμηλότερα». Σχετικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, είπε ότι «δεν είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να αναπτυχθεί κατά 0,8% φέτος, όπως προβλεπόταν προηγουμένως. Πιθανότατα δεν θα το κάνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιάννης Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

  

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας