3:43 Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Μαχμούντ Αμπάς: Τελεσίγραφο ενός χρόνου στο Ισραήλ για να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη

Μαχμούντ Αμπάς: Τελεσίγραφο ενός χρόνου στο Ισραήλ για να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έδωσε σήμερα στο Ισραήλ προθεσμία “ενός έτους” προκειμένου να “αποσυρθεί από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”, απειλώντας, στην αντίθετη περίπτωση, ότι δεν θα αναγνωρίζει πλέον το εβραϊκό κράτος στα σύνορα του 1967.

Στην ομιλία του, που εκφώνησε μέσω βιντεοσύνδεσης, ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσε εκ νέου τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να “συγκαλέσει μια διεθνή σύνοδο για την ειρήνη”.

Ωστόσο, συνόδευσε αυτό το αίτημα με μιας μορφής τελεσίγραφο: Το Ισραήλ “έχει έναν χρόνο προκειμένου να αποσυρθεί από τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε το 1967, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ”.

“Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου στην οριοθέτηση των συνόρων και να επιλύσουμε όλα τα ζητήματα που συνδέονται με το τελικό καθεστώς” των δύο μελλοντικών κρατών, του ισραηλινού και του παλαιστινιακού, τόνισε.

“Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, για ποιο λόγο να διατηρηθεί η αναγνώριση του Ισραήλ στη βάση των συνόρων του 1967;”, είπε ο Αμπάς.

Επιπλέον, ανέφερε πως η Παλαιστινιακή Αρχή θα προσφύγει σε έναν χρόνο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την “νομιμότητα της κατοχής των εδαφών του παλαιστινιακού κράτους”.

“Δείχνει μία ακόμη φορά ότι δεν αντιπροσωπεύει πλέον τίποτα”, αντέδρασε από την πλευρά του ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν. “Αυτοί που στηρίζουν πραγματικά την ειρήνη και τις διαπραγματεύσεις δεν κραδαίνουν παραληρηματικές απειλές και τελεσίγραφα από το βήμα του ΟΗΕ”.

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Άχμαντ Τζιμπρίλ

Παλαιστίνη: “δεν υπάρχει καν σκέψη αυτήν τη στιγμή για συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Τουρκία”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας