14:41 Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Μαγιορκίνης για τη νόσο Χ: Θα είναι σαν σεισμός και πιθανότατα θα προέλθει από ζώα

Μαγιορκίνης για τη νόσο Χ: Θα είναι σαν σεισμός και πιθανότατα θα προέλθει από ζώα

Για τη νόσο Χ, τη νέα πανδημία για την οποία προετοιμάζει τον πλανήτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μίλησε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και παθολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης χαρακτηρίζοντας το σενάριο αυτό ως «σεισμό».

«Οι πανδημίες έρχονται ξανά και ξανά, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ζει ο πλανήτης συνέχεια και για το λόγο αυτό τα συστήματα Yγείας πρέπει να είναι έτοιμα», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου, ώστε να «οχυρωθούμε» και να είμαστε έτοιμοι. «Πρόκειται για μια άσκηση επί χάρτου έτσι ώστε αν έρθει η πανδημία να είμαστε έτοιμοι».

Ο καθηγητής παρομοίασε τη νόσο Χ με τους σεισμούς σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα γίνει «ωστόσο τα κτίρια τα χτίζουμε με βάση αντισεισμικούς κανόνες. «Έτσι πρέπει να ετοιμάσουμε και το σύστημα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα, αν υπάρχουν πληροφορίες για την προέλευση της φονικής νόσου, ο καθηγητής σημείωσε ότι παραμένει άγνωστο ωστόσο το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια «ζωονόσο που βρίσκεται στα ζώα εκατομμύρια χρόνια, με τα χρόνια προσαρμόζεται καλύτερα και μεταδίδεται στον άνθρωπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γκίκας Μαγιορκίνης: Γρίπη των πτηνών «Μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία»

Γκίκας Μαγιορκίνης: H επόμενη υποπαραλλαγή της Όμικρον θα έχει τον κωδικό Μπε!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας