9:32 Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Μακάβριο έγκλημα: Μπέρδεψαν τις σωρούς των νεκρών στο Μάτι και έκαναν εκταφές εκ των υστέρων

Μακάβριο έγκλημα: Μπέρδεψαν τις σωρούς των νεκρών στο Μάτι και έκαναν εκταφές εκ των υστέρων

• Πρωτοφανές μπάχαλο: Μπέρδεψαν εκ… παραδρομής πτώματα και ζητούσαν εκταφή
• Ομολογία σοκ του επικεφαλής της ΔΑΕΕ, Χρίστου Καλογερόπουλου
• Το έγγραφο σοκ της αίτησης στην εισαγγελία με το οποίο ζητείται παρέμβαση για να διορθωθεί το λάθος

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Πρώτου μεγέθους, μακάβρια, εγκλήματα σημειώθηκαν στην διαχείριση της δολοφονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου σε Μάτι και Βουτζά που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 99 άνθρωποι. Η ασυνεννοησία των Αρχών και οι διαλυτικές τάσεις τις οποίες παρουσίασε ο κρατικός μηχανισμός δεν σημειώθηκαν μόνο κατά κρίσιμες ώρες αλλά επεκτάθηκαν αρκετές ημέρες αργότερα. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι όλα όσα αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Ότι οι ανευθυνο-υπεύθυνοι της τραγωδίας έφτασαν στο σημείο να μπερδέψουν τα πτώματα και να ζητούν, εκ των υστέρων, εισαγγελική παραγγελία προκειμένου να δοθεί η σωστή σωρός στην σωστή οικογένεια!

Το μακάβριο έγκλημα

Η ιστορία η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει το βασικό σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας έχει ως εξής: 6η Αυγούστου 2018. Την ημέρα που παραιτείται ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) στέλνει κατεπείγον αίτημα προς την εισαγγελία Ακροάσεων. Η συγκεκριμένη αίτηση την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της υπηρεσίας, αντιπύραρχος, Χρήστος Καλογερόπουλος, είναι ενδεικτική του αλαλούμ που επικρατεί. Λίγες ημέρες νωρίτερα μια οικογένεια (τα στοιχεία της βρίσκονται στην διάθεση της εφημερίδας μας) είχε θρηνήσει και θάψει τον άνθρωπο της. Η τουλάχιστον τον «άνθρωπο» μου νόμιζε ότι ήταν δικός της! Και αυτό γιατί στην αίτηση που υπογράφει ο επικεφαλής της ΔΑΕΕ αλλά και της προανάκρισης για τις φονικές πυρκαγιές, ο κ. Καλογερόπουλος, με παραλήπτη την εισαγγελέα Ακροάσεων ομολογεί ότι παρέδωσαν λάθος σωρό σε λάθος οικογένεια!
Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αίτηση την οποία δημοσιεύει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ»: «Κ. Εισαγγελέα Ακροάσεων: Σας αναφέρω ότι ως διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και επικεφαλής της προανάκρισης για την εκδηλωθείσα πυρκαγιά της 23/7/2018 στην περιοχή Νταού Πεντέλης και μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στο προανακριτικό υλικό όσον αφορά τις ταυτοποιημένες σωρούς προέκυψε ότι εκ παραδρομής αποδώσαμε για ταφή την σωρό του (σ.σ. αναφέρονται τα στοιχεία του θύματος) στην οικογένεια της (σ.σ. αναφέρονται τα στοιχεία των παραληπτών) αντί του ορθού σωρού που βρίσκεται στο Νεκροταφείο Σχιστού. Ως εκ τούτου παρακαλούμε όπως μας αποδώσετε σχετική παραγγελία για την εκταφή της σωρού που έχει ταφεί στο Νεκροταφείο Περιστερίου Αγίου Βασιλείου που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Αγίου Βασιλείου και Λάρνακας στο Περιστέρι…». Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι την ίδια κιόλας ημέρα η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Μαγδαληνή Καλπακίδου, απέστειλε αίτημα προς το κοιμητήριο Περιστερίου προκειμένου να γίνει η εκταφή του «λάθος νεκρού» και να μεταφερθεί η σωστή σωρός από το Σχιστό που βρισκόταν μέχρι εκείνη την στιγμή.

Η οικογένεια έκλαιγε τον λάθος άνθρωπο

To φιάσκο που αποκαλύπτουμε σήμερα προσθέτει αρκετό –ακόμη- νερό στον μύλο της ανοργανωσιάς που διέπει τους κρατικούς φορείς και αποδεικνύει τον βαθμό ανικανότητας των αρμοδίων στον χειρισμό μιας τόσο σοβαρής κρίσης. Το σοκ για την οικογένεια από το Περιστέρι ήταν τεράστιο. Πρόσωπα του φιλικού τους περιβάλλοντος μας μετέφεραν ότι αδυνατούσαν να πιστέψουν στο άκουσμα της είδησης ότι λίγες ημέρες πριν είχαν θρηνήσει και ενταφιάσει τον λάθος άνθρωπο. «Το χτύπημα γι αυτούς ήταν διπλό. Ο πόνος έγινε ακόμη πιο μεγάλος. Δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν ότι μετά την ανικανότητα των αρμοδίων που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τον άνθρωπό τους, θα καλούνταν να ζήσουν το ίδιο δράμα δυο φορές. Το δράμα της ταφής. Φυσικά κανείς από τους αρμόδιους δεν εξήγησε τους λόγους του «λάθους». Πρόκειται πραγματικά για εγκληματικό λάθος. Αν είναι ποτέ δυνατόν να μην είναι ικανοί να προχωρήσουν σε μια ταυτοποίηση», είναι τα ακριβή λόγια προσώπου κοντά στην οικογένεια.

Η πραγματικά απίστευτη ιστορία δεν μπορεί να εξηγηθεί. Υποτίθεται ότι μετά τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα που ακολούθησαν την 23η Ιουλίου όπου «η δεξιά δεν γνώριζε τι ποιεί η αριστερά», η κατάσταση βελτιώθηκε. Οι σοροί και οτιδήποτε εντοπίστηκε από τα πτώματα των θυμάτων οδηγήθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία όπου ακολούθησε η ταυτοποίηση τους μέσω της διαδικασίας λήψεως DNA. Όλοι θυμόμαστε ότι τις πρώτες ώρες, ακόμη και ημέρες, ακολούθησε πανδαιμόνια καθώς κανείς δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων και των αγνοουμένων. Τελικά μετά από πολυήμερη καθυστέρηση, στις 9 Αυγούστου 2018, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε στην δημοσιότητα την λίστα με τους νεκρούς. Άπαντες νόμιζαν ότι το θρίλερ είχε λήξει. Λαθεμένα όπως αποδεικνύεται σήμερα…

Προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν

Το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι η σημερινή αποκάλυψη της «Μ» αποσιωπήθηκε από τους πάντες. Είναι ενδεικτικό ότι το πολύ σοβαρό θέμα με τις λάθος σωρούς να δίνονται σε λάθος οικογένειες δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ και σε κανέναν. Η δημοσιογραφική έρευνα οδηγούμενη από το ένστικτο πως κάτι ενδεχομένως να έχει συμβεί λάθος με την ταυτοποίηση των σορών έπρεπε να διανύσει αρκετά χιλιόμετρα, να στοιχειοθετήσει το ρεπορτάζ με τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να βγει η άκρη και να λάμψει η αλήθεια. Επικοινωνήσαμε δυο φορές το βράδυ της Παρασκευής με τον προϊστάμενο της ΔΑΕΕ, Χρήστο Καλογερόπουλο. Την πρώτη φορά αρνήθηκε να μας επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ. Μας παρέπεμψε στην υπεύθυνη του γραφείου τύπου της υπηρεσίας η οποία όπως μας είπε ο ίδιος έλειπε σε άδεια. Λίγα λεπτά μετά επικοινωνήσαμε εκ νέου μαζί του γνωστοποιώντας του ότι έχουμε στην διάθεσή του τα έγγραφα που υπογράφει ο ίδιος. Μας ζήτησε μια ώρα διορία για να απαντήσει…

https://www.facebook.com/1878133805566352/videos/248936032488196/

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας