0:40 Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Μακρόν - Σούνακ: Γαλλία και Βρετανία σε μια νέα αρχή

Μακρόν - Σούνακ: Γαλλία και Βρετανία σε μια νέα αρχή

Εμανουέλ Μακρόν και Ρίσι Σούνακ εγκαινίασαν «μια νέα αρχή» στις διμερείς σχέσεις Γαλλίας – Βρετανίας  έπειτα από χρόνια διαφωνιών μετά το Brexit.

«Είναι μια στιγμή επανένωσης, επανασύνδεσης και νέας αρχής», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του και η Γαλλία θα οδηγήσουν τη συνεργασία τους σε πρωτοφανές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για μια νέα ενεργειακή συνεργασία και μιας νέας συμφωνίας στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

«Εάν είμαστε ειλικρινείς, η σχέση μεταξύ των δυο χωρών μας είχε τις προσκλήσεις της τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Σούνακ στο τέλος της συνάντησης κορυφής. «Σήμερα έχουν φθάσει τη συνεργασία σε πρωτοφανές επίπεδο».

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα αυξήσει τη χρηματοδότησή της κατά τη διάρκεια των τριών προσεχών ετών για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης από τη Γαλλία. «Κατά της διάρκεια των τριών προσεχών ετών, η συνδρομή της Βρετανίας σε αυτό το πακέτο θα ανέλθει σε 141 εκατομμύρια ευρώ το 2023-24, 191 εκατομμύρια ευρώ το 2024-25 και 209 εκατομμύρια ευρώ το 2025-2026», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της γαλλο-βρετανικής συνάντησης κορυφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γαλλία του Μακρόν αφήνει πίσω της την αποικιοκρατική πολιτική στην Αφρική

Ο Ρίσι Σούνακ κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας