0:33 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Συνέντευξη στην "ΜΠΑΜ"

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Συνέντευξη στην "ΜΠΑΜ"

«Η Ευρώπη απέτυχε στη διαχείριση του μεταναστευτικού»

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης αναλύει το μεταναστευτικό ζήτημα και τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και το διακύβευμα του επικείμενου συνεδρίου της ΝΔ.

-Πώς κρίνετε τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό ζήτημα και τι δράσεις έχετε κάνει ως ευρωβουλευτής;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, κ. Καραβοκύρη, ότι η Ευρώπη απέτυχε στη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού προβλήματος. Πιάστηκε εντελώς απροετοίμαστη και αντιμετώπισε τις χώρες άφιξης –όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία- σαν «βολικούς χώρους στάθμευσης» για πρόσφυγες και μετανάστες.

-Εξηγήστε μας γιατί το λέτε αυτό

Διότι, είναι ανεπίτρεπτο για την Ευρώπη των 520 εκατομμυρίων να μην μπορεί να υποδεχθεί 1.000.000 πρόσφυγες, την ίδια ώρα που χώρες σαν την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία φιλοξενούν, με κοινοτική στήριξη και χρηματοδότηση, πάνω από 8.000.000 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία.
Είναι ανεπίτρεπτο, για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την κοινοτική συνοχή, η ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών για μετεγκαταστάσεις προσφύγων να παραμένει τρία χρόνια και πλέον στα χαρτιά λόγω των λογικών «εθνικού εγωισμού» συγκεκριμένων κρατών μελών. Ενώ η συνεχιζόμενη διατήρηση της ισχύος της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ, μία λάθος σύμβαση που πρέπει άμεσα να διαφοροποιηθεί, δίνει τη δυνατότητα να επιστρέφει η όποια χώρα τους μετανάστες χωρίς χαρτιά και άδεια στην πρώτη χώρα εισόδου τους.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μερίδιο ευθύνης στο μεταναστευτικό;

Ασφαλώς. Οι ευρωπαϊκές ελλείψεις, οι κοινοτικές αστοχίες στο μεγάλο αυτό ζήτημα δεν αθωώνουν τις ιδεοληπτικές προσεγγίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και ασφαλώς δεν την απαλλάσσουν από τις τεράστιες ευθύνες της.
Μία κυβέρνηση που λόγω ιδεοληψιών, δεν μπόρεσε να διαχωρίσει ότι άλλη αντιμετώπιση έχει ο πρόσφυγας που έρχεται από μία περιοχή πολέμου και ασφαλώς χρήζει προστασίας και διαφορετική ο οικονομικός μετανάστης. Αυτή ακριβώς η ιδεοληψία που εκφράστηκε ακέραια στη γνωστή ρήση «λιάζονται και εξαφανίζονται» οδήγησε, εκτός από το να υπάρχουν από την προηγούμενη κυβέρνηση περίπου 60.000 εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης ασύλου και 15.000 προσφυγές σε αιτήσεις που απορρίφθηκαν, να θεωρείται η χώρα μας ως η χώρα που δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα σύνορά της και όποιος θέλει εισέρχεται ελεύθερα με αποτέλεσμα την προσέλκυση μεγάλων ροών μεταναστών που βλέπουν την Ευρώπη σαν τη γη της Επαγγελίας. Αυτό ήρθε να αλλάξει αφενός η καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας που προωθεί η κυβέρνηση και επίσης ο νέος νόμος για το άσυλο που ψηφίστηκε πρόσφατα και επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται. Τέλος, με λύπη μου διαπίστωσα ότι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την προηγούμενη κυβέρνηση μόλις και μετά βίας έφθασε στο 22%.

-Το μεταναστευτικό ζήτημα μπορεί να μετατραπεί σε «βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης. Εκτιμάτε πως η Ελλάδα έχει τα απαραίτητα όπλα ώστε να αντισταθεί στις πιέσεις της Τουρκίας;

Η τουρκική πολιτική ηγεσία, την ώρα που δεν κάνει καμία ενέργεια για την πάταξη των παράνομων διακινητών που δρουν ελεύθερα και αδιατάρακτα στην Τουρκία, με όπλο το μεταναστευτικό, απειλεί και εκβιάζει την Ευρώπη ότι θα μας στείλει 3.500.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας οργανισμός που δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται και έχει τα μέσα να αντιπαρέλθει και να αντιμετωπίσει τις τουρκικές απειλές. Ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων της Τουρκίας υπάρχει μία κυβέρνηση αποφασισμένη να διαφυλάξει τα σύνορά της και να διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα σέβεται τους διεθνείς κανόνες αλλά δεν είναι ένα ξέφραγο αμπέλι. Όποιος εισέρχεται παρανόμως στη χώρα μας, εφόσον δεν δικαιούται άσυλο θα παραμένει σε κλειστά φυλασσόμενα κέντρα και θα επιστρέφει πολύ γρήγορα, είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα καταγωγής του. Αυτό θα αποτελέσει και ένα σαφές μήνυμα αποτροπής σε όσους σκέφτονται να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Δυστυχώς, οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ήταν ένα ανοικτό προσκλητήριο. Με αποτέλεσμα να ζήσουμε τις ανθρωπιστικές ντροπές της Μόριας και της Ειδομένης.

Έχει αλλάξει το κλίμα καχυποψίας των Ευρωπαίων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Ευρωπαϊκό κλίμα καχυποψίας υπήρχε για την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποθέτω όχι αδίκως. Δεν υπήρξε ποτέ κανένα αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Από την πρώτη ώρα αυτή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξαν ότι έχουν σχέδιο. Ότι αυτό που λέμε το εννοούμε. Ότι είναι μία κυβέρνηση που αυτά που έχει εξαγγείλει, αυτά πράττει. Χωρίς εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς. Δεν υπήρξε ποτέ αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, αλλά ένα πνεύμα θετικής συνεργασίας και συνεννόησης.
Μία σιγουριά ότι η Ελλάδα επιστρέφει πλέον στην ομαλότητα. Απόδειξη πολύ σημαντική, εκτός των συγκεκριμένων πρώτων ουσιαστικών και θετικών για την ελληνική κοινωνία νομοθετημάτων της κυβέρνησης, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Μία χώρα που δεν τολμούσε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ να ξεμυτίσει στις αγορές – πλην των προσυμφωνημένων με συγκεκριμένους οίκους- και σήμερα για πρώτη φορά δανείστηκε με μηδενικό και αρνητικό επιτόκιο.

-Κατά τη γνώμη σας ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση;

Απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας είναι η εθνική συναίνεση. Ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα μας βγάλει οριστικά από την κρίση και θα μας οδηγήσει σε ένα πιο φωτεινό αύριο. Περίμενα ότι η 4χρονη κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσε στην πολιτική του ωρίμανση και θα λειτουργούσε πλέον εποικοδομητικά από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Με τις όποιες εν μέρει πολιτικές του διαφωνίες αλλά οι αντιθέσεις προϋποθέτουν την απαραίτητη αλλά αναγκαία σύνθεση.
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουδέν εδιδάχθη. Επιστρέφει με ταχύτητα στην προτέρα του 2012 κατάσταση. Ασκώντας αντιπολίτευση που περισσότερο μοιάζει με «κυνήγι μαγισσών» παρά με ώριμο πολιτικό κόμμα που θέλει να συμβάλλει θετικά στην ανόρθωση της χώρας. Κάποιοι, βέβαια, το πάνε ακόμη παρακάτω και μιλούν για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στις ρίζες του, στο 3%. Η έντονη αντίθεσή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης, που πραγματικά ήδη αποδίδουν, να δημιουργηθεί ένα αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες, στις ενέργειες να μπει ένα τέλος στην ανομία και στα άβατά της μάλλον συνηγορούν ότι η άποψη που σας ανέφερα παραπάνω τείνει να είναι προς τη σωστή μεριά.

-Πιο είναι το διακύβευμα του συνεδρίου της ΝΔ την επόμενη εβδομάδα;

Το επόμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιούμε το Συνέδριο της ΝΔ με δύο θεματικές ενότητες, «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στον Λαϊκισμό» και «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας» που επιβεβαιώνουν και πιστοποιούν και τη σύγχρονη φυσιογνωμία μας και την απόλυτη σύνδεσή μας με την ελληνική κοινωνία και τους προβληματισμούς της.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Μητσοτάκης «κρεμάει» τον Κεφαλογιάννη για τη fake φωτογραφία με τον πατέρα του Τσίπρα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας