18:12 Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Μάτι: Οι απειλές κατά του αντιπυράρχου ο οποίος αποκάλυψε πλαστογραφημένα στοιχεία

Μάτι: Οι απειλές κατά του αντιπυράρχου ο οποίος αποκάλυψε πλαστογραφημένα στοιχεία

Tο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 ο αντιπύραρχος και πρώην διοικητής Παλλήνης, Ιωάννης Κώστας, ήταν από τους πρώτους που κατέφτασε στη φωτιά που έκαιγε στο Νταού Πεντέλης.

Του Πέτρου Κουσουλού

• Υπόθεση Λιότσιου Νο 2 με τον μάρτυρα-κλειδί Ιωάννη Κώστα

• Ζήτησε προστασία από τον ανακριτή γιατί αποκάλυψε «μαϊμού-αναφορές»

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την ανείπωτη τραγωδία που κατάπιε 102 συνανθρώπους μας, αποτελεί τον μάρτυρα-κλειδί της δικογραφίας που χειρίζεται ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης.

Η περίπτωση του Κώστα είναι «καρμπόν» του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου, με τη διαφορά ότι ο 54χρονος αξιωματικός της Πυροσβεστικής προσήλθε αυτοβούλως στις δικαστικές Αρχές αποκαλύπτοντας το γεγονός ότι υψηλόβαθμοι συνάδελφοί του έστελναν ψευδή και παραποιημένα στοιχεία στη δικαιοσύνη με σκοπό να «θαφτεί» η έρευνα. Όταν ο Ιωάννης Κώστας αντιλήφθηκε το παιχνίδι που παιζόταν αποφάσισε να καταγγείλει τη μεθόδευση στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου και στη Δικαιοσύνη. Σήμερα βρίσκεται «παρκαρισμένος» στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Μαζί με τον Λιότσιο! Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι τρεις αξιωματικοί – τα έργα και τις ημέρες των οποίων αποκάλυψε ο Κώστας – προήχθησαν και τοποθετήθηκαν σε θέσεις ευθύνης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίες στις κρίσεις του Φεβρουαρίου του 2020! Απεναντίας, ο μάρτυρας-κλειδί έφτασε στο σημείο να ζητεί προστασία από τον ανακριτή φοβούμενος ότι ο πρώην αρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος θα αποπειραθεί να τον βλάψει ηθικά, οικονομικά και υπηρεσιακά για τις καταγγελίες τις οποίες έκανε!

«ΦΟΒΆΜΆΙ»

Σε αρκετές καταθέσεις του ο έμπειρος αξιωματικός ζητεί βοήθεια από τον ανακριτή Μαρνέρη. «…Ζητώ την προστασία σας από τον εν ενεργεία Αρχηγό, κ. Βασίλειο Ματθαιόπουλο, διότι είναι πιθανόν να προσπαθήσει να με βλάψει ηθικά, οικονομικά και υπηρεσιακά, σύμφωνα με την καταγγελία μου, εκμεταλλευόμενος τη θέση την οποία έχει», καταθέτει στις 27 Ιανουαρίου 2020. «Ζητώ από εσάς την προστασία μου ως μάρτυρας σε περίπτωση που ίσως εφεξής προσπαθήσουν να με βλάψουν υπηρεσιακά. Για τους ίδιους λόγους ζητώ από εσάς την προστασία μου και από τον ανώτατο Αξιωματικό Αρχιπύραρχο Χρήστο Γκολφίνο», καταθέτει στις 12 Φεβρουαρίου 2020.

Ο «ΕΞΆΦΆΝΙΣΜΕΝΟΣ» ΝΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Εκείνη την ημέρα είχε αποκαλύψει στον ανακριτή το γεγονός ότι δύο εκ των κατηγορούμενων αξιωματικών, ο Χαράλαμπος Χιώνης, τότε διοικητής Ανατολικής Αττικής και ο Δαμιανός Παπαδόπουλος, τότε διοικητής Νέας Μάκρης, είχαν προαχθεί και τοποθετηθεί από τον νυν Αρχηγό, Στέφανο Κολοκούρη, σε θέσεις κλειδιά! Ο μεν Χιώνης στη θέση του κλαδάρχη ο δε Παπαδόπουλος ως νέος διοικητής Ανατολικής Αττικής! Απίστευτο, αλλά ελληνικό, ιδίως αν αναλογιστεί κάποιος ότι ειδικά για τον δεύτερο από τις καταθέσεις που δόθηκαν προέκυψε ότι την ώρα της «μεγάλης μάχης» εξαφανιζόταν από το σημείο της πυρκαγιάς ως δια μαγείας! Όπως εξήγησε στον ανακριτή ο Κώστας, ο νυν διοικητής Ανατολικής Αττικής στις 17.15 το απόγευμα, την ώρα που καιγόταν το σύμπαν, εγκατέλειψε τη θέση του στη διασταύρωση Λ. Μαραθώνος και Νταού Πεντέλης, γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές. Η αφήγηση είναι συγκλονιστική: «… Ο κύριος Δαμιανός Παπαδόπουλος είχε φύγει από τον τόπο της πυρκαγιάς παρότι ήταν επικεφαλής αυτής, πριν την άφιξη του ανωτέρου του… Συνεπώς, ο κύριος Δαμιανός Παπαδόπουλος εγκατέλειψε το έργο της διάσωσης-πυρόσβεσης που όφειλε να πράξει ως επικεφαλής της πυρκαγιάς και με αυτήν την πράξη του εγκατέλειψε τόσο τους κατοίκους του Νταού όσο και τους πυροσβέστες που επιχειρούσαν αλλά και εμένα προσωπικά…». Μάλιστα, ο μάρτυρας-κλειδί επισημαίνει ότι ο νυν διοικητής Ανατολικής Αττικής επέλεξε «με πρόθεση να εκθέσει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών στην περιοχή αυτή», ενώ από τα συστήματα εντοπισμού των Πυροσβεστικών Οχημάτων αποκαλύφθηκε ότι τις επόμενες κρίσιμες ώρες επέλεγε να κινείται άσκοπα σε περιοχές όπου δεν υπήρχε πυρκαγιά. Καταθέτει ο Κώστας:

• Στις 18.19 βρισκόταν επί της λεωφόρου Μαραθώνος με κατεύθυνση το Ζούμπερι, την ώρα που η φωτιά έκαιγε στον Νέο Βουτζά,

• Στις 18.59 βρισκόταν περιέργως στην περιοχή Νταού, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται εντός του οικισμού στο Μάτι για διάσωση-πυρόσβεση,

• Ακολούθως από τις 19.30 μέχρι και τις 20.21 βρισκόταν στη Ραφήνα χωρίς να υπάρχει πυρκαγιά εκεί, ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται στο Μάτι,

• Στις 20.44 μέχρι και τις 21.21 βρισκόταν λίγο μετά τη διασταύρωση της Ραφήνας, ενώ θα έπρεπε να βρισκόταν για διάσωση στο Μάτι!

ΠΛΆΣΤΆ ΣΤΟΙΧΕΙΆ

Ο Κώστας αποκάλυψε, όμως, στις δικαστικές Αρχές και κάτι εξίσου σοβαρό. Το γεγονός ότι ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής παραποίησαν στοιχεία του συστήματος γεωεντοπισμού ENGAGE, αλλά και αρχεία στο 199! Γι’ αυτό τον λόγο προσήλθε αυτοβούλως στην εισαγγελία καταγγέλλοντας τα «μαγειρέματα» και ζητώντας την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων όσοι εμπλέκονταν στο συμβάν! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στις 4 Αυγούστου 2018 εκτύπωσε τη λίστα του Engage και διαπίστωσε ότι ήταν ανακριβής.

Σε αυτή αναγράφονταν ότι οχήματα έφτασαν στην πυρκαγιά λάθος ώρες καθώς και ότι συγκεκριμένοι αξιωματικοί (όπως ο Παπαδόπουλος) δεν είχαν πάει ποτέ στη πυρκαγιά! Επίσης, αναγραφόταν ότι άλλοι αξιωματικοί, όπως ο Χιώνης και ο Διοικητής Αθηνών, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ενημερώθηκαν για την πυρκαγιά 45 με 50 λεπτά αργότερα απ’ ότι είχαν πραγματικά ενημερωθεί! Προφανέστατα ο μάρτυρας αντιλήφθηκε ότι τα στοιχεία «μαγειρεύτηκαν» προκειμένου ορισμένοι εμπλεκόμενοι να βγουν εκτός κάδρου, ξεγελώντας τους εισαγγελείς.

Μάλιστα, στην καταγγελία του αναφέρει ότι επί δύο ημέρες ζητούσε από τον τότε διοικητή του 199 Ιωάννη Φωστιέρη, όπως και από τον υποδιοικητή κ. Γκολφίνο, να διορθώσει τη λίστα που είχε στείλει στον εισαγγελέα με εκείνον να του απαντάει ότι περιμένει τον εισαγγελέα να τον καλέσει! «Όταν λοιπόν εισέπραξα την αρνητική τους απάντηση ενημέρωσα ότι θα πάω εγώ στον εισαγγελέα και θα καταγγείλω το γεγονός όπως και έπραξα», καταλήγει

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάτι: Ο ανακριτής εξετάζει τον ρόλο και άλλων προσώπων – Τι κατέθεσε ο πρώην και ο νυν αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων

Φούσας στο ereportaz: Γιατί ο ανακριτής βλέπει κακουργήματα για το Μάτι. Τα ελικόπτερα, η Motor Oil και οι εξαφανισμένοι αξιωματικοί που επιβραβεύτηκαν

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας