10:24 Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Με παρακρατικές μεθόδους η έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ (;)

Με παρακρατικές μεθόδους η έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ (;)

του ΝΙΚΟΥ ΣΙΔΕΡΗ

Δύο νέες ένορκες καταθέσεις εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ αποκαλύπτουν «παρακρατικές μεθόδους» στη διερεύνηση της ιδιαίτερα σοβαρής υπόθεσης η οποία απασχολεί επί μακρόν τη δικαστική και πολιτική ζωή της χώρας. Η «ΜΠΑΜ της Κυριακής» δημοσιεύει τις ένορκες καταθέσεις εργαζομένων του Οργανισμού οι οποίοι καταγγέλλουν τέρατα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των καταθέσεων, ειδικά κλιμάκια τα οποία υπάγονται στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης συνεργάζονται στενά με «ελεγχόμενους» προμηθευτές, τους οποίους πιέζουν να καταθέσουν συγκεκριμένα πράγματα με αντάλλαγμα την ασυλία τους! Μάλιστα, δεν διστάζουν να λαμβάνουν καταθέσεις και από εργαζόμενους που κατά το επίμαχο διάστημα βρίσκονταν σε άλλη ήπειρο και συγκεκριμένα στην Αφρική!

Στις ένορκες καταθέσεις πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Κωνσταντίνος Γιαννακουλόπουλος, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας φύλαξης Triples Security Systems. Πρόκειται για την εταιρεία φύλαξης η οποία έχει καταγγελθεί, εδώ και μήνες, από το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ για χάλκευση υπηρεσιακών στοιχείων, υπεξαγωγές εγγράφων, νοθεύσεις αλλά και ενθυλάκωση ποσού που ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ και τελικά απεβλήθη από τον Οργανισμό με δικαστική απόφαση. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον με τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι το γεγονός ότι, παρόλο που οι καταγγελίες των εργαζομένων βρίσκονται στο γραφείο της κυρίας Παπασπύρου εδώ και μήνες, εν τούτοις ο έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

«Με προστατεύει ο Πολάκης»

Στις 19 Μαΐου ο Μανούσης Ρουσάκης, εργαζόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κατέθεσε ενόρκως σε συμβολαιογράφο ότι τον Ιούλιο του 2017, και ενώ ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας security γνώριζε για τις καταγγελίες εις βάρος του, «κόμπαζε απροκάλυπτα στους διαδρόμους ότι δεν έχει καμία ανάγκη, καθώς έχει εγγυήσεις απόλυτης προστασίας από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ αλλά και από το ΣΟΟΕ».

Μάλιστα, ο μάρτυρας συνεχίζει καταθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί του περί «προστασίας» της εταιρείας τελικά επιβεβαιώθηκαν, καθώς, ενώ υπήρχε δικαστική απόφαση (υπ’ αριθμ. 5456/2017) που διέταζε την έξωσή του, εκείνος αποχώρησε μετά από επτά μήνες (!) και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2018.

«Φροντίζω να τους ασκηθούν διώξεις»

Όπως καταθέτει, με την έξωση δεν σταμάτησαν και οι επισκέψεις του Γιαννακουλόπουλου στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Αναφέρεται και σε μια «προκλητική», όπως τη χαρακτηρίζει, επίσκεψη που σημειώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη: «…Η συμπεριφορά και τα λεγόμενα του Κωνσταντίνου Γιαννακουλόπουλου εκείνη την ημέρα ήταν απίστευτη, καθώς τον άκουσα να λέει στην είσοδο του ΚΕΕΛΠΝΟ στους φύλακες: “Έλα ρε παιδιά, σύντομα θα ξαναγυρίσω και θα γίνω αφεντικό, μη σκάτε. Φροντίζω εγώ καιρό τώρα να τους ασκηθούν διώξεις. Ένα να ξέρετε, ήδη σήμερα το κλιμάκιο στήνει νέο παιχνίδι με τον Περίφανο για τον Πουλή (σ.σ. τον εκπρόσωπο των εργαζομένων). Δεν τον παίρνει τον Περίφανο με τα μπλεξίδια που έχει (σ.σ. εμπλέκεται σε υπόθεση εικονικών τιμολογίων) και το ξέρει και θα κάνει ό,τι του πουν. Εγώ του είπα… ρε Γιώργο, αν θες να πέσεις στα μαλακά όπως εγώ, γα@@σέ τους και κάνε ό,τι σου πει το κλιμάκιο. Σήμερα του υπέγραψαν και την κλήση του για να πάει επισήμως μετά τις γιορτές, αυτόν θα τον βοηθήσει αναγκαστικά η κόρη του…”».

Η συγκεκριμένη κατάθεση ίσως να μην έλεγε και τίποτα αν στο μεσοδιάστημα δεν είχαν λάβει χώρα ορισμένα αξιομνημόνευτα γεγονότα. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο εργαζόμενος του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ένας απλός εγκάθετος ο οποίος θέλησε να ρισκάρει με το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος με το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Ωστόσο, η υπόθεση γίνεται πολύ πιο σύνθετη εάν αναλογιστούμε ότι υπάρχει και προηγούμενη καταγγελία εργαζομένου του Οργανισμού ο οποίος λέει ότι «βασανίστηκε προκειμένου να καταθέσει εκείνα που ήθελαν οι ελεγκτές», ότι υπάρχει η παραγγελία της κ. Παπασπύρου για πειθαρχική δίωξη του πρωτοδίκη δικαστή που δικαίωσε τους εργαζόμενους στην αντιδικία με την εταιρεία security και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη σχετικά με τα 8 εκατ. που καταγγέλθηκε ότι ζημιώθηκε ο Οργανισμός από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Τι απαντά ο Κ. Γιαννακουλόπουλος

Η εφημερίδα «ΜΠΑΜ» επικοινώνησε, ως ώφειλε, και με τον Κ. Γιαννακουλόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για «κατασκευασμένες κατηγορίες» και «μεθοδεύσεις που τον στοχοποιούν». Όπως είπε, «ενώ είναι ξεκάθαρο ότι προέρχομαι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, με κατηγορούν ότι κάνω δουλειές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από πού και ως πού; Ούτε την ξέρω, ούτε θέλω να τη μάθω την κυρία Παπασπύρου». Ερωτώμενος για τα όσα φέρεται να είπε τη Μεγάλη Πέμπτη στους πρώην υπαλλήλους του, απάντησε: «Είναι ψέματα που θα αποδειχτούν στο δικαστήριο. Δεν ήμουν ποτέ εκεί. Πρόκειται για κατασκευασμένους μάρτυρες…».

 

Κατέθεσε ως υπεύθυνη πρωτοκόλλου εργαζόμενη που έλειπε στην Αφρική!

Η δεύτερη ένορκη κατάθεση που δόθηκε στις 3.5.2018 παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς η Αναστασία Ανδρικοπούλου, υπεύθυνη της Κεντρικής Γραμματείας Πρωτοκόλλου του ΚΕΕΛΠΝΟ, καταγγέλλει ότι οι ειδικές επιθεωρήτριες Φωτούλα Ντινάκη και Αγγελική Βογιατζή δεν κάλεσαν για κατάθεση εκείνη, αλλά μια απλή υπάλληλο, η οποία κατέθεσε ότι πρωτοκολλούσε έγγραφα ενώ βρισκόταν με άδεια άνευ αποδοχών στην Αφρική! Πρόκειται για την υπάλληλο Ελευθερία Σιαρέ, η οποία, όπως προκύπτει, το διάστημα 1.12.2012 μέχρι και 7.01.2014 βρισκόταν στην αφρικανική ηπειρο με άδεια άνευ αποδοχών! Εν τούτοις, η συγκεκριμένη υπάλληλος καταγγέλλεται ότι κατέθεσε ενόρκως πως η ίδια πρωτοκόλλησε μια σειρά από έγγραφα τα οποία αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Στην ένορκη κατάθεσή της η προϊσταμένη του Πρωτοκόλλου επιρρίπτει ευθύνες στα όργανα του ελέγχου, διερωτώμενη για το πώς επελέγη να καταθέσει ένας υπάλληλος που απουσίαζε στο εξωτερικό και όχι εκείνη η οποία και ήταν η υπεύθυνη της Γραμματείας.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλεί Παπασπύρου

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναμένεται να κληθεί, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της «ΜΠΑΜ», η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου μετά τη μήνυση για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που κατατέθηκε εις βάρος της από το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο πολυσέλιδο δικόγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της «ΜΠΑΜ» καταγράφονται μια σειρά από ενέργειες στις οποίες, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου, προχώρησε η κ. Παπασπύρου με σκοπό αφενός να «τρομοκρατήσει» δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι καλούνται να αποφανθούν κατά πόσο έχουν βλαφθεί τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου από τα έργα ή τις παραλείψεις της διοίκησης του Οργανισμού τα τελευταία χρόνια. Οι εργαζόμενοι ουσιαστικά εμφανίζουν την κ. Παπασπύρου ως εκτελεστικό βραχίονα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά τα οποία θα κληθούν να διερευνήσουν οι δικαστικές Αρχές.

Στη μήνυση των εργαζομένων περιλαμβάνεται και το δημοσίευμα της «ΜΠΑΜ» της 27ης Μαρτίου 2018, που είχε αποκαλύψει ότι ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Ιωάννης Κανάκης, ο οποίος είχε εκδώσει την απόφαση του Ιουλίου του 2017 που δικαίωνε τους εργαζομένους στη διαμάχη με την εταιρεία security, ελεγχόταν πειθαρχικά κατόπιν παρεμβάσεως της κ. Παπασπύρου! Η πρωτόγνωρη για τα δικαστικά χρονικά ενέργεια της επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής να ζητήσει τον πειθαρχικό έλεγχο δικαστικού λειτουργού είχε προκαλέσει θόρυβο. Η απάντηση της κ. Παπασπύρου ήρθε μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών», όπου γνωστοποιούσε στο αναγνωστικό κοινό ότι δεν ζήτησε από τον Άρειο Πάγο τον πειθαρχικό έλεγχο του κ. Κανάκη, αλλά εξηγήσεις για το πώς (!) μπορεί να εφαρμοστεί η υπόθεση…

Ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι ο πειθαρχικός έλεγχος του δικαστή ζητήθηκε στις 24 Ιανουαρίου, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε δικαστεί στο Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση ανάκλησης της απόφασης. Οι εργαζόμενοι λένε ότι με τη συγκεκριμένη ενέργεια η κ. Παπασπύρου επιχείρησε να «εξαναγκάσει τον Δικαστικό Λειτουργό που δίκασε να ανακαλέσει την ανωτέρω απόφαση και με τον τρόπο αυτόν να επανέλθει στο ΚΕΕΛΠΝΟ η εταιρεία φύλαξης…».

Περαιτέρω, στη μήνυσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρονται και στην περίεργη «ασυλία» της οποίας χαίρει από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η εταιρεία Security Triple S, που ανήκει στη σύζυγο του Κ. Γιαννακουλόπουλου (διαβάστε σχετικά δίπλα), καθώς καταγράφουν τις οκτώ μηνυτήριες αναφορές που της έχουν επιδοθεί από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι και τον Γενάρη του 2018, οκτώ μηνυτήριες αναφορές χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Από το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ προκύπτει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν στη διάθεσή τους ολόκληρο τον φάκελο αναμένεται να ζητήσουν την κλήτευση της ΓΓΔΔ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις απαραίτητες απαντήσεις.

Μετακινούν πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά

Περίεργες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα εντός του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νυν τμηματάρχης Παρεμβάσεων στην Κοινότητα, Ιωάννα Παυλοπούλου, προαλείφεται για τη θέση του τμηματάρχη Διοικητικού Συντονισμού! Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις χαρακτηρίζουν πολύ περίεργη τη χρονική συγκυρία που επιχειρείται μια τέτοια μετακίνηση, καθώς το συγκεκριμένο Τμήμα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιαίτερης σημασίας αρχεία.

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας