4:45 Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Με πρόστιμο 250.000€ την ημέρα απειλείται το Facebook

Με πρόστιμο 250.000€ την ημέρα απειλείται το Facebook

Με πρόστιμο 250.000 ευρώ ημερησίως απειλείται το Facebook, εάν δε σταματήσει εντός 48 ωρών να παρακολουθεί χρήστες του διαδικτύου χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με απόφαση πρωτοδικείου του Βελγίου που αφορά στους χρήστες που δε διαθέτουν λογαριασμό στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Αναλυτικότερα, η απόφαση αφορά στην καταγραφή από το Facebook των λεγόμενων «cookies» – των μικρών αρχείων που χρησιμοποιούν οι ιστότοποι για να αναγνωρίζουν τους χρήστες τους, φυλάσσοντας τα δεδομένα τους.

Τα cookies διατηρούνται επί δύο χρόνια, και το Facebook μπορεί να τα συμβουλεύεται κάθε φορά που ένας χρήστης επισκέπτεται μια σελίδα του Facebook ή έναν ιστότοπο από τον οποίο μπορεί να κάνει «like».

Ο δικαστής έκρινε ότι αυτά είναι προσωπικά δεδομένα, τα οποία το Facebook μπορεί να τα χρησιμοποιήσει μόνο αν ο χρήστης δώσει τη συγκατάθεσή του, όπως προβλέπει η βελγική νομοθεσία για την προστασία του ιδιωτικού βίου.

«Εάν ο χρήστης διατηρεί λογαριασμό στο Facebook, μπορούμε να αποδεχτούμε ότι έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Όμως αν δεν έχει ο ίδιος λογαριασμό στο Facebook, τότε το Facebook θα πρέπει στο μέλλον να ζητά με σαφήνεια την άδεια του και να δίνει τις αναγκαίες εξηγήσεις», κατέληξε ο δικαστής.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας