5:50 Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Με σκάφη της Ομάδας Αιγαίου, γιατροί του ΙΣΑ και της Περιφέρειας, έφυγαν για Αίγινα προκειμένου να διενεργήσουν τεστ για τον COVID 19

Με σκάφη της Ομάδας Αιγαίου, γιατροί του ΙΣΑ και της Περιφέρειας, έφυγαν για Αίγινα προκειμένου να διενεργήσουν τεστ για τον COVID 19

Παρουσία του Προέδρου του ΙΣΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, αναχώρησε το πρωί από την περιοχή Γλύστρα στο Λαγονήσι, με δύο σκάφη της Ομάδας Αιγαίου, κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών που στελεχώνουν τις Κινητές Ομάδες Επίσκεψης στο Σπίτι, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «ΕΡΜΗΣ» του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να διενεργήσει διαγνωστικά τεστ για τον COVID 19, σε δομές του νησιού.

Παρόντες ήταν επίσης ο επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας και υπεύθυνος του προγράμματος, Π. Ευσταθίου, το μέλος του ΔΣ της Ομάδας Αιγαίου Σ. Γιαννακάκης και ο αρχηγός της Ομάδας Πλεύσης Απ. Μπιλίρης.

Το κλιμάκιο ιατρών και νοσηλευτών του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, θα διενεργήσει ελέγχους στο προσωπικό καθώς και στους υπερήλικες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Άγιος Διονύσιος», καθώς και στο προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος και του Λιμενικού Σταθμού της Αίγινας, με λήψη ρινοφαρυγγικών δειγμάτων, τα οποία θα εξεταστούν με την τεχνική PCR στο Εθνικό κέντρο αιμοδοσίας.

Η επιλογή των δομών για την πραγματοποίηση των διαγνωστικών τεστ έγινε εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής κίνησης στο νησί αλλά και στην εκτίμηση της επιδημιολογικής επικινδυνότητας των συγκεκριμένων δομών.

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν ανάλογες επισκέψεις ιατρών και νοσηλευτών και σε άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Αρνητικά όλα τα τεστ για τον COVID 19 που διενεργήθηκαν σε δομές της Σαλαμίνας

Μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχουν πραγματοποιήσει δειγματοληπτικές εξετάσεις σε 3.000 άτομα, συμβάλλοντας έμπρακτα στην καλύτερη θωράκιση της Αττικής από την πανδημία.

Να σημειωθεί ότι όπως προέκυψε από τους σχετικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, αρνητικά είναι όλα τα τεστ για COVID 19 που διενεργήθηκαν πριν από λίγες μέρες στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, Αγ. ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ και στο σύλλογο φίλων κ γονέων ΑΜΕΑ Σαλαμίνας, από το κλιμάκιο Ιατρών και Νοσηλευτών του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, ΚΟΕΣ (Κινητή Ομάδα Επισκέψεων στο Σπίτι).

Κατά την αναχώρηση του κλιμακίου Ιατρών και Νοσηλευτών για την Αίγινα, ο κ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να συνοδεύσουμε την ομάδα ιατρών και νοσηλευτών της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών η οποία, σε συνεργασία με την Ομάδα Αιγαίου, μεταβαίνει στο νησί της Αίγινας για να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον covid19. Αυτή η δράση αποτελεί μέρος της δέσμης προληπτικών ενεργειών που κάνουμε προσπαθώντας αφενός να ενημερώσουμε τους πολίτες και αφετέρου να προβούμε σε στοχευμένους ελέγχους σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Εκεί ανήκουν και οι συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας που διαβιούν σε γηροκομεία αλλά και λειτουργοί που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες. Προχωράμε σε μοριακές εξετάσεις για τον covid 19 χαρτογραφώντας περαιτέρω την πορεία του στην Περιφέρεια μας και ενισχύοντας τα προληπτικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Συνεχίζουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη.

Ήδη έχουμε διενεργήσει πάνω από 3000 ελέγχους σε λειτουργούς της υγείας, εργαζόμενους της αυτοδιοίκησης, εργαζόμενους σε γηροκομεία και δομές αλλά και σε ευπαθείς ομάδες που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες».

Σε δηλώσεις του ο Πάνος Ευσταθίου, Γιατρός υπεύθυνος του κέντρου επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής και ΙΣΑ τόνισε:

«Συνεχίζουμε την εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδίου σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη. Σήμερα, με την ομάδα μας, που αποτελείται από εξειδικευμένους ιατρούς και νοσηλευτές πανεπιστημιακού επιπέδου, θα πάμε να διενεργήσουμε ελέγχους στον Άγιο Διονύσιο στην Αίγινα, ένα νοσοκομείο και μια δομή όπου φιλοξενούνται πάνω από 80 άτομα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επίσης θα προχωρήσουμε σε ελέγχους στην αστυνομία και το λιμενικό, μέσα στα πλαίσια της τουριστικής κίνησης που έχει αυξηθεί στο νησί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία λήψης ρινοφαρυγγικού δείγματος με την τεχνική PCR, απαιτεί να επιστρέψουμε με ταχύτητα, για την ανάλυση των δειγμάτων και σ΄αυτό θα μας βοηθήσει η Ομάδα Αιγαίου, ώστε να γίνει εγκαίρως η διαδικασία της εξέτασης. Η λήψη δειγμάτων θα γίνει με τήρηση των οδηγιών του ΠΟΥ και του ΕΟΔΥ, με πλήρη στολή κάλυψης και με στολές αναπνευστικής και οφθαλμικής Προστασίας από τους γιατρούς, σε ειδικούς χώρους οι οποίοι έχουν προετοιμαστεί τώρα στον Άγιο Διονύσιο. Η συνεργασία μας με την αρμόδια Αντιπεριφέρεια της Αττικής αλλά και με τον ΙΣΑ νομίζω είναι άριστη. Θα ήθελα να σημειώσω ότι μόνο η Περιφέρεια Αττικής έχει αναπτύξει επιχειρησιακό κέντρο και είναι η μοναδική στην Ελλάδα δράση που συνδράμει στην προσπάθεια του ΕΟΔΥ και του κράτους για την επιδημιολογική καταγραφή των δεδομένων».

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Γιαννακάκης, γιατρός αγγειοχειρουργός και μέλος του ΔΣ της Ομάδας Αιγαίου επισήμανε:

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση εκ μέρους του διοικητικού Συμβουλίου της Ομάδας Αιγαίου και της Προέδρου μας για αυτή την πρώτη δράση που κάνουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για τον επιδημιολογικό έλεγχο για τον covid 19. Θέλω επίσης να ανακοινώσω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις στις γεωγραφικές περιοχές αρμοδιότητάς τους, με στόχο την χαρτογράφηση της κατάστασης όσο το δυνατόν με τον καλύτερο τρόπο, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε τουριστική περίοδο, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη».

Αιγαίου Αιγαίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρηστάκης: Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα νοσήσει από κορωνοϊό

Σύψας: Τρέμουμε την επιστροφή των παραθεριστών -Έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας