More

  Μεγάλη μπάλα ο Πετσίτης! Το deal με την TAF SPORTS για 102.710 ευρώ

  Η στενή συνεργασία με τον Ντίνο Ντέρη, επιχειρηματία που πουλάει και αγοράζει δικαιώματα αθλητικών διοργανώσεων, οι συμφωνίες της ΕΡΤ και τα εμβάσματα από την Κύπρο.

  Του Θανάση Κουκάκη

  Ο Μανώλης Πετσίτης, ο παιδικός φίλος και συνεργάτης του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, δεν έχει σταματήσει να απασχολεί τις δικαστικές έρευνες. Το όνομα του βρίσκεται ήδη σε μια δικογραφία που έχει σταλεί στη Βουλή, ενώ εισαγγελείς και ανακριτές εξετάζουν τον ρόλο του και σε διάφορες άλλες υποθέσεις. Μια πτυχή από τις έρευνες αυτές εστιάζει στη σχέση του Μανώλη Πετσίτη με τον Κωνσταντίνο (Ντίνο) Ντέρη, επιχειρηματία που πουλάει και αγοράζει δικαιώματα αθλητικών διοργανώσεων στην ΕΡΤ και σε άλλα τηλεοπτικά κανάλια, συνδρομητικά και μη και ο οποίος παρέχει υπηρεσίες που εκτείνονται από τις τηλεοπτικές παραγωγές έως και την παροχή στατιστικών στοιχείων. Η στενή συνεργασία με τον Ντίνο Ντέρη, επιχειρηματία που πουλάει και αγοράζει δικαιώματα αθλητικών διοργανώσεων, οι συμφωνίες της ΕΡΤ και τα εμβάσματα από την Κύπρο.

  Η προσοχή των Αρχών δεν έχει εστιαστεί τυχαία στη σχέση των Πετσίτη και Ντέρη. Σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών, μεταξύ της 26ης Απριλίου 2016 και της 30ης Νοεμβρίου 2018 οι δύο εταιρείες συμφερόντων του Ντίνου Ντέρη, η ελληνική TAF SPORTS MARKETING και η κυπριακή ARTMER LTD, κατέβαλαν στον Μανώλη Πετσίτη συνολικές αμοιβές ύψους 102.710 ευρώ.

  Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Αρχών, στις 26/4/2016 η TAF SPORTS MARKETING κατέβαλε 7.725 ευρώ στον Μανώλη Πετσίτη, ενώ το ίδιο ποσό του καταβλήθηκε και στις 4/5/2016 από την ίδια εταιρεία. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 ξανά η TAF SPORTS MARKETING του κατέβαλε 3.200 ευρώ. Ακολούθησαν τρία εμβάσματα από την ARTMER LTD στις 30/11/2016 συνολικού ύψους 13.000 ευρώ, στις 27/12/2016 ύψους 13.000 ευρώ και στις 25/1/2017 ύψους 14.000 ευρώ. Στις 28/4/2017 η TAF SPORTS MARKETING του κατέβαλε 3.000 ευρώ, στις 3/5/2017 του κατέβαλε 3.760 ευρώ, στις 30/6/2017 του πλήρωσε 1.300 ευρώ και την 1/11/2017 η ίδια εταιρεία του κατέβαλε 5.000 ευρώ. Αλλά και το 2018 τα ποσά που έλαβε ο Μανώλης Πετσίτης από τις επιχειρήσεις του Ντίνου Ντέρη, ήταν σημαντικά. Στις 28/1/2018 έλαβε από την ARTMER LTD 6.500 ευρώ και η ίδια καταβολή επαναλήφτηκε στις 7/2/2018. Στις 25/7/2018 η TAF SPORTS MARKETING του κατέβαλε 3.000 ευρώ, στις 25/9/2018 και στις 24/10/2018 του κατέβαλε αντίστοιχα 5.000 ευρώ και στις 29/11/2018 του πλήρωσε 1.500 ευρώ. Στις 30/11/2018 η κυπριακή ARTMER LTD κατέβαλε στον Μανώλη Πετσωθώ 3.500 ευρώ. Ετσι, μέσα σε 31 μήνες ο Μανώλης Πετσίτης βρέθηκε να έχει εισπράξει συνολικές αμοιβές ύψους 102.710 ευρώ από τις εταιρείες συμφερόντων του Ντίνου Ντέρη.

  Για το μεγαλύτερο από το προαναφερόμενο διάστημα και σίγουρα έως τον Απρίλιο του 2017 ο Μανώλης Πετσίτης δήλωνε εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου. Αυτό άλλωστε προκύπτει από το βιβλίο επισκεπτών της ΔΕΠΑ, όπου ο Πετσίτης έχει καταγραφεί σε δύο επισκέψεις του στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο – στις 20 Μαρτίου 2018 και 11 Απριλίου 2017 – ως «Μέγαρο Μαξίμου».

  Οι νέες υποθέσεις

  Οπως και στις υποθέσεις της ΔΕΠΑ και της ELFE, έτσι και στην υπόθεση της TAF SPORTS MARKETING και της ARTMER LTD ο Μανώλης Πετσίτης, χωρίς να δικαιολογείται από τα τυπικά προσόντα του (σ.σ. μέχρι το 2014 εργαζόταν ως γκαρσόνι), εμφανίζεται ξαφνικά να αμείβεται από επιφανείς πελάτες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σ=ε διαφορετικούς κλάδους και οι οποίοι εκείνο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επωφελούνταν από αποφάσεις φορέων που ήταν στην αρμοδιότητα του Νίκου Παππά, όπως η ΕΡΤ.

  Μπορεί ο Ντίνος Ντέρης να είναι γνωστό πρόσωπο στην ΕΡΤ και η εταιρεία του να συνεργάζεται επί σειρά ετών με την κρατική τηλεόραση (τόσο πριν τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και μετά), ωστόσο, κατά τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα από τα τέλη του 2016 έως και τον Ιούνιο του 2019 η TAF SPORTS MARKETING έκανε χρυσές δουλειές.

  Από τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια προκύπτει πως στο επίμαχο χρονικό διάστημα η TAF SPORTS MARKETING συνομολόγησε με την ΕΡΤ 48 συναλλαγές – συμφωνίες που αθροιστικά της επέφεραν άνω των 2,7 εκατ. ευρώ. Αυτές οι συνεργασίες εκτείνονταν από την απόκτηση δικαιωμάτων μετάδοσης διοργανώσεων όπως το Diamond League στο στίβο, το «Ρολάν Γκαρός» στο τένις και το FIBA Intercontinental Cup στο μπάσκετ, έως και τεχνικές διευκολύνσεις, παροχή εξοπλισμού και παραγωγές γραφικών. Είναι ενδεικτικό πως μόνον στις 14 Φεβρουαρίου 2019 για την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης του «Ρολάν Γκαρός» για τα έτη 2019 – 2021 και την απόκτηση των δικαιωμάτων του Diamond League η ΕΡΤ κατέβαλε στην TAF SPORTS MARKETING 400.000 ευρώ!

  Να σημειωθεί πως η κυπριακή εταιρεία του Ντίνου Ντέρη, η ARTMER LTD, εμφανίζεται στη Διαύγεια να έχει συνομολογήσει μόνον μια σύμβαση με την ΕΡΤ, στις 6 Φεβρουαρίου 2018, η οποία αφορούσε σε υπηρεσίες για τεχνικές διευκολύνσεις εξωτερικού, συνολικού ύψους 12.100 ευρώ. Η εν λόγω εταιρεία μεμονωμένα κατέβαλε μεταξύ 30/11/2016 και 30/11/2018 στον Μανώλη Πετσίτη ως αμοιβές 56.500 ευρώ. Αν και διαχειριστής της εν λόγω εταιρείας -που το τελευταίο έτος έχει στείλει σεβαστά ποσά στον Πετσίτη – είναι η Fine Life Services LTD, οντότητα που σύμφωνα με τον έλεγχο των κυπριακών Αρχών ανήκει στη δικηγορική εταιρεία Fine Life Group LTD του γνωστού Κύπριου δικηγόρου Φώτου Πιττάτζη, ο πραγματικός της δικαιούχος φέρεται πως είναι ο Ντίνος Ντέρης. Ενα από τα ζητήματα που απασχολούν τις Αρχές είναι το γιατί ο κ. Ντέρης πλήρωνε μέσω Κύπρου τον Μανώλη Πετσίτη.

  Τα ερωτήματα

  Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» απευθύνθηκε ως όφειλε στον κ. Ντέρη και του έθεσε γραπτώς ερωτήματα για την επαγγελματική του συνεργασία με τον Μανώλη Πετσίτη και ειδικά για το εάν επιμένει σε δήλωση που είχε κάνει εκπρόσωπος της TAF SPORTS MARKETING προ μηνών, ότι δηλαδή οι αμοιβές του Πετσίτη σχετίζονται με τη διαμεσόλαβησή του στην πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του αγγλικού και γαλλικού κυπέλλου στη Forthnet. Ακόμη, ο κ. Ντέρης ερωτήθηκε για το εάν τα χρήματα που κατεβλήθησαν από τις TAF SPORTS MARKETING και ARTMER LTD στον Μανώλη Πετσίτη σχετίζονται με τις συμβάσεις που συνομολόγησαν οι δύο εταιρείες με την ΕΡΤ. Αν και επανειλημμένα επικοινωνήσαμε με το γραφείο του κ. Ντέρη για να λάβουμε τις απαντήσεις του, ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει.

  Παχυλές συμφωνίες και με την ΝΔ! 23 συμβάσεις αξίας 1,5 εκατ. ευρώ

  Τα 2,7 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η TAF SPORTS MARKETING από την ΕΡΤ στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φαίνονται λίγα σε σχέση με τα συμβόλαια και τα χρήματα που λαμβάνει μετά την κυβερνητική αλλαγή. Μέσα σε λιγότερο από δέκα μήνες η TAF SPORTS MARKETING έχει συνομολογήσει με την ΕΡΤ 23 συμβάσεις συνολικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, με τις πλέον σημαντικές από αυτές να αφορούν aDiamond League για το διάστημα 2020-2022 αξίας 242.500 ευρώ και σε συμφωνία για προσαύξηση διαφημιστικού χρόνου ύψους 545.600 ευρώ.

  Ωστόσο, παρά τη συνεργασία της με την ΕΡΤ και άλλα τηλεοπτικά κανάλια, η TAF SPORTS MARKETING δεν είναι όσο οικονομικά εύρωστη θα περίμενε κανείς για μια επιχείρηση τόσο καλά τοποθετημένη στην αγορά που δραστηριοποιείται.

  Ο κύκλος εργασιών της TAF SPORTS MARKETING έφθασε το 2018 στο ποσό των 6,8 εκατ. ευρώ, έναντι 5,86 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα δε καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 334.541 ευρώ, έναντι 77.685 ευρώ στη χρήση του 2017. Αν και τα μεγέθη αυτά αποτυπώνουν την εικόνα μιας βιώσιμης επιχείρησης, δεν περιγράφουν ωστόσο κάτι περισσότερο.

  Παράλληλα, οι οικονομικές καταστάσεις για το 2018 που είναι οι τελευταίες που έχει δημοσιοποιήσει η εταιρεία του Ντίνου Ντέρη βρίθουν προειδοποιήσεων από τον ορκωτό ελεγκτή λογιστή. Στην έκθεση ελέγχου επί των χρηματοοικονομικών καταστάσεων ο ορκωτός δίνει γνώμη μεαζ επιφύλαξη για αρκετά θέματα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

  – Στις εμπορικές απαιτήσεις από πελάτες περιλαμβάνονται και επισφαλείς-επίδικες απαιτήσεις, συνολικού ποσού περίπου 2,7 εκατ. ευρώ, για τις οποίες η διενεργηθείσα απομείωση ποσού 1,61 εκατ. ευρώ περίπου υπολείπεται της απαιτούμενης κατά ευρώ 1,10 εκατ. ευρώ περίπου. «Η μη διενέργεια της απαιτούμενης απομείωσης συνιστά παρέκκλιση από τις λογιστικές αρχές, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, με συνέπεια, η αξία των εμπορικών απαιτήσεων από πελάτες, τα αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων και τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα», αναφέρει ο ορκωτός.

  – Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν σχηματίζεται πρόβλεψη για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία. Κατά την 30η Ιουνίου 2018, το συνολικό ύψος της μη σχηματισθείσας πρόβλεψης ανέρχεται σε ευρώ 49 χιλ. περίπου, με συνέπεια οι προβλέψεις για παροχές σε εργαζομένους να εμφανίζονται μειωμένες κατά 49 χιλ. ευρώ, η καθαρή θέση να εμφανίζεται αυξημένη κατά ευρώ 49 χιλ. και τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρήσεων αυξημένα κατά ευρώ 3 χιλ. και 46 χιλ. αντίστοιχα.

  – Οι φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας δεν έχουν a από τις φορολογικές αρχές για τις χρήσεις που έληξαν 30/6/2015 έως 30/6/2017. Ως εκ τούτου τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων αυτών δεν έχουν καταστεί οριστικά. «Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για αυτή την ενδεχόμενη υποχρέωση. Από τον έλεγχό μας δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσουμε εύλογη διασφάλιση για την εκτίμηση του ύψους της πρόβλεψης που τυχόν απαιτείται», τονίζει ο ορκωτός.

  Στο Ελβετικό σκαμνί η TAF SPORTS για δωροδοκία του πρώην γ.γ. της FIFA

  Να σημειωθεί πως ο Ντίνος Ντέρης και η TAF SPORTS MARKETING απασχολούν την τελευταία τριετία τον διεθνή ποδοσφαιρικό Τύπο, λόγω της εμπλοκής τους στο περίφημο σκάνδαλο δωροδοκίας του πρώην γγ της FIFA Ζερόμ Βάλκε (φωτό δεξιά) και δεξί χέρι του Ζεφ Μπλάτερ.

  Eρευνα των διωκτικών αρχών της Ελβετίας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017 κατέδειξε πως ο πρώην Γενικός Γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, απέκτησε μέσω του Καταριανού προέδρου της Παρί Σεν Ζερμέν και διευθύνοντος συμβούλου της BeIN Media Group, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, μία βίλα στη Σαρδηνία για περίοδο 18 μηνών χωρίς να καταβάλει ενοίκιο, το οποίο κυμαινόταν κανονικά από 900.000 έως 1,8 εκατ. ευρώ. Αυτό θεωρήθηκε ως δωροδοκία, καθώς εκείνη την περίοδο ο Βάλκε είχε επιρροή σε ό,τι αφορούσε στα τηλεοπτικά δικαιώματα της FIFA, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του συμβολαίου με την BeIN Media Group (σ.σ. είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής αθλητικών δικαιωμάτων παγκοσμίως) για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των προκριματικών του Μουντιάλ του 2026 και 2030 στη Μέση Ανατολή.

  Κατά την ίδια έρευνα των διωκτικών αρχών της Ελβετίας διαπιστώθηκε πως μεταξύ του 2013 και του 2015 ο Βάλκε χρησιμοποίησε την επιρροή του ως Γενικός Γραμματέας της FIFA προκειμένου να επηρεάσει τις διαδικασίες απονομής των τηλεοπτικών δικαιωμάτων υπέρ συγκεκριμένων Μέσων σε Ελλάδα και Ιταλία, για το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει εκδώσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Ελβετίας – και το οποίο επικαλούνται δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου- ο Ντίνος Ντέρης της TAF SPORTS MARKETING κατηγορείται για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ειδικά για το ότι κατέβαλε τρία εμβάσματα συνολικού ύψους 1,25 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Sportunited LLC του Βάλκε, προκειμένου να εξασφαλίσει τα προαναφερόμενα τηλεοπτικά δικαιώματα.

  Η TAF SPORTS MARKETING κατηγορείται ότι δωροδόκησε τον Βάλκε για να εξασφαλίσει ότι η διεθνής εταιρεία εμπορίας αθλητικών δικαιωμάτων MP & Silva θα αποκτούσε τα δικαιώματα μετάδοσης στην Ιταλία των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 και πως η ίδια η TAF SPORTS MARKETING θα λάμβανε τα δικαιώματα για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2026 και του 2030 καθώς και άλλα τουρνουά. Δηλαδή, σύμφωνα με το ελβετικό κατηγορητήριο η TAF SPORTS MARKETING και δωροδόκησε ως μεσάζοντας και για δικό της όφελος. Αν και διεθνή Media έχουν ζητήσει προσφάτως από τον Ντίνο Ντέρη να τοποθετηθεί επί του κατηγορητηρίου ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποια δήλωση.

  Οι Ζερόμ Βάλκε, Νασέρ Αλ Κελαϊφί και Ντίνος Ντέρης θα δικαστούν για τη συγκεκριμένη υπόθεση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ελβετίας στις 14 Σεπτεμβρίου 2020.

  *Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Θάνατος 16χρονης στα Τρίκαλα: Δεν είναι αυτοκτονία, είναι εγκληματική ενέργεια λέει η οικογένεια της

  Θρήνος στα Τρίκαλα με τον θάνατο της 16χρονης που βρέθηκε νεκρή έξω από εκκλησία στην οποία γινόντουσαν επισκευές στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Οι εκτιμήσεις...

  Βραζιλία: Ξανά θετικός σε κορωνοϊό διαγνώστηκε ο πρόεδρος Μπολσονάρου

  Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου εξετάστηκε και διαγνώστηκε ξανά θετικός στον κορονοϊό, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brasil, τονίζοντας πως ο ακροδεξιός ηγέτης...

  Έρημη το βράδυ η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

  Σε αυτό το πρώτο, το πρωτόγνωρο, καλοκαίρι του κορωνοϊού Οι εικόνες παίρνουμε από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον απόκοσμες. Στις...

  ΗΠΑ-Africom: Ρώσοι μισθοφόροι ναρκοθέτησαν περιοχή της Τρίπολης στη Λιβύη

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι μια ομάδα Ρώσων μισθοφόρων τοποθέτησε νάρκες στην περιοχή της Τρίπολης, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα...

  Ένταση στην πρώην ΑΣΟΕΕ με ομάδα ατόμων να πετούν πέτρες κατά αστυνομικών

  Ένταση επικράτησε απόψε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όταν ομάδα ατόμων μπήκαν στον προαύλιο χώρο του και άρχισαν να πετούν πέτρες κατά αστυνομικών...