14:56 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Μενέντεζ: Οι ενστάσεις της Τουρκίας για Σουηδία- Φινλανδία στο ΝΑΤΟ εξυπηρετούν τον Πούτιν

Μενέντεζ: Οι ενστάσεις της Τουρκίας για Σουηδία- Φινλανδία στο ΝΑΤΟ εξυπηρετούν τον Πούτιν

Οι ενστάσεις που προβάλλει η Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ο Μπομπ Μενέντεζ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας χαρακτήρισε «ιδανικούς συμμάχους» τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

«Οι ανησυχίες της Τουρκίας την ύστατη στιγμή εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του Πούτιν», τόνισε στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής, ενώ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι με τη στάση της θέλει να αποσπάσει ανταλλάγματα. Εκτίμησε ότι ίσως η Τουρκία να επιχειρούσε κάτι τέτοιο, αν η Ουάσινγκτον εμπλεκόταν ενεργά στη διαδικασία των συνομιλιών της Άγκυρας με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

«Δεν ξέρω τι προσπαθεί να αποσπάσει (η Τουρκία) από τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Αλλά σε τελευταία ανάλυση, αυτό είναι το θέμα. Και ίσως αν μπούμε στο παιχνίδι (σ.σ. οι ΗΠΑ) να θέλουν να αποσπάσουν ανταλλάγματα κι από εμάς. Αυτό θα είναι κάτι στο οποίο θα είμαι κάθετα αντίθετος. Δεν χρειαζόμαστε καμία παραχώρηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δύο μεγάλες δημοκρατίες», τόνισε ο Μενέντεζ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Την άποψη ότι οι συνομιλίες ανάμεσα σε Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να γίνουν χωρίς τις ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο εξέφρασε και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Τζιμ Ρις.

«Πρέπει, όμως, να γίνει απολύτως κατανοητό ότι το θέμα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό», συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής και τόνισε ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη Συμμαχία.

Ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν υποστήριξε ότι η πολιτική της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ και οι περισσότεροι Σύμμαχοι στο θέμα της τρομοκρατίας και των κουρδικών οργανώσεων.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, η Σουηδία έχει ήδη περάσει νόμο που αναγνωρίζει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, σωστά; Επομένως, είναι ευθυγραμμισμένη με τις ΗΠΑ και τους περισσότερους εταίρους μας. Και δεν είναι αλήθεια ότι οι ΗΠΑ υπήρξαν ισχυρός εταίρος με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους; Επομένως, για να είμαι ξεκάθαρος, θέλω να λύσουμε αυτό το θέμα, αλλά πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον Ερντογάν ότι (η Τουρκία) επικρίνει τη Σουηδία και τη Φινλανδία για ενέργειες των ΗΠΑ», ανέφερε.

«Ας αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις που έχουν λάβει η Σουηδία και η Φινλανδία είναι σχεδόν ευθυγραμμισμένες με τη θέση των ΗΠΑ για τις ΣΔΔ και τον πολύ σημαντικό αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας», συμπλήρωσε.

Ο Μενέντεζ δεν παρέλειψε να εκφράσει απογοήτευση για το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν τοποθετείται ξεκάθαρα και απλά προτρέπει τις τρεις χώρες να συνεργαστούν για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Απευθυνόμενος στην Κάρεν Ντόνφριντ, την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρώπη και την Ευρασία, είπε:

«Δεν έχω τους ίδιους περιορισμούς που μπορεί να έχετε όλοι εσείς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πιστεύω ότι απευθύνεσαι συγκεκριμένα σε όποιον κάνει λάθος σε κάτι. Και αν υπάρχουν μέρη που κάνουν λάθος, τότε απευθύνεσαι σε πολλά μέρη. Όμως, όπως είπε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν, η πραγματικότητα είναι ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ευθυγραμμίζονται τώρα με τις δικές μας πολιτικές σε ό,τι έχει να κάνει με το PKK, τις ΣΔΔ και τον αγώνα μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Επομένως, είναι λίγο ανειλικρινές να παροτρύνουμε όλα τα μέρη να συνεργαστούν».

Μιλώντας στην επιτροπή, η Κάρεν Ντόνφριντ εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα καρποφορήσουν μέχρι την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Είμαστε βέβαιοι ότι το θέμα θα επιλυθεί με θετικό τρόπο. Υπάρχει βαθιά και ευρεία υποστήριξη σε όλη τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Επομένως, ελπίζουμε ότι θα έχουμε σύντομα μια θετική επίλυση», ανέφερε.

Ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν πίεσε την υφυπουργό να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ρωτώντας αν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι θα εξασφαλιστεί ομοφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Η υφυπουργός περιορίστηκε να απαντήσει «θα σας πω ότι σίγουρα πιέζουμε για αυτό».

Διαβάστε επίσης

«Αναγκαίο κακό» (πλέον) στο ΝΑΤΟ η αλλαγή στάσης για τον Ερντογάν

ΝΑΤΟ: «Καμία πρόοδος» στις συνομιλίες Τουρκίας με Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξή τους

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας