More

  Μένης Κουμανταρέας: Νέες αποκαλύψεις και καταθέσεις στη δίκη για τη δολοφονία του – Η προφητική του δήλωση

  Ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η δίκη για τη δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα. Ο Μένης Κουμανταρέας βρέθηκε νεκρός στις 5 Δεκεμβρίου 2014, με το πρόσωπο γεμάτο μώλωπες και με ρήξη σπλήνας και νεφρού, μέσα στο διαμέρισμά του.

  Της: Έπη Τρίμη

  Το πτώμα του αντίκρισαν πρώτοι πάνω, στο κρεβάτι του υπνοδωματίου του, ο σύζυγος της ανιψιάς του και ο στενός φίλος του οι οποίοι μπήκαν στο σπίτι με τη βοήθεια κλειδαρά. Οι δύο άνδρες τον αναζητούσαν καθώς για αρκετή ώρα δεν είχε δώσει κανένα σημείο ζωής.

  Η ηθική εξαθλίωση και η κτηνωδία των δολοφόνων του, οδηγημένες σε παροξυσμό λόγω της κρίσης αλλά και η επιλογή του Μένη Κουμανταρέα να ζει ακραία ακόμη και μετά τα ογδόντα του, ως άλλος καβαφικός «ανδρείος της ηδονής» ήταν η αιτία να πεθάνει όπως είχε αναφέρει ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος ο οποίος διατηρούσε αλληλογραφία μαζί του.

  Οι δυο αλλοδαποί καταδικασθέντες της υπόθεσης, στους οποίους σε πρώτο βαθμό είχε επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης είναι ξανά αντιμέτωποι με δικαστές και ενόρκους. Η ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχε εκδοθεί τον Ιούλιο του 2016 με το δικαστήριο να κρίνει τότε ένοχους για τη δολοφονία του συγγραφέα τους δυο Ρουμάνους κατηγορούμενους, ηλικίας 30 και 33 ετών σήμερα.

  Στενός φίλος του Μένη Κουμανταρέα περιέγραψε στο δικαστήριο με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πως βρήκε νεκρό τον συγγραφέα. “Μόλις ανοίξαμε την πόρτα καταλάβαμε από την πρώτη στιγμή ότι κάτι είχε γίνει. Οι ντουλάπες ήταν ανοιχτές. Ο Μένης ήταν στο κρεβάτι νεκρός ανάσκελα. Είχε αίματα στο πρόσωπο, στα χέρια του…” ανέφερε.

  Tι σχέση είχαν θύμα και ο φερόμενος ως δράστης

  Ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο ήταν φίλος και συνεργάτης του συγγραφέα. Ο συγκεκριμένος άνδρας περιέγραψε, μεταξύ άλλων, τη σχέση του με το θύμα, καθώς και πώς τον εντόπισε νεκρό στο κρεβάτι του. Μίλησε για στενή φιλική και επαγγελματική σχέση με τον Μένη Κουμανταρέα, τον οποίο έβλεπε 3-4 φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το θύμα γνώριζε τον πρώτο κατηγορούμενο για 10 ίσως και περισσότερα χρόνια, ενώ και οι τρεις μαζί συχνά γευμάτιζαν ή έπιναν καφέ, ενώ θύμα και φερόμενος δράστης είχαν σχέση σεξουαλική -ερωτική και πνευματική.
  «Του έδινε χρήματα, όταν τον συναντούσε. Ο κατηγορούμενος εξομολογούνταν στον Μένη τα προβλήματά του. Νομίζω ότι είχε γνωρίσει και την αδελφή του. Ο Μένης το 2010 είχε χάσει τη γυναίκα του…», ανέφερε.

  Πρόεδρος: Πήγαιναν καλά τα πράγματα σε αυτή τη σχέση μέχρι τέλους;
  Μάρτυρας: Όχι, υπήρχαν κάποιοι διαξιφισμοί, κάποιες εντάσεις, δεν ξέρω πού οφείλονταν. Ο Μένης μού είχε πει ότι του τηλεφωνούσε ο κατηγορούμενος συνέχεια και του ζητούσε χρήματα και πως δεν ήξερε τι να κάνει. Του είπα να σταματήσει να τον συναντά, ανέφερε ο μάρτυρας.

  Τι συνέβη το μοιραίο βράδυ

  Στη συνέχεια ο μάρτυρας δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την έδρα για όσα έγιναν το βράδυ της δολοφονίας. «Είχαμε συναντηθεί στις 8 το βράδυ για φαγητό κοντά στο σπίτι του. Εκεί ο Μένης μου είπε ότι είχε κάποια συνάντηση μετά, έλαβε τηλεφώνημα, αλλά δεν ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος. Μου είπε ότι θα ανέβαινε για λίγο στο σπίτι του για να πάρει τα φάρμακά του, ήταν άρρωστος, έπασχε από καρκίνο. Την επόμενη εβδομάδα θα έμπαινε στο νοσοκομείο και δεν ήξερε αν θα έβγαινε… Ανέβηκε, αλλά καθυστερούσε και εγώ ανησύχησα. Του τηλεφωνούσα, αλλά δεν απαντούσε…».

  Ο μάρτυρας περιέγραψε τις προσπάθειες που έκανε για να μπει στο σπίτι του Κουμανταρέα, αλλά και τα όσα είδε στη συνέχεια.

  «Μόλις ανοίξαμε την πόρτα, καταλάβαμε από την πρώτη στιγμή ότι κάτι είχε γίνει. Οι ντουλάπες ήταν ανοιχτές. Ο Μένης ήταν στο κρεβάτι νεκρός, ανάσκελα, είχε αίματα στο πρόσωπο, στα χέρια…», είπε.

  Εισαγγελέας: Ο κατηγορούμενος ήξερε ότι το θύμα έβλεπε εν ζωή κι άλλους αλλοδαπούς;
  Μάρτυρας: Ναι, το γνώριζε ότι έδινε και σε άλλους χρήματα. Γνώριζα πως είχε χρήματα στο σπίτι, αλλά δεν ξέρω πόσα, τα χρειαζόταν για τις θεραπείες του.
  Τέλος, τόνισε πως δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ο πρώτος κατηγορούμενος θα έφτανε σε ένα τέτοιο σημείο, όχι να σκοτώσει, όπως είπε, αλλά ακόμη και να σπρώξει έναν άνθρωπο στα 83 του, έναν άνθρωπο ο οποίος τον είχε βοηθήσει πολλές φορές.

  «Δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα. Περίμενε με τον συγκατηγορούμενό του τέσσερις ώρες στο ισόγειο της πολυκατοικίας για να γυρίσει ο Μένης. Πράγμα που σημαίνει ότι το είχαν υπολογίσει. Οι δύο κατηγορούμενοι συναντήθηκαν και σχεδίασαν πώς θα επιτεθούν».

  Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι υπεράσπισης τόνισαν πως ο μάρτυρας υπέπεσε σε αντιφάσεις, καθώς στην αστυνομία είχε καταθέσει πως ο συγγραφέας και ο φερόμενος δράστης γνωρίζονταν μόνο τον τελευταίο χρόνο πριν από το έγκλημα. Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί στις 5 Οκτωβρίου.

  Το χρονικό της υπόθεσης

  Ο Μένης Κουμανταρέας βρέθηκε νεκρός στις 5 Δεκεμβρίου 2014, με το πρόσωπο γεμάτο μώλωπες και με ρήξη σπλήνας και νεφρού, μέσα στο διαμέρισμά του. Το πτώμα του αντίκρισαν πρώτοι πάνω, στο κρεβάτι του υπνοδωματίου του, ο σύζυγος της ανιψιάς του και ο στενός φίλος του οι οποίοι μπήκαν στο σπίτι με τη βοήθεια κλειδαρά. Οι δύο άνδρες τον αναζητούσαν καθώς για αρκετή ώρα δεν είχε δώσει κανένα σημείο ζωής.

  Η αστυνομία άρχισε να αναζητεί τους δράστες στον κύκλο των γνωριμιών του συγγραφέα με αξιωματικό της αστυνομίας να αποκαλύπτει, στη συνέχεια, πως το τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα με τίτλο «Ο Θησαυρός του Χρόνου» αποτέλεσε οδηγό για την εξιχνίαση της δολοφονίας του. Στο προφητικό του βιβλίο, είχε συμπεριλάβει όλα όσα χρειάζονταν οι αστυνομικοί για να εστιάσουν τις έρευνές τους: το σπίτι της Κηφισιάς, που ο ίδιος πούλησε μετά το θάνατο της γυναίκας του και τα χρήματα θεωρήθηκαν δέλεαρ για τους δράστες. Την ειλικρινή, συντροφική σχέση με τη σύζυγο του αλλά και τα «γλυκά ξεπορτίσματά» του στην αθηναϊκή νύχτα.

  Ο επί σειρά ετών φίλος και στενός συνεργάτης του πεζογράφου, ο οποίος τον βρήκε νεκρό μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Δεκεμβρίου 2014, καταθέτοντας στο πρωτόδικο δικαστήριο αναφέρθηκε στο τελευταίο τους ραντεβού το οποίο δεν έγινε ποτέ. Αυτός ήταν και ο λόγος που τον αναζήτησε το μοιραίο βράδυ στο σπίτι του και όταν δεν πήρε απάντηση επέστρεψε με κλειδαρά, συνοδευόμενος από το σύζυγο της ανιψιάς του πεζογράφου.

  «Ο Μένης ήταν νεκρός πάνω στο κρεβάτι. Το πρόσωπό του ήταν παραμορφωμένο και τα χείλη του πρησμένα. Ακόμα δεν μπορώ να εξηγήσω αυτή τη βαρβαρότητα…» είπε ο μάρτυρας, ο οποίος παραδέχτηκε πως το θύμα είχε σχέση με τον 29χρονο ενώ πρόσθεσε πως συνευρισκόταν και με άλλους ερωτικά: «Ο Στεφάν, όμως, ήταν ο προστατευόμενός του. Λόγω της αδυναμίας του να βρει δουλειά του έδινε και χρήματα». Μάλιστα, ο μάρτυρας υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος είχε γίνει πολύ απαιτητικός και για το λόγο αυτό ο Μένης Κουμανταρέας είχε προσπαθήσει, στο παρελθόν, να τερματίσει τη σχέση τους.

  Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο άτυχος συγγραφέας είχε δεχθεί στο παρελθόν άλλες δύο επιθέσεις και για τη μία από αυτές είχε υποψιαστεί τον κατηγορούμενο Στεφάν. Το θύμα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του φίλου του, είχε αναγκαστεί να πουλήσει ένα ακίνητο στην Κηφισιά, λόγω της υψηλής φορολογίας και ενός σοβαρού προβλήματος υγείας για το οποίο επρόκειτο να εισαχθεί στο νοσοκομείο, γεγονός που γνώριζε ο 29χρονος.

  Οι δύο νεαροί, σύμφωνα με την κατηγορία, μπήκαν στην είσοδο της πολυκατοικίας στην Κυψέλη και κρύφτηκαν. Στη συνέχεια φέρονται να αιφνιδίασαν τον Μένη Κουμανταρέα και με τη χρήση βίας τον ανάγκασαν να τους οδηγήσει στο διαμέρισμά του προκειμένου να του αποσπάσουν χρήματα. Η άρνησή του να ενδώσει στις πιέσεις φαίνεται ότι πυροδότησε την αντίδραση των δύο κατηγορουμένων οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ξέσπασαν τη δολοφονική οργή τους πάνω στον ηλικιωμένο συγγραφέα. Αμέσως μετά έψαξαν σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού και λίγο μετά τις 11 το βράδυ αποχώρησαν από το διαμέρισμα.

  Έριξε ο ένας την ευθύνη στον άλλον

  Οι δύο Ρουμάνοι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν, ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου, ότι διέπραξαν το έγκλημα και έριξαν ο ένας την ευθύνη στον άλλον.

  «Δεν θα μπορούσα να φτάσω στο σημείο να κάνω κάτι τέτοιο στον Μένη ή σε οποιονδήποτε άλλο. Είμαι τόσα χρόνια στην Ελλάδα. Ούτε κλέφτης είμαι ούτε δολοφόνος» είπε ο 29χρονος Στεφάν, ο οποίος γνωριζόταν με το συγγραφέα περίπου 10 χρόνια, ενώ ο 32χρονος Κοσμίν ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε το θύμα. Μάλιστα, ο 29χρονος αναίρεσε τους αρχικούς του ισχυρισμούς ότι είχε ερωτικές επαφές με το συγγραφέα και χαρακτήρισε τη σχέση τους φιλική. Ο νεαρός παραδέχτηκε πως το μοιραίο απόγευμα πήγε στο διαμέρισμα του Μένη Κουμανταρέα υποστήριξε, ωστόσο, ότι σκοπός του ήταν να του ζητήσει χρήματα για την βραδινή τους βόλτα. «Μπαίνοντας στην πολυκατοικία είδα ένα νεαρό Αλβανό. Επειδή τον είχα ξαναδεί, υπέθεσα ότι θα ανέβαινε στο διαμέρισμα του Κουμανταρέα. Όταν έφυγε ο Αλβανός, γύρω στις 8, κατέβηκε και ο Μένης. Όμως, δεν τον έπιασα να του μιλήσω γιατί έξω από την πολυκατοικία τον περίμενε ο φίλος του. Ο Μένης δεν ήθελε να του ζητάω χρήματα μπροστά σε άλλους…», είπε στην απολογία του ο 29χρονος.

  Σύμφωνα με τον νεαρό παρέμειναν με τον συγκατηγορούμενό του στο ισόγειο της πολυκατοικίας ως τις 11 τη νύχτα, οπότε και επέστρεψε ο συγγραφέας. Όπως ισχυρίστηκε, τον ακολούθησαν μέχρι τον τέταρτο όροφο και όταν τους άνοιξε την πόρτα, του ζήτησαν χρήματα, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τους δώσει λέγοντας πως είχε δανείσει σε ένα φίλο του 3.000 ευρώ. «Δεν ήμουν στα καλά μου και τον έσπρωξα… Λυπάμαι πολύ αλλά δεν τον σκότωσα εγώ», ισχυρίστηκε ο 29χρονος, «δείχνοντας» εμμέσως ως υπεύθυνο του εγκλήματος τον συγκατηγορούμενό του ο οποίος, όπως είπε, παρέμεινε επί 20 λεπτά στο διαμέρισμα του συγγραφέα. «Εγώ έφυγα και τον περίμενα στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου τον είδα να πετάει στον κάδο απορριμμάτων κάτι που έμοιαζε με γάντια», είπε.

  Ωστόσο, ο 32χρονος έδωσε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς, υποστηρίζοντας πως ο συγκατηγορούμενός του λέει ψέματα. Ο νεαρός ισχυρίστηκε πως όλα έγιναν στο ισόγειο της πολυκατοικίας, μπροστά από το ασανσέρ, όπου βρέθηκαν τα γυαλιά του θύματος και κηλίδες αίματος.

  «Εγώ περίμενα στα σκαλιά του υπογείου. Όταν ο Στεφάν είδε τον Κουμανταρέα άρχισαν να λογομαχούν. Ο Κουμανταρέας τού είπε: «”Μαλ…α δε σου δίνω άλλα λεφτά”, κι ο Στεφάν απάντησε “αφού ξέρεις ότι δεν έχω. Γιατί δε μου δίνεις;”. Μετά άκουσα ήχους χτυπημάτων κι όταν ανέβηκα είδα το συγγραφέα πεσμένο στο έδαφος, ενώ ο Στεφάν είχε ανέβει πάνω του και με το ένα χέρι τον κρατούσε από το λαιμό και με το άλλο τον γρονθοκοπούσε», περιέγραψε ο Γκοσμίν Κ.

  Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο έβαλαν, μαζί με τον 29χρονο, το συγγραφέα στο ασανσέρ και ανέβηκαν στον τέταρτο όροφο. Αφού ξεκλείδωσαν με τα κλειδιά του θύματος, ο 29χρονος, είπε o κατηγορούμενος, άρχισε να ψάχνει το σπίτι ενώ ο ίδιος προσπάθησε να συνεφέρει τον ηλικιωμένο άνδρα αλλά δεν τα κατάφερε. Τελικά, όπως ισχυρίστηκε, τον έβαλαν στο κρεβάτι και έφυγαν.

  Υπάρχουν σεξουαλικοί σύντροφοι που αρχίζεις και τους αγαπάς ως ανθρώπους

  Ο Μένης Κουμανταρέας στα πλαίσια του βιβλίου του είχε πει προφητικά: “Υπάρχουν σεξουαλικοί σύντροφοι που αρχίζεις και τους αγαπάς ως ανθρώπους αν συνεχίσει η σχέση σου μαζί τους. Δεν είναι όμως αγάπη, είναι κατανόηση, φιλία, γιατί ανάμεσα σε άντρες μπορεί να αναπτυχθεί φιλία , στις γυναίκες αποκλείεται. Αν ο άντρας αλλαξοπιστήσει η γυναίκα γίνεται τίγρης”. Στη συνέχεια είχε πει: “Θέλει ένα σθένος να μιλήσεις για την διπλή ερωτική ζωή αλλά η ανάγκη να το κάνεις είναι μεγαλύτερη από το φόβο. Έναν φόβο που τον είχα για λίγους φίλους. Μια φίλη μου είπε είναι ένα τολμηρό βιβλίο, όχι για τα σεξουαλικά αλλά για τον τρόπο που το προχωράς . Ούτε νομίζω ότι κάνω κατάχρηση με τα σεξουαλικά. Το βλέπω πιο πολύ σαν μια νωπογραφία μεταναστών. Γιατί αυτοί είναι που έχουν ανάγκη από χρήματα και βρίσκουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από σεξ”.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Πύργος: Στο νοσοκομείο μαχαιρωμένος 16χρονος κάτω από άγνωστες συνθήκες

  Στο νοσοκομείο Πύργου μεταφέρθηκε πριν από λίγη ώρα ένας 16χρονος Ρομά που φέρει τραύμα από μαχαίρι. Η κατάστασή του κρίθηκε αρχικά επικίνδυνη και άμεσα οι...

  Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί: Αποκάλυψη: Όργια σε βίλα εφοπλιστή – Επιχειρηματίες,τηλεστάρ και κοσμικοί “έσπασαν” τα μέτρα

  Η εφημερίδα των μεγάλων αποκαλύψεων κυκλοφορεί με ρεπορτάζ που θα κάνουν «ΜΠΑΜ» και θα προκαλέσουν σεισμό! Διαβάστε αυτό το Σαββατοκύριακο στην «ΜΠΑΜ»: ΚΕΕΛΠΝΟ Πόρισμα -φωτιά...

  Νέο Ηράκλειο: Απαγορεύτηκαν διαδηλώσεις για την επέτειο δολοφονίας των 2 μελών της Χρυσής Αυγής

  Απαγορεύτηκαν με αποφάσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής οι δύο συγκεντρώσεις (μελών του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη και αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών), που είχαν...

  Λαμία-Παναθηναϊκός 0-2: Επιτέλους νίκη για τους πράσινους με σούπερ Καρλίτος

  Με τον Καρλίτος να σκοράρει δύο φορές, και να φτάνει τα τέσσερα γκολ ήδη, ο Παναθηναϊκός πήρε την πρώτη φετινή του νίκη επικρατώντας 2-0...

  Λάρισα: Νεκρός άντρας μετά από συμπλοκή

  Για άγνωστη αιτία πριν από λίγη ώρα μια ομάδα αλλοδαπών συνεπλάκησαν μεταξύ τους μεταξύ τους για άγνωστο λόγο. Αποτέλεσμα ήταν να χάσει την ζωή...