More

  Μια «ανάσα» από οριστική συμφωνία βρίσκονται τρόικα και κυβέρνηση

  Θέμα ωρών είναι πλέον η επίτευξη οριστικής συμφωνίας του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα για τη νέα αναθεώρηση του μνημονίου, που θα κλείνει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο -σύμφωνα με την τρόικα- έφτανε το 1,9 δισ. ευρώ για το 2013-2014 και λύνει με προοπτική διετίας το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο.

  Αργά το βράδυ οι διαφορές μεταξύ των εκπροσώπων των πιστωτών μας είχαν συγκεντρωθεί στα μέτρα με τα οποία μπορεί να κλείσει η τρύπα που δημιούργησαν οι υστερήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και κατά συνέπεια η τρύπα του ΕΟΠΠΥ, η οποία φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ. Μέρος του κενού που αντιστοιχεί σε περίπου 500 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από την εκ των υστέρων διόρθωση στις δαπάνες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και των διαγωνιστικών κέντρων (claw back). Το μέτρο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί για ψήφιση τη Δευτέρα. Το δε ποσό που εξοικονομείται καλύπτει περίπου το 90% της τρύπας του Οργανισμού για το 2013.

  Στην κατεύθυνση της κάλυψης του υπόλοιπου κενού η τρόικα ζήτησε την εφαρμογή επώδυνων μέτρων, τα οποία περιλαμβάνονται ήδη στο μνημόνιο, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζήτησαν νέα περικοπή στις συντάξεις των αστυνομικών και των στρατιωτικών μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Επέμειναν επίσης και στην εφαρμογή του τέλους του 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων.

  Από το πρώτο μέτρο το δημοσιονομικό όφελος θα ήταν περίπου 250 εκατ. ευρώ και από το τέλος των επιχειρήσεων -το οποίο θα κάλυπτε κυρίως την τρύπα του ΟΑΕΕ- θα συγκεντρώνονταν έσοδα ύψους 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία 150 εκατ. ευρώ για το 2013 και 450 εκατ. ευρώ το 2014. Ως ισοδύναμο μέτρο για το τέλος υπέρ ΟΑΕΕ το υπουργείο πρότεινε τη νέα επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των εξαιρέσεων φόρου, ενώ -για να αποφύγει την περικοπή των συντάξεων- πρότεινε την περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ.

  Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μαζί με το δημοσιονομικό διάλογο συνεχίζεται και η πίεση για να γίνει δεκτή η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σε αντιστάθμισμα των περίπου 300 εκατ. ευρώ που θα απολεστούν, το υπουργείο πρότεινε αύξηση του ποσοστού του φόρου πολυτελείας.

  Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η τρόικα άκουσε και σημείωσε όλα τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει στη σημερινή συνάντηση, που ξεκινά στις 12 το μεσημέρι.

  Η ίδια πηγή σημείωνε ότι το πολυνομοσχέδιο-σκούπα έχει αρχίσει να γράφεται και θα περιλαμβάνει και τα περισσότερα προαπαιτούμενα της δόσης του Ιουλίου. Μαζί θα περιληφθεί και ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά όχι -όπως αναμενόταν- διατάξεις για την αναδιάρθρωση ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, μαζί με πιο μακροπρόθεσμα μέτρα των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

  Ποιοι είναι οι 12.500

  Την ίδια ώρα, με τον «πέλεκυ» να πέφτει βαρύς επί των κεφαλών των υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με ένα ακόμα «ξαφνικό θάνατο» -της Δημοτικής Αστυνομίας- αλλά και επί των εκπαιδευτικών, καθώς και με μείωση του χρόνου της παραμονής στη διαθεσιμότητα, φαίνεται να κλείνει ο θερινός γύρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

  Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε για περισσότερο από τρεις ώρες στη χθεσινή διαπραγμάτευση με την τρόικα.

  Μέχρι αύριο Κυριακή, οπότε θα οριστικοποιηθούν τα νέα μέτρα που αφορούν στην κινητικότητα, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ωστόσο χθες υπήρξε σύγκλιση για το μεγαλύτερο μέρος των νέων μέτρων στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα στελέχη των δανειστών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

  Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν μετά το πέρας των συναντήσεων, οι δυο πλευρές φαίνεται να συμφώνησαν για το πρώτο κύμα των 12.500 που πρέπει να ενταχθεί στο καθεστώς κινητικότητας/διαθεσιμότητας μέχρι το τέλος του 2013. Αυτό θα προκύψει από 5.000 εκπαιδευτικούς και 4.000 υπαλλήλους από τους ΟΤΑ (3.500 περίπου από τη Δημοτική Αστυνομία), 2.500 από υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη Γενική Κυβέρνηση (που θα προκύψουν από τη συγχώνευση Φορέων και Οργανισμών). Επισημαίνεται ότι η «πίεση» στους ΟΤΑ δεν σταματά στη Δημοτική Αστυνομία, καθώς -σύμφωνα με σχέδιο που ήδη έχει στο συρτάρι του το υπουργείο Εσωτερικών- υπάρχει πρόβλεψη για μετακίνηση άλλων 3.000 υπαλλήλων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει βασική δεξαμενή και για τις απολύσεις.

  Διαθεσιμότητα-εξπρές

  Σε ό,τι αφορά τις συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014, θα προέλθουν απ’ όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά και απ’ όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως σε υπουργεία. Μεγάλο μέρος πιθανότατα θα προκύψει από το υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα από εκείνους που θα τεθούν στο νέο καθεστώς που φαίνεται να συμφωνείται με την τρόικα, της «σύντομης διαθεσιμότητας». Επισημαίνεται ότι στο καθεστώς της νέας αυτής διαθεσιμότητας, το διάστημα της παραμονής φέρεται να μειώνεται από τους 12 μήνες ενδεχομένως στους 6 μήνες.

  Κινητοποιήσεις εργαζομένων

  Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η είδηση για τον «ξαφνικό θάνατο» της Δημοτικής Αστυνομίας στους εργαζομένους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), οι οποίοι εξήγγειλαν κινητοποιήσεις, ενώ και οι εκπαιδευτικοί, ο άλλος κλάδος που θα βρεθεί μεταξύ «σφύρας και άκμονος» τους επόμενους μήνες, σχεδιάζουν να κινηθούν αναλόγως.

  Οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν εξαγγείλει αποχή από κάθε δραστηριότητα εντός του Σαββατοκύριακου, ενώ επισημαίνεται ότι τόσο η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) καταδίκασαν το ενδεχόμενο του «ξαφνικού θανάτου» της Δημοτικής Αστυνομίας. Ειδικότερα η ΚΕΔΕ τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται να είναι το μόνιμο θύμα που πληρώνει τις αστοχίες άλλων. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με το σχέδιο που προωθείται.

  πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Τζο Μπάιντεν: ο Πούτιν είναι ένας “έξυπνος και σκληρός άξιος αντίπαλος”

  Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και "η Αμερική επέστρεψε" δήλωσε απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου κορυφής της Συμμαχίας,...

  Συναγερμός για φωτιά και διαρροή χημικής ουσίας σε εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη

  Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο σε εταιρεία αποθήκευσης χημικών προϊόντων στο χωριό Κάτω Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Από την φωτιά προκλήθηκε μικρής έκτασης διαρροή χημικής ουσίας. Στο σημείο...

  Τελικό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ: Ρωσία και Κίνα οι απειλές για την Συμμαχία

  Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου καταγγέλλεται η εντεινόμενη απειλή που συνιστά η στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας και καλείται η Μόσχα να σεβαστεί το διεθνές...

  Γιοβάνοβιτς: “Ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει εκεί που πρέπει”

  Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πραγματοποίησε στο PAO TV τις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής του Παναθηναϊκού τονίζοντας πως στόχος είναι να δημιουργηθούν συνθήκες, ώστε οι...

  Μπόρις Τζόνσον: Αναβολή στην «Ημέρας Ελευθερίας» έως τις 19 Ιουλίου

  Αναβολή στην «Ημέρας Ελευθερίας» κατά… τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 19 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξη Τύπου. Η εν λόγω απόφαση...