14:31 Κυριακή 22 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Μιχάλης Καρχιμάκης: Από τους πολιτικούς δεν έλειψε ποτέ η δύναμη, έλειψε όμως η θέληση.

Μιχάλης Καρχιμάκης: Από τους πολιτικούς δεν έλειψε ποτέ η δύναμη, έλειψε όμως η θέληση.
Ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα και αυτό οφείλουμε να το παραδεχτούμε και να επιχειρούμε να το αλλάξουμε, ο οικονομικός τομέας και το διεθνές κεφάλαιο δεν επιβλήθηκαν με τόση αλαζονεία στην πολιτική , θέτοντας σε ανυποληψία τους εκπροσώπους της.
Του Μιχάλη Καρχιμάκη
π.Υπουργός,π.Γραμματέας ΠΑ.ΣΟ.Κ,μέλος του πολιτικού συμβουλίου .
Β περιφέρεια Αθήνας Δυτικός Τομέας
Η έννοια της Αλλαγής δεν είναι απλά απαραίτητη στην πολιτικά είναι η ίδια η πολιτική.
Είναι οι οριακές στιγμές που καλούμαστε να επαναπροσδιοριστούμε.
Είναι οι κορυφαίες και τολμηρές στιγμες των απαιτούμενων πολιτικων συγκρούσεων,αλλα και της αυτοκριτικής.
Γι αυτο στην πρώτη γραμμή της πολιτικής πρεπει να βρίσκονται ανθρωποι με όραμα,ήθος και ψυχή.
Ανθρωποι που δεν φοβούνται να δώσουν μάχες ,ανταποκρινόμενοι στις νέες αναγκες του σήμερα και του αύριο ,με πρόσημο το δημόσιο και το κοινωνικό όφελος.
Πολιτικοί που τολμούν διαρκώς την αλλαγή.
Γιατί μόνο στην ουσία της βρίσκεται η πρόοδος.
Σήμερα οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας ,για μια ακόμη φορά καλούνται με σταθερή βάση τις αρχές και τις αξίες δημοκρατικού σοσιαλισμού ,την πίστη για την διεύρυνση της οικονομικής και της κοινωνικής δημοκρατίας και την πεποίθηση. για την εδραίωση του κράτους δικαίου να προχωρήσουν σε μια νέα προοδευτική επανεκκίνηση.
Αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί ,αλλά είναι απαραίτητο.
Δεν είναι εύκολο γιατί ,πρώτον,
Η σοσιαλδημοκρατία ,επιβάλλεται ,όχι μόνο να βγει από την στασιμότητα που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά να το κάνει με τρόπο που να τροφοδοτήσει και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη και την ελπίδα στους πολιτικούς και τους κοινωνικούς της συμμάχους που επιδιώκει να εκπροσωπήσει, έτσι ώστε να μην υπάρξει πολιτικό κενό που θα επιτρέψει μέσα στη διεθνή δίνη να ξεπηδήσουν πολιτικά ακραία υποκατάστατα.
Δεύτερον ,γιατί η επιδιωκόμενη αλλαγή εχει από την φύση της πολλούς εχθρούς.
Έχει εχθρούς τους εκφραστές του συντηρητισμού, τα αρπακτικά και τα άπληστα ,χωρίς αρχές ένστικτα του νεοκαπιταλισμού.
Έχει εχθρούς όλους εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμια τους ,μέσα από την συντήρηση της κρατικης γραφειοκρατίας και τις τρύπες της διοίκησης λαφυραγωγώ ντας τον εθνικό πλούτο.
Έχει εχθρούς όσους επιδιώκουν ένα πολιτικό σύστημα απαξιωμένο, χειραγωγημένο και εκβιαζόμενο από διάφορα κεντρα οικονομικής και αλλων εκδοχών επιρροής, με εύθραυστα και κατακερματισμένα κόμματα.
Και επειδή στη ζωή όπως και στην πολιτική μια χαμένη στιγμή μια χαμένη ευκαιρία δεν επιστρέφει, το κίνημα μας που ιστορικά κατοχυρώθηκε στις μεγάλες λαϊκές μάζες που το πίστεψαν και το εμπιστεύτηκαν ως ο χώρος των αρχών και των αξιών ,ο χώρος που κυρίως μας έκανε περήφανους, μαζί και όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας , έχουμε υποχρέωση να παρέμβουμε στα νέα κοινωνικά τεκταινόμενα ,με ένα αληθινό και ενοποιητικό λογο, αλλά και με μια κοινή στρατηγική και ιδεολογικοπολιτική ηγεμονία.
Γιατί έχουμε βαθιά την ευθύνη να βρισκόμαστε σε μια διαρκη αντιπαράθεση με εκείνους τους αντιπάλους ,επαναφέροντας με την στάση μας την πολιτική στο προσκήνιο ως πρωτοπόρα δύναμη και ως αντίβαρο σε ένα σύστημα συμφερόντων που επιχειρεί να την καθυποτάξει.
Ενός συστήματος που σήμερα επιχειρεί να καθιερώσει τον θρίαμβο του,με ένα αμιγώς χρηματοπιστωτικό χαρακτήρα που ουσιαστικά δεν συνδέεται με την πραγματική οικονομία.
Ενός συστήματος ,που επιλέγει να εμφανίσει το πιο σκληρό του προσωπείο,καταργώντας στην ουσία κάθε συνεργασία με το κράτος και τις δυνάμεις της εργασίας.
Ενός συστήματος που πολλαπλασιάζει την κερδοσκοπία στον χρηματοπιστωτικό τομέα ,απορρυθμίζοντας την παραγωγή και τις αγορές.
Ενός συστήματος που δημιουργεί μια κοινωνία με κάστες ,προνόμια και εκατομμύρια ανέργους.
Ενός συστήματος που ποτέ άλλοτε ,μέχρι σήμερα και αυτό οφείλουμε να το παραδεχτούμε και να επιχειρούμε να το αλλάξουμε ,ο οικονομικός τομέας ,το διεθνές κεφάλαιο και τα συστήματα συμφερόντων ,δεν επιβλήθηκαν με τόση αλαζονεία στην πολιτική θέτοντας σε ανυποληψία τους εκπροσώπους της.
Έχουμε λοιπόν βαθιά την ευθύνη να μην προδώσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που δοκιμάζεται που παρακολουθεί αμήχανη τα τεκταινόμενα ,με έλλειμμα εμπιστοσύνης και με κυρίαρχη την αγωνία για το μέλλον της.
Με δεδομένο λοιπόν ότι “εν αρχή ην η πολιτική” και με γεγονός ότι οι περιγραφές για την κρίση που αφορούν και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη ,έχουν πλέον περισσέψει .
Ας ανοίξουμε τον δρόμο σε προσεγγίσεις και πολιτικές για το τι πρέπει να αλλάξει ,μιας και οι εποχές αλλάζουν.
Είναι η περίοδος που δεν πρέπει να χαθεί, η περίοδος που η μάχη πρέπει να δοθεί ,με νέες ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές που δεν θα παραγνωρίζουν την διεθνή πραγματικότητα αλλά θα πατούν γερά πάνω σε αυτήν.
Με όπλο μας μια νέα πολιτική συγκρότηση ,αυτόνομη απο κεντρα οικονομικής και όποιας άλλης δύναμης ,έχουμε ευθύνη να αντιπαρατεθούμε να κερδίσουμε το παρόν και να παραδώσουμε το μέλλον σε μια εθνική αλλά και πανευρωπαϊκή προοδευτική συσπείρωση με αποστολή μια νέα οικονομική ρύθμιση που θα ομαλοποιεί την αγορά και θα διανέμει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο.
Και μπορούμε να κερδίσουμε την μάχη ,γιατί είμαστε οι πολλοί και απέναντι μας στέκονται οι λίγοι κάθε εκδοχής.
Εκείνοι που άλλο δεν κάνουν παρα να μηχανεύονται πως θα αρπάξουν τον μόχθο των πολλών.
Και μπορούμε να κερδίσουμε την μάχη αυτή ,γιατί εμείς έχουμε την δύναμη.
Γιατί ας το παραδεχτούμε.
Από τους πολιτικούς ποτέ δεν έλειψε η δύναμη.
έλειπε όμως η θέληση και αυτό είναι μια βαθιά και αναγκαία αλλαγή που πρέπει να γίνει.
Γιατί με την θέληση δημιουργείς και προσφέρεις στον άνθρωπο και την κοινωνία πάρα πολλά και αυτό είναι απόδειξη ,ότι δεν υπάρχει τίποτα αυτονόητο αλλά και τίποτα ακατόρθωτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ. Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ): Ο Σαϊντού δικαιώθηκε, το κίνημα αλληλεγγύης νίκησε

«Κόκκινες» κάρτες Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο – Για ποιους χτυπά η καμπάνα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας