22:42 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Mιχάλης Κατρίνης: Ο 38χρονος οδοντίατρος που έγινε επικεφαλής στον ΟΚΑΝΑ

Mιχάλης Κατρίνης: Ο 38χρονος οδοντίατρος που έγινε επικεφαλής στον ΟΚΑΝΑ

Επτά μήνες πριν, ένας νέος άνδρας ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει βουλευτής Ηλείας, καθώς και μέλος της επιτροπής Υγείας και Οικογενειακών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Μιχάλης Κατρίνης, τοποθετείται στην θέση του προέδρου του ΟΚΑΝΑ ( Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών). 

Την τοποθέτηση του στη θέση του προέδρου ενέκρινε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, «παρών» ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή), μετά από εισήγηση της υφυπουργού Υγείας, Ζέτας Μακρή. 

Ο κύριος Κατρίνης ανέλαβε τα ηνία του οργανισμού μετά την παραίτηση της Μένης Μαλλιώρη τον Δεκέμβριο, υπό το βάρος καταγγελιών της Ζέτας Μακρή για κακοδιαχείρηση κονδυλίων από την διοίκηση του οργανισμού. Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση που είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση κακουργηματικών διώξεων για κακοδιαχείριση στον Οργανισμό.

Η θέση του επικεφαλής του ΟΚΑΝΑ, έμοιαζε με ωρολογιακή βόμβα. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος διέβλεψε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ο ρόλος του Οργανισμού. Να μην περιορίζεται μόνο στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, αλλά και σε άλλου είδους εξαρτήσεις (αλκοολισμός, τζόγος, χάπια κλπ).

Παρασκευή μεσημέρι. Το ραντεβού κλείστηκε στην έδρα του ΟΚΑΝΑ. Στο γραφείο του παρά το γεγονός, ότι, όπως λέει στο ereportaz, ο ίδιος προσπαθεί να μην μένει μέσα στο γραφείο. “Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα τόσο εφικτό γιατί χρειάζεται ο συντονισμός και με το υπόλοιπο διοικητικό προσωπικό αλλά και με το προσωπικό όλο του οργανισμού. Να σας πώ χαρακτηριστικά ότι επισκέπτομαι όλες τις μονάδες ακόμα και της επαρχίας και συνομιλεί με το θεραπευτικό επιστημονικό προσωπικό και ανταλλάσσει απόψεις”, επισημαίνει.

Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από όλα. Ο κ. Κατρίνης μιλάει για τις δυσκολίες που υπήρχαν όταν ανέλαβε τον Oργανισμό ο οποίος είχε έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό που δεν έφτανε για την φετινή χρόνια αλλά και συσσωρευμένες υποχρεώσεις κοντά στα 20 εκ ευρώ από το παρελθόν σε προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Όπως αναφέρει, η κατάσταση ήταν ασφυκτική. “Υπήρχε αδυναμία καταβολών από τον προϋπολογισμό και τον γενικό και του υπουργείου παιδείας. Παρόλα αυτά καταφέραμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Ήρθαμε σε επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου υγείας με τεκμηριωμένο λόγο και επιχειρήματα καταφέραμε να πάρουμε μια πρόσθετη επιχορήγηση 2 εκ ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τον Μάιο του 2014 χάρις το οποίο λειτουργούμε και πρόσφατα πήραμε κοντά στα 9 εκ από τα χρήματα για τις εγκληματικές ενέργειες για να αποπληρώσουμε κάποια από τα ληξιπρόθεσμα χρέη μας και να μπει μια τάξη. Όλα έγιναν με έναν τρόπο σύγχρονο που αρμόζει σε έναν κρατικό θεραπευτικό οργανισμό με διάφανο τρόπο χωρίς υποσημειώσεις αν και χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση.”

Η πρόληψη και η θεραπεία

Σήμερα ο οργανισμός καλύπτει το 85% των θέσεων θεραπείας σχετικά με την εξάρτηση ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα με πάνω από 8,500 θεραπευόμενους σε όλη την χώρα. Ο στόχος του οργανισμού είναι πολλαπλός. Τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και σε θεραπευτικό που ασχολείται με την μείωση της βλάβης και με το κομμάτι της θεραπείας της επανένταξης και της απεξάρτησης. Ο ΟΚΑΝΑ έχει ιστορία δεκαετιών προσφέρει πολλές υπηρεσίες σε μεγάλο πληθυσμό και διαφόρων ηλικιακών κατηγοριών και επειδή το πρόβλημα παραμένει και είναι έντονο υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης για τον οργανισμό να κάνει ακόμα μεγαλύτερες δραστηριότητες με σκοπό να απορροφήσει και την λίστα αναμονής. Κυριότερος στόχος όμως για τον κύριο Κατρίνη και όραμα είναι να μπει μέσα στο θεραπευτικό κομμάτι όλου του φάσματος των εξαρτήσεων και όχι μόνο τις ναρκωτικές ουσίες δηλαδή το αλκοόλ, ο τζόγος, το κάπνισμα, τα χάπια.

Τον ρωτάμε εάν προβλέπονται προσλήψεις. Απαντάει: “Είμαστε σε μια διαδικασία συμβάσεων σε κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία λειτούργησαν αλλά έληξαν και θα πρέπει οι δομές που δημιουργήθηκαν να συνεχίσουν να υπάρχουν. Εμείς έχουμε έναν σχεδιασμό ο οποίος υλοποιείται για απορρόφηση της λίστας αναμονής. Ήδη τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο, Νοέμβριο έχουμε ένα πρόγραμμα εισαγωγής περίπου 750 νέων θεραπευομένων στα προγράμματα μας, στις μονάδες του λεκανοπεδίου που υπάρχει μεγαλύτερη λίστα αναμονής και έχουμε και έναν σχεδιασμό της πρακτικής απορρόφησης μέχρι τον Ιούνιο του 2015 και εκεί θα χρειαστεί κινήσεις του οργανισμού και με θεραπευτικό επιστημονικό προσωπικό”.

Σήμερα οι λειτουργικές μονάδες του οργανισμού είναι 55. Τελευταία είναι εκείνη των φυλακών Αγίου Στεφάνου της Πάτρας.
Πέρα από την θεραπεία, τα προγράμματα και την Μονάδα επανένταξης ο ΟΚΑΝΑ έχει μια ακόμη υπηρεσία επανένταξης υπάρχει και μια υπηρεσία, το λεγόμενο street work. Έμπειρα στελέχη βγαίνουν στον δρόμο και μιλούν με τους εξαρτημένους τους ενημερώνουν τους δίνουν ασφαλή υγειονομικό υλικό όπως σύριγγες, προφυλακτικά αλλά και τους ενημερώνουν προκειμένου να μπουν στα προγράμματα απεξάρτησης.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας