9:47 Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Μόσιαλος: Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων - Ευτυχώς δεν αφορούν ευπαθείς ομάδες

Μόσιαλος: Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων - Ευτυχώς δεν αφορούν ευπαθείς ομάδες

«Δεν μπορεί να υπάρχει χαλάρωση από κανέναν» επισημαίνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό μετά και τα περιστατικά συγχρωτισμού στη Μύκονο.

Ο Η. Μόσιαλος μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στα 97 κρούσματα που σημειώθηκαν επισήμανε πως «πάλι καλά που έχουμε τέτοιο αριθμό κρουσμάτων, με το σκεπτικό ότι δεν εφαρμόσαμε τα μέτρα αποκλιμάκωσης με την ευλάβεια που τα εφάρμοσαν οι Σκανδιναβοί και οι Αυστριακοί».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Υγειονομική «βόμβα» το πάρτι στη Θεσσαλονίκη

Σημείωσε δε πως όλοι, πολιτικοί, πολίτες, επιστήμονες «ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και εννοώ όλοι. Δεν πρέπει να δοθεί αίσθηση χαλάρωσης κυρίως από δημόσια πρόσωπα». «Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε και από την άλλη να περιμένουμε τον αριθμό κρουσμάτων που είχαμε την περίοδο του lockdown. Τα περισσότερα κρούσματα είναι αναμενόμενα αλλά το ερώτημα είναι η ποιοτική και δημογραφική δομή αυτών των κρουσμάτων».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 9 νέα κρούσματα και ένας ακόμη θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Για το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων σε 24ωρη βάση, ο Η. Μόσιαλος απάντησε πως δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρξει lockdown, εκτός κι αν μιλάμε για ευπαθείς ομάδες.

«Αν έχουμε 50 κρούσματα σε μια μέρα δεν πρέπει αναγκαστικά να ανησυχήσουμε. Αν όμως έχουμε 50 κρούσματα σε ευπαθείς ομάδες, εκεί πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ. Δεν είμαστε πάντως ακόμα σε ανησυχητικά επίπεδα για να κάνουμε τοπικά lockdown. Είναι διαφορετικό να έχεις κρούσματα σε νέους, διαφορετικό αν έχεις επέκταση της λοίμωξης σε ένα νοσοκομείο ή σ ένα οίκο ευγηρίας, σε στρατόπεδα ή σε φυλακές», συνέχισε.

Διαβάστε επίσης:

Ηλίας Μόσιαλος: Θετική στον κορωνοϊό η κόρη του

Το αναμενόμενο είναι να αυξηθούν τα κρούσματα γιατί «στην Ελλάδα έχουμε μικρότερο επιπολασμό της νόσου σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο Η. Μόσιαλος αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού.

«Σε χώρες που πέρασαν μεγαλύτερες εντάσεις από τον κορωνοϊό συγκριτικά με εμάς, όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, έχει μετρηθεί ότι προσβλήθηκε το 5% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από 1% στην Αυστρία, στην Γερμανία, στην Δανία και στη Νορβηγία. Αντίθετα, τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα σε αστικά κέντρα. 11% στη Μαδρίτη, 10% στη Στοκχόλμη και στην Γενεύη, 17% στο Λονδίνο. Σε επίπεδο χώρας, κυρίως στην Ευρώπη, με λίγες εξαιρέσεις, αυτά τα ποσοστά μας λένε ότι πολλοί λίγοι κόλλησαν τον ιό, λόγω του lockdown και είναι δύσκολο να δούμε μεγάλη έξαρση από τον τουρισμό. Αυτό δεν σημαίνει δεν πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας», είπε ο Η. Μόσιαλος.

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Διαβάστε ακόμη

              

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας