1:24 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Μύκονος: «Κάποιοι δεν μας γουστάρουν επειδή κάνουμε τη δουλειά μας» είπε ο αρχαιολόγος που ξυλοκοπήθηκε

Μύκονος: «Κάποιοι δεν μας γουστάρουν επειδή κάνουμε τη δουλειά μας» είπε ο αρχαιολόγος που ξυλοκοπήθηκε

Μύκονος: Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στα γραφεία του συλλόγου, παρουσία του υπαλλήλου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, τον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, ο οποίος έπεσε θύμα μαφιόζικης επίθεσης καθώς επέστρεφε στο σπίτι του από την δουλειά του.

Ο Μανώλης Ψαρρός μίλησε για τις στιγμές τρόμου που βίωσε, όταν ένας άγνωστος άνδρας του επιτέθηκε με γροθιές και κλοτσιές προκαλώντας του πολλαπλά κατάγματα στο πρόσωπο και στο σώμα.

«Στην Ελλάδα του 2023 γυρνάς αργά στο σπίτι σου από το γραφείο και καταλήγεις αιμόφυρτος στον Ευαγγελισμό. Αναρωτιέμαι εάν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοια επίθεση εις βάρος αρχαιολόγου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ψαρρός.

 

 

Ο αρχαιολόγος επισήμανε ότι ασχολείται με το νησί της Μυκόνου τα τελευταία 8 χρόνια και πως έχει συνεργαστεί με αξιόλογους συναδέλφους με στόχο την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Τόνισε ότι σε συνομιλία που είχε το 2018 με μέλη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μυκόνου, τους είπε ότι το νησί είναι σε οριακό σημείο να ξεφύγει περιβαλλοντικά. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει ο ίδιος και οι συνάδελφοι που χειρίζονται τα θέματα της Μυκόνου να αποχωρήσουν από το νησί. «Θέλουμε να συνεχίσουμε, παρά την πρόταση που δεχθήκαμε να εγκαταλείψουμε τη Μύκονο» είπε χαρακτηριστικά.

 

 

 

«Το μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι ο νόμος είναι υπεράνω όλων» είπε η κα. Κουτσούμπα. «Ενίσχυση ζητήσαμε και όχι αντικατάσταση» πρόσθεσε, ζητώντας από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να πάρει τους φακέλους που χειριζόταν ο συνάδελφος της, Μανώλης Ψαρρός και να τους πάει στον εισαγγελέα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε ο αρχαιολόγος, Μανώλης Ψαρρός, είπε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι δεν μας γουστάρουν επειδή κάνουμε την δουλειά μας…».

Αναλυτικά, η δήλωση του Μανώλη Ψαρρού

«Υπηρετώ στην Αρχαιολογική Υπηρεσία δεκαετίες. Τα τελευταία 10 χρόνια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα τελευταία 8 με αρμοδιότητα τη Μύκονο. Ασκώ πάντοτε τα καθήκοντά μου, υπηρετώντας τον αρχαιολογικό νόμο και την προστασία των μνημείων και των χώρων, όπως όλοι οι αρχαιολόγοι.

Ποτέ δεν περίμενα να βρεθώ στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ούτε το επεδίωξα, και αισθάνομαι άβολα με αυτό.
Αναρρώνω ακόμη από την επίθεση που δέχτηκα στις 7 Μαρτίου, στην περιοχή του ΚΑΤ.

Ευτυχώς είμαι στη ζωή χάρη στο αυτοκίνητο που έστριψε και εμπόδισε τον δράστη ή τους δράστες να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον οδηγό του αυτοκινήτου που έτρεψε τους δράστες σε φυγή και με βρήκε αναίσθητο και αιμόφυρτο. Σε αυτόν χρωστάω μάλλον τη ζωή μου.

Έχω σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη και δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη πλήρως η όρασή μου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα υπάρξει κάποιο μόνιμο πρόβλημα. Σκοπός αυτών που παρήγγειλαν την επίθεση ήταν πιθανότατα η ζωή μου προκειμένου να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους

Εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι μέρες πριν υπήρχαν περίεργες κινήσεις που στόχευαν την αναγνώριση και παρακολούθησή μου. Για τον λόγο αυτό ζήτησα με τους συνηγόρους μου την αναβάθμιση της κατηγορίας σε κακούργημα, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν κινητά και να βρεθούν οι δράστες της επίθεσης και όσοι τους έδωσαν την εντολή.

Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου που μου στάθηκαν από την πρώτη στιγμή και τους Συλλόγους που άνοιξαν το θέμα. Για τους ελάχιστους που αμφισβήτησαν την αιτία της επίθεσης κι αν σχετιζόταν με τις υποθέσεις που χειριζόμουν στη Μύκονο, η αποστολή απειλητικού και συκοφαντικού sms σε άλλη συνάδελφο, με την οποία χειριζόμασταν κοινά θέματα στη Μύκονο, είναι η απόδειξη αυτού που εξαρχής έλεγαν και τα σωματεία μας. Κάποια οικονομικά συμφέροντα στη Μύκονο θέλουν να ξεμπερδέψουν με την προστασία των αρχαιοτήτων και θέλουν να εκφοβίσουν κάθε υπάλληλο που κάνει σωστά τη δουλειά του.

Από την πρώτη στιγμή δήλωσα με σαφήνεια ότι, μετά το πέρας της αναρρωτικής μου άδειας, θέλω να επιστρέψω κανονικά στα καθήκοντά μου και να συνεχίσω να ασχολούμαι με υποθέσεις της Μυκόνου. Ζητάω, όμως, όπως και όλοι μου οι συνάδελφοι, να αισθάνομαι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και η συντεταγμένη πολιτεία με υποστηρίζουν στο έργο μου, για να το ασκώ χωρίς φόβο.

Ζητήσαμε ενίσχυση του προσωπικού της ΕΦΑ Κυκλάδων, συνδρομή δικηγόρου με έμμισθη εντολή, αστυνομική προστασία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων όπου μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένοπλους μπράβους, όπως μου έχει συμβεί.

Η Υπουργός Πολιτισμού με επισκέφτηκε στο νοσοκομείο. Δεν περίμενα ότι μετά από αυτή την επίσκεψη η λύση που θα έβρισκε είναι να ζητήσει την απομάκρυνση των αρχαιολόγων που ως τώρα ασχολούμαστε με τη Μύκονο! Δεν είναι αυτό η προστασία που ζητήσαμε. Αυτό δίνει το λάθος μήνυμα στους δράστες της επίθεσης και ενισχύει το δικό τους μήνυμα τους προς τους συναδέλφους μου αρχαιολόγους.

Το μήνυμα δηλαδή ότι μπορούν να βγάλουν από τη μέση τους υπαλλήλους που τους ενοχλούν.

Περιμέναμε να έχουμε στο πλάι μας την πολιτική ηγεσία. Περίμενα να μου ζητήσουν τους φακέλους με τις παρανομίες που χειριζόμουν και να τους πάνε στον Εισαγγελέα. Περίμενα να φροντίσουν να εκδοθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης για τις κατασκευές που έχουν γίνει χωρίς τις νόμιμες άδειες.

Αντί για αυτές τις κινήσεις, το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει την εικόνα ότι αδειάζει τους υπαλλήλους του. Ότι αντί να μας επιβραβεύει, μας τιμωρεί. Συντάσσομαι με τις αποφάσεις των σωματείων μου και ζητώ από το Υπουργείο Πολιτισμού να στηρίξει τους υπαλλήλους του».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, τόνισε με τη σειρά της ότι είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αποχώρησης των αρχαιολόγων από τη Μύκονο.

Πηγή: protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας