16:00 Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Νέα ερωτήματα για το κτήριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου

Νέα ερωτήματα για το κτήριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου

Νέα ερωτήματα προκύπτουν με αφορμή την αποκάλυψη της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δηλώσει στην εφορία επί 16 χρόνια το κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Πριν από λίγη ώρα μάλιστα, ερώτηση, προς τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονή, κατέθεσαν 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για μια σειρά από ζητήματα που εγείρονται ως προς το συγκεκριμένο κτήριο.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είχε αναφέρει παλαιότερα ότι «για τα δάνεια που έπαιρνε (ο ΣΥΡΙΖΑ) είχε βάλει υποθήκη το κτήριο των γραφείων του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου», ενώ ο Οικονομικός Διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι η μεταβίβαση του ακίνητου έγινε μόλις τον περασμένο Μάρτιο.

Πώς λοιπόν, ενώ το κτήριο περιήλθε στην ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, το 2014 όταν και πήρε δάνειο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, έβαλε ως εγγύηση το κτίσμα ενώ δεν ήταν στην κατοχή του;

Για ποιο λόγο η Εθνική Τράπεζα δέχτηκε το συγκεκριμένο ακίνητο ως μέρος της εγγύησης του ΣΥΡΙΖΑ;

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τη γαλάζια παράταξη, για το ακίνητο αυτό δεν πληρωνόταν φόρος τα τελευταία 16 έτη και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έπραξε πριν από μερικές ημέρες και αφού προηγουμένως είχε τεθεί το θέμα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Για τα ζητήματα που προκύπτουν, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απευθύνουν προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς τα παρακάτω ερωτήματα:

Πότε και με ποια διαδικασία απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως ιδιοκτησία το ως άνω κτήριο;

 • Αν είναι ορθή η δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη ότι το κτήριο αποκτήθηκε το 2016, με ποια έννομη σχέση χρησιμοποιούσε το ακίνητο τα προηγούμενα χρόνια;
 • Έχουν καταβληθεί ενοίκια και έχει πληρωθεί φόρος εισοδήματος για το πραγματικό ή τεκμαρτό ενοίκιο;
 • Έχουν πληρωθεί φόροι μεταβίβασης για την απόκτηση του κτηρίου;
 • Έχει πληρωθεί και πότε ο αναλογούν Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π., ΕΤΑΚ, ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.) για τα έτη 2001 – 2016;
 • Για την δήλωση του ακινήτου στη Δ.Ο.Υ., ποιους τίτλους προσκόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ;
 • Υπάρχει αποδεικτικό εξόφλησης του δανείου της Ε.Α.Ρ. προς την Ιονική Τράπεζα (διάδοχος ALPHA BANK) με εγγύηση το ως άνω κτήριο;
 • Είναι νόμιμοι οι τίτλοι μεταγραφής και σύννομη η διαδικασία που ακολούθησε ο Υποθηκοφύλακας Αθηνών;

Οι αποκαλύψεις του κ. Γεωργαντά

Ο γαλάζιος βουλευτής και νομικός μίλησε νωρίτερα στο ραδιοφωνο του Alpha 98.9, καλεσμένος στην εκπομπή του Πέτρου Κουσουλού.

Ειδικότερα, όπως ο ίδιος ανέφερε πριν από λίγες μόνο μέρες μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν στην Επιτροπή, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν εν τέλει στη ΣΤ’ ΔΟΥ Αθηνών 16 διαδοχικές δηλώσεις, μία για κάθε έκαστο έτος από το 2001 κι έπειτα.

Image result for κτήριο της Κουμουνδούρου

Το κτήριο της Κουμουνδούρου

Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης λοιπόν, κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει καταβάλλει για το ακίνητο ούτε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ούτε Ενιαίο Τέλος Ακινήτων νομικών προσώπων, ούτε τον ΕΝΦΙΑ.

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε στον Πέτρο Κουσουλό, ότι σήμερα αναμένεται να καταθέσουν ερώτηση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την διαλεύκανση της πολύπλοκης αυτής αλλά και περίεργης υπόθεσης, όπως και έγινε πριν από λίγη ώρα.

Εν συνεχεία, ο κ. Γεωργαντάς αμφισβήτησε ευθέως για το αν έχει εξοφληθεί το δάνειο που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά του ακινήτου, λέγοντας πως στα έγγραφα που υπάρχουν στην Εξεταστική Επιτροπή δεν υπάρχει ούτε πράξη εξόφλησης του δανείου, ούτε βεβαίωση για άρση των απαιτήσεων και κυρίως της κατάσχεσης από την τράπεζα.

Image result for γεωργαντας βουλευτης

Ο κ. Γεωργαντάς, βουλευτης της Ν.Δ

Επιπροσθέτως, εθιξε το ζήτημα της κουρέματος του δανείου που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο να περικοπεί κατά 50-60% .

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη από την εκπομπή ‘Μεσημεριανό Ρεπορταζ’ πατώντας στο παρακάτω link:

Συνέντευξη στον Πέτρο Κουσουλό


Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Την απάντηση του στη ΝΔ έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την καταγγελία ότι επί 16 χρόνια το κτίριο της Κουμουνδούρου δεν είχε δηλωθεί στην Εφορία.

«Ανύπαρκτο» χαρακτηρίζουν πηγές του κυβερνώντος κόμματος το θέμα με το κτίριο καθώς όπως αναφέρουν: «Είχε γίνει σαφές και στην προηγούμενη εξεταστική που εκλήθη ο ΣΥΡΙΖΑ πως:

 • Το κτίριο περιήλθε νόμιμα στην κυριότητα του ΣΥΡΙΖΑ το 2016
  Τοτε ως όφειλαν έκαναν δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από το 2002 έως 2014 και για ΕΝΦΙΑ απο το 2014 και ως το 2016.
  Εξηγούν πως ήταν ένα κτίριο που μετά τις πολλές διασπάσεις και αλλαγές του κόμματος (ανήκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΑΡ, Συνασπισμός και ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος) ξεκαθάρισε το καθεστώς το 2016.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, εν αντιθέσει με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι εντάξει ως προς τις τραπεζικές του υποχρεώσεις, ειδικότερα έχει αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου που είχε πάρει» σχολιάζουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

-----------------------------------------------------------------------------------

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας