10:02 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Νέο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις το φθινόπωρο

Νέο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις το φθινόπωρο

ΣΤΟΝ ΆΜΕΣΟ προγραμματισμό της κυβέρνησης εντάσσονται διευρύνσεις και επεκτάσεις ήδη υφιστάμενων μέτρων ανακούφισης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων κλάδων της οικονομίας.

Ρεπορτάζ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Ποιες επιπλέον δράσεις ανακούφισης των πληγέντων δρομολογεί το κυβερνητικό επιτελείο στο εργασιακό, φορολογικό και επιχειρηματικό πεδίο
Αν και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο του «Thessaloniki HELEXPO Forum» το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2020, ήδη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν υπάρξει διαρροές για τη φύση των σχετικών παρεμβάσεων που αφορούν σε μέτρα στο εργασιακό, φορολογικό και επιχειρηματικό πεδίο.

Στο «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης για τη μάχη του φθινοπώρου βρίσκεται η παράταση της χρονικής διάρκειας αναστολής των συμβάσεων εργασίας με ταυτόχρονη καταβολή του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, η παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για την εκ περιτροπής εργασία, ο νέος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με διευρυμένα κριτήρια και στόχευση, η μονιμοποίηση προσωρινών φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την πανδημία, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ, η επιστροφή φόρου σε όσους ιδιοκτήτες δεχτούν να κάνουν οικειοθελείς μειώσεις επαγγελματικών μισθώσεων, καθώς και η ένταξη των οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία στην έκτακτη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, με έναρξη της καταβολής τους από τα μέσα του 2021.

Τα 534 ευρώ

Οι βαριά πληττόμενοι από την πανδημία κλάδοι αναμένεται να λάβουν στήριξη και το φθινόπωρο από το υπουργείο Εργασίας μέσω της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ, της επιδότησης εργοδοτικών εισφορών, της επέκτασης της καταβολής οφειλών, αλλά και μέσω νέων δόσεων και ρυθμίσεων.

Ετσι, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να συνεχιστεί η κάλυψη του κόστους των εισφορών για το προσωπικό, οι συμβάσεις του οποίου θα τεθούν σε αναστολή, καθώς απασχολείται στις επιχειρήσεις πληττόμενων κλάδων (βάσει ΚΑΔ). Οι υπό αναστολή μισθωτοί θα δικαιούνται την ειδική μηνιαία αποζημίωση των έως 534 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των ημερών της αναστολής) και το κράτος θα καλύπτει τις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που αντιστοιχούν στον ονομαστικό μισθό τους.

Βασικός όρος για τη λήψη της στήριξης από την επιχείρηση θα είναι η μη απόλυση κανενός εργαζομένου.

Παράλληλα, έως τον Οκτώβριο θα συνεχιστεί και η επιδότηση απωλειών μισθών και εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις που είχαν απώλεια τζίρου τουλάχιστον 20% το διάστημα Μαρτίου Ιουνίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» που προβλέπει επιδότηση 60% της απώλειας του μισθού του εργαζομένου και επιδότηση 100% των εργοδοτικών αλλά και των εργατικών εισφορών που αναλογούν στον χαμένο μισθό του (με τον όρο ότι έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης).

Το μέτρο αυτό ισχύει έως τα μέσα Οκτωβρίου. Βασικός όρος και για το πρόγραμμα αυτό είναι να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος που θα ενταχθεί σε αυτό.

Επιδότηση εισφορών

Σε ισχύ θα παραμείνει τον Σεπτέμβριο και η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, των οποίων πάνω από το 50% του τζίρου παρήχθη στο τρίτο τρίμηνο του 2019. Η επιχορήγηση αυτή αντιστοιχεί στο 100% των εργοδοτικών εισφορών και αφορά σε κάθε μορφής σύμβασης εργασίας. Βασικός όρος για τη λήψη της στήριξης από την επιχείρηση θα είναι η μη απόλυση κανενός εργαζομένου.

Παράλληλα, σε ισχύ θα παραμείνει τον επόμενο μήνα και το μέτρο της επιχορήγησης των εργοδοτικών εισφορών για τους εποχικούς μισθωτούς μερικής απασχόλησης. Η επιδότηση αυτή αντιστοιχεί στο 100% των εργοδοτικών εισφορών και αφορά αποκλειστικά εποχικούς εργαζομένους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης βρίσκεται η παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών σε πληττόμενες επιχειρήσεις. Από τον Σεπτέμβριο εκπνέει η αναστολή των τρεχουσών εισφορών για το διάστημα Φεβρουαρίου Μαΐου 2020 και θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές του Φεβρουαρίου 2020, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές του Αυγούστου.

Στη βάση αυτή εξετάζεται παράταση, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί το ποιους ΚΑΔ θα αφορά. Επίσης, έως την 31η Αυγούστου θα πρέπει οι πληττόμενοι επαγγελματίες να καταβάλουν τις εισφορές του Μαΐου 2020, για τις οποίες εφαρμόστηκε τρίμηνη παράταση.
Από τον Σεπτέμβριο, δε, εκπνέει και η αναστολή της καταβολής των εισφορών των πληττόμενων ελεύθερων επαγγελματιών για το διάστημα Φεβρουαρίου Μαΐου 2020 και θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 μαζί με τις τρέχουσες εισφορές του Ιουλίου.

Έκτακτη ρύθμιση

Καθώς πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι σε θέση να πληρώσουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και υποχρεώσεις προς το Δημόσιο που συσσωρεύθηκαν στο διάστημα Μαρτίου Ιουνίου 2020, η κυβέρνηση δρομολογεί ειδική ρύθμιση για την εξόφληση αυτών των χρεών συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ που «πάγωσαν» λόγω του κορωνοϊού, ώστε να καταβληθούν από 12 έως και σε 24 δόσεις. Η σχετική ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ωστόσο το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή σύντομα.

Στην ειδική ρύθμιση θα ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και το φθινόπωρο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις που ανάστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και είχαν ενταχθεί στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζόμενοι που βρέθηκαν ή παραμένουν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης, και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι πως η έκτακτη ρύθμιση θα συνοδεύεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους και η υπαγωγή σε αυτή θα γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας που αναμένεται να θέσει σε λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως τις αρχές του 2021.

Μέσω της πλατφόρμας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να υπαχθούν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές που «πάγωσαν» λόγω κορωνοϊού. Οσον αφορά στο ύψος του επιτοκίου της ρύθμισης, αυτό θα διαφέρει.
Όσοι επιλέξουν τη ρύθμιση των 12 δόσεων δεν θα καταβάλουν τόκο, ενώ για όσους επιλέξουν τις 24 δόσεις το επιτόκιο θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2% 2,5%.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα η πάγια ρύθμιση οφειλών προβλέπει επιτόκιο 4,5% για 12 δόσεις και 6% για 24 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

ΤΈΛΟΣ ΣΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΕΥΜΈΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Από τον επόμενο μήνα θα μπει τέλος στην υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%, η οποία ισχύει στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, αθλητισμού και πολιτισμού. Η κυβέρνηση δρομολογεί την αντικατάσταση της οριζόντιας αναγκαστικής μείωσης των ενοικίων με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν αποκλειστικά σε επαγγελματικές μισθώσεις σε κλάδους που πλήττονται από την πανδημία.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ιδιωτικές συμφωνίες και είχε καλέσει τους συλλογικούς φορείς ιδιοκτητών και ενοικιαστών να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την αναπροσαρμογή των ενοικίων για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση του κορωνοϊού. Στη βάση αυτή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) πρότεινε στο υπουργείο Οικονομικών να υπάρξουν οικειοθελείς μειώσεις στα ενοίκια με κίνητρο τη μείωση των φόρων για τους ιδιοκτήτες, μέσα στο ίδιο πλαίσιο που η κυβέρνηση θεώρησε δίκαιο και επέβαλε αναγκαστικά.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε να νομοθετηθεί ότι όσοι ιδιοκτήτες κρίνουν οι ίδιοι και αποδέχονται οικειοθελώς να συνεχιστεί προσωρινά η μείωση ενοικίου, σε ποσοστό έως 40%, και μέχρι την 31.12.2020, να έχουν ως κίνητρο την ίδια ελάφρυνση της επιστροφής του 30% της απώλειας ενοικίων, που το κράτος έδωσε σε εκείνους που τους μείωσε αναγκαστικά τα μισθώματά τους. Να σημειωθεί πως η ομοσπονδία είχε καταθέσει τη σχετική πρόταση και στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ήδη από τα μέσα Ιουλίου.

Η κυβέρνηση ανέλυσε τη συγκεκριμένη πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ και φέρεται πλέον να εξετάζει σοβαρά να νομοθετήσει τη φορολογική επιστροφή του 30% για τις οικειοθελείς μειώσεις επαγγελματικών μισθωμάτων, καταργώντας την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40%. Αυτό όμως που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί είναι το εάν το μέτρο θα ισχύσει για όλες τις οικειοθελείς μειώσεις επαγγελματικών μισθωμάτων ή για συγκεκριμένους κλάδους, π.χ. τουρισμός, λιανεμπόριο, εστίαση, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

ΜΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΑ ΚΡΙΤΉΡΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΉΣ

Αρχές Σεπτεμβρίου θα δοθεί το «πράσινο φως» για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ, η οποία θα εστιάσει στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη αρχίσει να εξειδικεύουν τις επιμέρους δράσεις του προγράμματος, ώστε να προσδιορίσουν τους δυνητικούς δικαιούχους και να εκδοθεί έγκαιρα η σχετική υπουργική απόφαση.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις προκειμένου η πλατφόρμα «my business» της ΑΑΔΕ να προσαρμοστεί στους κεντρικούς άξονες του νέου προγράμματος. Στη βάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙΙ θα χορηγηθούν χαμηλότοκα κρατικά δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ο νέος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα έχει διευρυμένα κριτήρια σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως στη νέα δράση θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Πως θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για συγκεκριμένες περιοχές και επιχειρήσεις.

Έτσι, χαμηλότοκα δάνεια θα μπορέσουν να λάβουν εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας, σούπερ μάρκετ σε νησιά, που κατέγραψαν πτώση πωλήσεων, τουριστικά μαγαζιά που πωλούν souvenir, κοσμηματοπώλες και καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης κ.ά.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργείο Εσωτερικών: Διευκρινήσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά

ΑΑΔΕ: «Ξετρύπωσε» εικονικό τιμολόγιο εταιρείας με ανύπαρκτες συναλλαγές 11,4 εκατομμυρίων ευρώ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας