More

  Νέος ποινικός κώδικας: Το απόλυτο ξέπλυμα

  Οι «βιαστές» της ελληνικής Οικονομίας θα κυκλοφορούν ελεύθεροι ξανά

  Άφεση αμαρτιών στους εγκληματίες του λευκού κολάρου, καταχραστές του Δημοσίου και φοροφυγάδες

  Στον αέρα τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών και οι υποθέσεις Διαφθοράς

  Έρχεται τσουνάμι αποφυλακίσεων και παραγραφές

   

  Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

   

  Μια παλιά αστυνομική παροιμία έλεγε το εξής: «Όταν πιάνουμε ένα καράβι γεμάτο με χασίς, συνήθως περνάει ένα άλλο πλοίο γεμάτο ηρωίνη από πίσω».

  Την προηγούμενη εβδομάδα η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης απασχολήθηκε με το τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις του ποινικού κώδικα σε ό,τι αφορά ένα –ομολογουμένως- ευαίσθητου θέματος. Εκείνο του βιασμού. Ουδείς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ασχολήθηκε με τις τεκτονικές δονήσεις και τις ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες θα προκληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπονται για όλους όσοι εμπλέκονται σε οικονομικά εγκλήματα ή πράξεις διαφθοράς. Τους αποκαλούμενους εγκληματίες του «λευκού κολάρου».

  Η μοίρα πολλές φορές παίζει περίεργα παιχνίδια. Είθε η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» η οποία εξελέγη με κύριο σύνθημα την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, την σφοδρή σύγκρουση με τους καταχραστές δημοσίου χρήματος και τους φοροφυγάδες, στην ακροτελεύτια πράξη του δράματος, λίγες ώρες πριν την διάλυση της Βουλής να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στο πολιτικό έργο που ονομάζεται «Το απόλυτο Ξέπλυμα».

  Τινάζονται στον αέρα τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών

  Ανώτατες δικαστικές πηγές αλλά και σημαίνοντα στελέχη του νομικού κόσμου της χώρας επεσήμαναν στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ότι «μόλις άνοιξε ο ασκός του Αιόλου». Ένας εξ αυτών, ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, μου είπε με νόημα: «Από εδώ και στο εξής το ρεπορτάζ μεταφέρεται έξω από τον Κορυδαλλό και τις υπόλοιπες φυλακές της χώρας. Να κάθεστε να παρατηρείτε ποιοι θα αποφυλακιστούν. Δυστυχώς όταν η ελληνική κοινωνία αντιληφθεί τι ακριβώς έχει συμβεί θα είναι πολύ αργά». Και να φανταστείτε ο συνομιλητής μου δεν θεωρείται ιδιαίτερα διωκτικός. Το αντίθετο!

  Η μετατροπή της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα αλλά και η κατάργηση του νόμου για τους καταχραστές του Δημοσίου τινάζει στον αέρα μια σειρά από εκκρεμείς δικογραφίες και προσφέρει ένα πλατύ χαμόγελο σε πρόσωπα τα οποία πρωταγωνιστούν σε δυσώδεις υποθέσεις. Σκανδαλώδεις υποθέσεις.

  Καταρχάς, όπως επισημαίνουν στην «Μ» καθηγητές του ποινικού δικαίου αλλά και μάχιμοι ποινικολόγοι, τινάζονται στον αέρα όλες οι υποθέσεις των εξοπλιστικών. Για όσους δεν γνωρίζουν τα εξοπλιστικά μαζί με τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας έχουν κοστίσει πανάκριβα στον φορολογούμενο πολίτη. Τα δισεκατομμύρια που ενθυλάκωσαν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι μαζί με τους «οπλάδες» δημιούργησαν τρύπες στην οικονομία της χώρας.

  Το αποτέλεσμα της νομοθετικής επανάστασης για την οποία «επαίρεται» ο κ. Καλογήρου (υπουργός Δικαιοσύνης για όλους δεν γνωρίζουν) είναι να καθαρίσουν δια παντός όλοι όσοι έδωσαν μίζες. Μια σειρά από εταιρείες εξοπλιστικών. Αν θέλετε και ονόματα; Ο κ. Λιακουνάκος και η παρέα του.

  Το σκάνδαλο της Siemens

  Ανάλογης αντιμετώπισης χαίρουν, από την 1η Ιουλίου, και οι εμπλεκόμενοι του σκανδάλου της Siemens. Πρώτος και καλύτερος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος η «απόδραση» του οποίου το 2009 είχε προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το ίδιο ευτυχείς θα πρέπει να νοιώθουν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι της δίκης για τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας που πραγματοποιείται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Οι πρωταγωνιστές εκ των μεγαλυτέρων σκανδάλων της μεταπολίτευσης ευεργετούνται! Απίστευτο και όμως ελληνικό!

  Η υπόθεση της Novartis  

  Ακόμη και η υπόθεση της Novartis στην οποία στήριξε πάρα πολλά ο ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους πλήττεται από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Το «μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης» σύμφωνα με τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και αρμοδίου για τα θέματα Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δεν θα είναι πλέον και τόσο σκάνδαλο ή μάλλον ακόμη καλύτερα οι βασικοί πρωταγωνιστές θα αποφύγουν το άγχος που τους προκαλεί η περίπτωση να πέσει επάνω από το κεφάλι τους η δαμόκλειος σπάθη της Δικαιοσύνης. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής κατηγορούμενος για ενεργητική δωροδοκία νοιώθει, προφανώς, πολύ πιο ήσυχος εάν τελικά αποδειχθεί ότι δεν δωροδόκησε πολιτικό ή πολιτικά πρόσωπα (εκεί εξακολουθεί να ισχύουν ποινές κάθειρξης).

  Όπως μάλιστα σημείωναν πηγές της εισαγγελίας η μετατροπή της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα αποτελεί όχι μόνο νομικό εξάμβλωμα αλλά προκαλεί και ποικίλες αντιδράσεις για τον μέσο νου. «Πως μπορεί κάποιος που δωροδοκεί να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη επιείκεια σε σχέση με εκείνον που δωροδοκείται;» διερωτώνταν.

  Οι καταχραστές του Δημοσίου και οι φοροφυγάδες

  H κατάργηση του –πεπαλαιωμένου- Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αναμένεται να έχει ανάλογα αποτελέσματα με όσα θα ακολουθήσουν την επιείκεια που επεφύλαξε ο Νομοθέτης για τους δότες μίζας. Παρόλο που αρκετοί νομικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να έχει την ίδια ποινική μεταχείριση ένας δολοφόνος με κάποιον οικονομικό εγκληματία η μείωση της ποινής αναμένεται να ευεργετήσει σημαίνοντα στελέχη του «λευκού κολάρου». Την ίδια στιγμή στα μαλακά αναμένεται να πέσουν οι περισσότεροι φοροφυγάδες της χώρας, όλοι όσοι φιλοξενούνται στις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, κτλ εξαιτίας των αλλαγών που προβλέπονται στους ειδικούς ποινικούς νόμους. Οποία ειρωνεία. Ένα κόμμα που έγινε κυβέρνηση με βασικό σύνθημα το «ξεψάχνισμα της λίστας Λαγκάρντ» να δίνει ουσιαστικά συγχωροχάρτι σε όλους όσοι συμμετείχαν στο πάρτι.

  Εν κατακλείδι

  Ουδείς παραγνωρίζει το γεγονός ότι κάποια στιγμή στην Ελλάδα θα έπρεπε να υπάρξει μια αλλαγή στους Κώδικες. Άλλωστε η «Μ» ήταν εκείνη που αποκάλυψε (στις 25/5) την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση του υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές. Μάλιστα τότε με εγκύκλιό της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, είχε ζητήσει από τους συναδέλφους τους να είναι πιο επιεικείς στις κρίσεις τους και στις προφυλακίσεις. Άλλο όμως το ένα και άλλο το άλλο.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Όλη η τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το πως θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια

  Τον τρόπο λειτουργίας όσων δικαστικών υπηρεσιών επαναλειτουργούν από την 1 η Ιουνίου καθώς και τον επανακαθορισμό οίκοθεν όσων δικών αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν από τις...

  Χρυσοχοΐδης: “Ότι είμαι στον Έβρο δεν αποτελεί είδηση πια, εδώ χτυπάει καρδιά της πατρίδας, εδώ φυλάσσονται τα σύνορα”

  Στον Έβρο βρίσκεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε συναντήσεις τόσο με τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη όπου...

  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Μόλις κυκλοφορήσουν στην αγορά, τα εγκεκριμένα εμβόλια θα παρακολουθούνται στενά από τον οργανισμό”

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα πως θα δρομολογήσει "ανεξάρτητη έρευνα" προκειμένου να προετοιμασθεί για την αποτελεσματική επίβλεψη των πιθανών εμβολίων κατά της...

  «Έχω φάει σκυλοτροφή επειδή δεν είχα λεφτά να αγοράσω φαγητό»

  Σοκάρει ο γνωστός τραγουδιστής που έχει φάει ακόμα και σκυλοτροφή. Καλεσμένος στην εκπομπή “Με αγάπη Χριστιάνα” του Alpha Κύπρου ήταν ο Σταύρος Κωνσταντίνου. Ο Κύπριος...

  Ταχύτερη ανάρρωση εξασφαλίζει η ρεμντεσιβίρη σε ασθενείς με Covid-19 όπως έδειξε μελέτη που συμμετείχαν Έλληνες επιστήμονες

  Δημοσιεύτηκαν προσφάτως στο έγκριτο περιοδικό New England Journal of Medicine τα αρχικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής για τη ρεμντεσιβίρη ως θεραπεία για τη νόσο COVID-19....