14:05 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Νίκος Βασιλειάδης: H "κορεκτίλα" σαν "Αστυνομία της Σκέψης"

Νίκος Βασιλειάδης: H "κορεκτίλα" σαν  "Αστυνομία της Σκέψης"

Κάτι που ίσως περνά στα πολύ ψιλά των ειδήσεων αλλά ίσως αξίζει να του αφιερώσουμε λίγη σκέψη είναι αυτή η μανία “κορεκτίλας” που διαχέεται στην καθημερινότητά μας αλλάζοντας σχεδόν τα πάντα γύρω μας με έναν σιωπηρά δυστοπικό τρόπο που ο Όργουελ μιλώντας για την Νέα Ομιλία τόσο στην “φάρμα των Ζώων” όσο και στο προφητικό 1984 μας περιέγραψε. Τι είναι κορεκτίλα; Θα προσπαθήσω να δώσω έναν ορισμό. Θα έλεγα πως κορεκτίλα είναι η υπερβολική ή άτεγκτη τήρηση των επιταγών της νέας πολιτικής ορθότητας η οποία επιβάλλεται από τον ολοκληρωτισμό της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Το έγκλημα του λόγου και της σκέψης που αναβαθμίζεται στην εποχή μας σε θανάσιμο αμάρτημα και γι’ αυτό πρέπει να εξαλειφθεί οτιδήποτε οδηγεί στη διάπραξή του: ελευθερία, γλώσσα, ανθρώπινα αισθήματα.
Η είδηση είναι πως στην άλλοτε Μεγάλη και νυν τουρλουμπούκι Βρετανία σύμφωνα με την Επιτροπή Κινηματογραφικής Λογοκρισίας (ωραίο ε?, έχει μια “εσάνς” απριλιανής χούντας), στην ταινία Mary Poppins του 1964 χρησιμοποιείται ο υποτιμητικός όρος «hottentots» που αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους λευκούς Ευρωπαίους για τους νομαδικούς λαούς της νότιας Αφρικής και στην ταινία χρησιμοποιείται ώστε να περιγράψει τους καπνοκαθαριστές με το λερωμένο από στάχτες πρόσωπο και αυτό είναι ΜΕΓΑ αμάρτημα γιατί “υποκρύπτει” ρατσισμό. Άρα η ταινία περνά στην κατηγορία των ταινιών PG δηλαδή κατάλληλη ΜΟΝΟΝ με γονική συναίνεση. Η Mary Poppins δηλαδή είναι επικίνδυνη για τα παιδιά μας γιατί μπορεί να τα διαφθείρει και να τα κάνει ρατσιστές επειδή τραγουδά παρέα με τον Ντικ Βαν Ντάικ που έχει λερωμένο με κάπνα πρόσωπο….
«Η Ενδεκάτη Έκδοση είναι η οριστική» είπε. Δίνουμε στη γλώσσα την τελική της μορφή, τη μορφή που θα έχει όταν κανείς δε θα μιλάει άλλη γλώσσα. Όταν τελειώσουμε, άνθρωποι σαν κι σένα θα πρέπει να την μάθουν απ΄αρχής. Πιστεύεις, θα έλεγα, ότι η κύρια δουλειά μας είναι να εφεύρουμε νέες λέξεις. Αλλά δε συμβαίνει καθόλου κάτι τέτοιο. Καταστρέφουμε λέξεις – δεκάδες, εκατοντάδες λέξεις κάθε μέρα. Πετσοκόβουμε τη γλώσσα ως το κόκκαλο. Η Ενδεκάτη Έκδοση δεν θα περιέχει ούτε μια λέξη που να μπορεί να θεωρηθεί απαρχαιωμένη πριν από το 2050», έγραφε ο Όργουελ με την Αστυνομία της Σκέψης και τις τηλεοράσεις να παρακολουθούν τα πάντα, με σκοπό να απλοποιήσουν την γλώσσα για να περιοριστεί η Σκέψη. Μια καταστροφή και εξαφάνιση των λέξεων που γίνεται από τα μέλη του Κόμματος του Μεγάλου Αδελφού ο οποίος είχε στο μυαλό του το εξής σημαντικό: σκεφτόμαστε με λέξεις, οι λέξεις εκφράζουν τις Ιδέες. Και οι ιδέες είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ… Κάθε προσπάθεια αντίδρασης σε αυτό το καθεστώς είναι μάταιη. Σκεφτείτε το….

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας