22:34 Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
eReportaz

Live:

Νίκος Βασιλειάδης: Όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ “καθάρισε” το Αγγλικό ποδόσφαιρο από τους χούλιγκανς

Νίκος Βασιλειάδης: Όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ “καθάρισε” το Αγγλικό ποδόσφαιρο από τους χούλιγκανς

«Νικάμε τον χουλιγκανισμό και θα κάνουμε τα πάντα για να τον πατάξουμε», είχε πει η Μάργκαρετ Θάτσερ στη συνέντευξη Τύπου του 1986 σχετικά με το σχέδιο νόμου για το ποδόσφαιρο στη Βρετανία.

Η Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας  είχε πάρει την απόφασή της  χωρίς να υπολογίσει πολιτικό κόστος να λύσει μία και καλή το αιώνιο πρόβλημα του χουλιγκανισμού, μετά την τραγωδία στις 29 Μαΐου του 1985 στο στάδιο Χέιζελ στις Βρυξέλλες, όπου η Λίβερπουλ και η Γιουβέντους θα αγωνίζονταν για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης.

Η απόφαση της Θάτσερ προέβλεπε πενταετή αποκλεισμό των βρετανικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. «Πρέπει να καθαρίσουμε τον χουλιγκανισμό και θα περάσουμε ξανά τη θάλασσα για να παίξουμε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μόνο αν και όταν τελειώσουμε με αυτό το πρόβλημα», είχε πει τότε η Θάτσερ.

Ένα από τα βασικότερα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την πάταξη του φαινομένου, ήταν η εισαγωγή του θεσμού των υπό κάλυψη αστυνομικών, οι οποίοι ουσιαστικά εισχώρησαν στους κόλπους των χούλιγκαν, αντιλήφθηκαν τον τρόπο που λειτουργούσαν, έδιναν πληροφορίες και η πρόληψη και καταστολή κατέστη πιο αποτελεσματική. Το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1988.

Πέραν των αυστηρών ελέγχων που γίνονταν κατά την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα, έλεγχοι γίνονταν και στις αποσκευές των ποδοσφαιριστών, των προπονητών, καθώς και όσων εργάζονταν στα γήπεδα.

Παράλληλα, η Αστυνομία συνόδευε και επιτηρούσε όλες τις περιοχές από τις οποίες περνούσαν οι οπαδοί μέχρι να φτάσουν στο γήπεδο. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα κλειστά κυκλώματα τόσο εντός όσο και εκτός σταδίου, έγιναν βασικό εργαλείο για επιτήρηση της κατάστασης. Την ίδια ώρα, Αστυνομικοί κινηματογραφούσαν την είσοδο των οπαδών στα γήπεδα, κάτι το οποίο τους ανάγκαζε να είναι πολύ πιο προσεκτικοί στη συμπεριφορά τους.

Εισήχθη επίσης ο θεσμός των αστυνομικών-παρατηρητών (spotters) οι οποίοι ήταν σε θέση να γνωρίζουν τους κύριους ταραξίες, δίνοντας πληροφορίες για τις κινήσεις τους. Αυξήθηκε επίσης ο αριθμός εκπαιδευμένων stewards εντός του σταδίου, μειώθηκε η παρουσία αστυνομικών, έτσι η Αστυνομία ήταν απασχολημένη κυρίως με τα όσα συνέβαιναν εκτός γηπέδου.

Σημαντικό μέτρο ήταν  και η θεσμοθέτηση κινητών δικαστηρίων, αφού επιτρέπουν την άμεση εκδίκαση των συλληφθέντων έξω από το γήπεδο.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλες αναγνώσεις που υποστηρίζουν πως  η “Σιδηρά κυρία” δεν ήταν αυτή η ίδια η υπεύθυνη για την πάταξη του χουλιγκανισμού αλλά ο Δικαστής  Πίτερ Τέιλορ ο οποίος στην πραγματικότητα έβγαλε δύο αναφορές.

Η δεύτερη περιείχε όλες τις προτάσεις του για το μέλλον του ποδοσφαίρου γινόμενος ο  άνθρωπος που πρότεινε όλες τις αλλαγές που υιοθετήθηκαν και οδήγησαν σταδιακά, μαζί με τη γενναία χρηματοδότηση, το Αγγλικό ποδόσφαιρο εκεί που βρίσκεται σήμερα..

Ενδεικτικά πρότεινε να ξηλωθούν τα πέταλα των ορθίων και τα κάγκελα, να αλλάξουν οι κανόνες ασφαλείας, να αλλάξει το προφίλ των φιλάθλων και να γίνει προσπάθεια η βία να μετατοπιστεί εκτός γηπέδων, πρότεινε να τερματιστεί η παρουσία αστυνομικών στις κερκίδες, να δημιουργηθούν λέσχες που να ελέγχονται από τις ομάδες και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση, πρότεινε επιπλέον κάμερες ασφαλείας και όποιος δεν συμμορφώνεται αποκλεισμός και “τέλος” το γήπεδο..

Ο διάδοχος της Μάργκαρετ Θάτσερ επίσης συντηρητικός Τζον Μέιτζορ ο οποίος υιοθέτησε τις περισσότερες προτάσεις του δικαστή Πίτερ Τέιλορ. Είναι επίσης ο πολιτικός η κυβέρνηση του οποίου προχώρησε σε γενναία χρηματοδότηση των ομάδων προκειμένου να ανακατασκευάσουν τα γήπεδα τους και μάλιστα ήταν από τα πρώτα πράγματα που έκανε ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας..

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση  η Θάτσερ έχει περάσει στην ιστορία ως ένα δείγμα αποφασιστικότητας και δικαίως. Η Μάρκγαρετ Θάτσερ είτε λίγο είτε πολύ άλλαξε  την  κατάσταση του Αγγλικού ποδοσφαίρου.

Και αν κάτι έκαναν οι Άγγλοι σωστά είναι ότι εκμεταλλεύτηκαν το διάστημα της τιμωρίας τους για να αλλάξουν τα πράγματα με σχέδιο.. Κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ να συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

 

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας