7:32 Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Ντοκουμέντα: Τα εμβάσματα με εντολή White House των Χούρι στον Καλογρίτσα

Ντοκουμέντα: Τα εμβάσματα με εντολή White House των Χούρι στον Καλογρίτσα

Τα ντοκουμέντα των εμβασμάτων αλλά και την εικονική σύμβαση η οποία υπογράφτηκε μεταξύ της κατασκευαστικής των επιχειρηματιών Χούρι και το Χρήστου Καλογρίτσα αποκαλύπτει το eReportaz. Πρόκειται για τα έγγραφα τα οποία είχαν δημοσιευθεί και στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» τον Ιανουάριο του 2020 η οποία πρώτη αποκάλυψε (διαβάστε εδώ)  το παρασκήνιο για να στηθεί το SYRIZA Channel με «μπροστινό» τον γνωστό εργολάβο.

Η σύμβαση

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα τα οποία έχουν κατατεθεί ενώπιον των δικαστικών Αρχών σε Ελλάδα και Γενεύη μια εκ των κατασκευαστικών εταιρειών των Χούρι υπόγραψε συμφωνητικό με την εταιρεία «Τοξότης» σχετικά με έργο το οποίο θα αναλάμβανε η δεύτερη, ως υπεργολάβος σε ένα εμπορικό κέντρο, στην πόλη Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η σύμβαση υπεγράφη στις 22 Αυγούστου 2016 λίγο προτού δηλαδή εκπνεύσει η διορία για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής για τη συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Όπως συνομολογεί πλέον ο Καλογρίτσας η σύμβαση ήταν εικονική προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο που αντιμετώπιζε ο εργολάβος με την έλλειψη ρευστότητας. Λίγες ημέρες αργότερα υπό τις ευλογίες του White House και προσωπικά του Νίκου Παππά και συγκεκριμένα στις 29 Αυγούστου τα 3.000.000 ευρώ των Χούρι για τη δημιουργία του SYRIZA Channel εμβάζονται σε λογαριασμούς της εταιρείας Τοξότης με αποτέλεσμα να κατατεθεί η εγγυητική στον τηλεοπτικό διαγωνισμό.


Σχετικό άρθρο: Αγωγή Καλογρίτσα: Πλήρης επιβεβαίωση της «ΜΠΑΜ» για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τους μεγιστάνες Χούρι και την εντολή Παππά να δοθούν τρία εκ ευρώ

Γιατί χάλασε η «δουλειά»

Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Μ» εκείνη την περίοδο το White House και συγκεκριμένα ο Νίκος Παππάς προσπαθούσε απεγνωσμένα να στήσει ένα κανάλι το οποίο θα απηχούσε τις απόψεις της τότε κυβέρνησης. Η ιδέα για την εμπλοκή των Χούρι προέκυψε από ένα τρίτο πρόσωπο το οποίο ήταν σε ανοικτή επικοινωνία με τους μεγιστάνες των κατασκευών. Σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου πήρε το πράσινο φως για να τρέξει το project ενώ μπροστινός μπήκε ο Χρήστος Καλογρίτσας ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει πως δεν είχε την οικονομική επάρκεια για το στήσιμο καναλιού. Ούτε καν για την εγγυητική. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Χούρι δέχτηκαν με την μοναδική προϋπόθεση ότι θα υπήρχε και ένα αραβόφωνο δελτίο ειδήσεων. Εκείνη την περίοδο δεν ήταν λίγα τα δημοσιεύματα τα οποία διοχετεύονταν από το White House και έκαναν λόγο για τη δημιουργία του ελληνικού Αλ Τζαζίρα!

Μετά την κατάθεση της εγγυητικής όμως οι του White House φαίνεται ότι άλλαξαν γνώμη σε ότι αφορά την εμπλοκή των Χούρι στο project. Πρόσωπα του περιβάλλοντος Καλογρίτσα αναφέρουν ότι στη συνέχεια ο Νίκος Παππάς ανέλαβε δράση κι άρχισε να «περιφέρει» τον εργολάβο σε διάφορους επιχειρηματίες. Η αρχή έγινε με τον Δημήτρη Κοντομηνά από τον οποίο η απαίτηση του Μαξίμου ήταν να μπει ο Καλογρίτσας ως συνέταιρος αλλά να έχει την ευθύνη του ενημερωτικού προγράμματος και τη χάραξη της πολιτικής γραμμής! Ο Κοντομηνάς αρνήθηκε ευγενικά. Στη συνέχεια σύμφωνα με τις ίδιες καθόλα αξιόπιστες πληροφορίες ακολούθησαν συναντήσεις και επαφές με τον Ιβάν Σαββίδη οι οποίες δεν προχώρησαν καθώς ο ιδιοκτήτης του Οpen αποφάσισε να προχωρήσει μόνος του. Η τελική κρούση έγινε στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος το αποκάλυψε σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Αlpha. Ο Νίκος Παππάς, είχε πει, του ζήτησε επίμονα να δει τον Καλογρίτσα και να του δανείσει 20 εκ ευρώ (!) για να τρέξει το κανάλι. Το περιβάλλον του Καλογρίτσα αναφέρει ότι σε εκείνο το ραντεβού ο εργολάβος θεωρούσε δεδομένο ότι το White House είχε «καθαρίσει» για να τρέξει το project και ότι η συνάντηση είχε τυπικό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα ήταν να εκπλαγεί όταν ο εφοπλιστής αρνήθηκε ευγενικά.

Η δήλωση που υπαγορεύτηκε στο Μάξιμου

Ακολούθησαν ώρες και ημέρες αγωνίας καθώς ήταν προφανές ότι ο Καλογρίτσας δεν θα μπορούσε να καταβάλει την πρώτη δόση. Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία καταβλήθηκε προσπάθεια να ξαναμπούν στο παιχνίδι οι Χούρι. Ωστόσο φαίνεται ότι το White House είχε πάρει την απόφαση να «κάψει» το χαρτί του Καλογρίτσα καθώς είχε ήδη βρει τον αντικαταστάτη στο πρόσωπο του Σαββίδη. Μάλιστα η δήλωση παραίτησης Καλογρίτσα υπαγορεύθηκε και γράφτηκε από το White House. Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που τώρα μιλούν για μια απλή αστική και ιδιωτική διαφορά θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα εκφύγουν των οποίων πολιτικών ευθυνών. Σημειώνεται ότι από το περιβάλλον Καλογρίτσα προκύπτει ότι μετά το τηλεοπτικό ναυάγιο το White House του ζήτησε να επενδύσει τα λεφτά των Χούρι στην έκδοση της εφημερίδας Documento από την οποία αποχώρησε λίγο καιρό αργότερα.

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας