1:47 Κυριακή 28 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ο Εμμανουήλ (των Ναυπηγείων) στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ

Ο Εμμανουήλ (των Ναυπηγείων) στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ

Του Πέτρου Κουσουλού 

Ο πρώην ισχυρός άνδρας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και εκ των βασικών κατηγορουμένων για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, Σωτήρης Εμμανουήλ, είναι ένα από τα πρώτα «θύματα» των ελέγχων που πραγματοποιούνται στην περιβόητη λίστα Νικολούδη. Πριν από λίγες ημέρες ο «δαιμόνιος μάνατζερ» έλαβε κλήση από την ΔΟΥ Χολαργού (σ.σ. το δικαστικό της τμήμα έχει συνενωθεί με εκείνο του Ψυχικού) προκειμένου να πληρώσει πρόστιμο-μαμούθ ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας των δεκάδων αδικαιολόγητων εκατομμυρίων που εντοπίσθηκαν μετά από ενδελεχή έρευνα του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί  ο πρώην ισχυρός άνδρας των Ναυπηγείων (επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου) φέρεται να λάβει και διακινήσει μίζες 24 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εμφανίζεται να είναι και αποδέκτης μιζών ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό καλείται τώρα να επιστρέψει μετά την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Εκτός από τον Σωτήρη Εμμανουήλ η ΔΟΥ Χολαργού βεβαίωσε πρόστιμα σε 10 ακόμα μεγαλοκαταθέτες τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα Νικολούδη.

Πρόκειται για: 

Ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος την 9ετία 2001-2009 δήλωσε στην εφορία συνολικά 500.000 ευρώ. Στους λογαριασμούς του βρέθηκαν πάνω απο 5 εκ.ευρώ με αποτέλεσμα να του καταλογισθεί φόροι και προσαυξήσεις ύψους 2,3 εκ.ευρώ.

Ορθοπεδικό που δήλωσε την εξαετία 2003-2008 298.000 ευρώ. Στις καταθέσεις του εντοπίσθηκε ποσό ανω των 3 εκ ευρώ και του επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι ύψους 900.000 ευρώ.

Έμπορο Ι.Χ που δήλωσε την δεκαετία 2.000-2010 μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ του βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι ύψους 1εκ.ευρώ.

Πλαστικό χειρουργό την πενταετία 2006-2010 δήλωσε συνολικά στην εφορία 320.000 ευρώ. Οι τραπεζικοί του λογαριασμοί υπερέβαιναν τα 5 εκ.ευρώ. Κλήθηκε να πληρώσει 2,5 εκ.ευρώ.

Καρδιολόγο στον οποίο βεβαιώθηκαν επιπλέον 1,4 εκ ευρώ φόροι και προσαυξήσεις για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Από τον πολυτελή βίο στην φυλακή

Η αντίστροφη μέτρηση για την «πτώση» του Σωτήρη Εμμανουήλ ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 όταν ο ανακριτής διαφθοράς κ. Σταυρόπουλος εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Μετά την απολογία του ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος καθώς οι αιτιάσεις του ότι τα 17 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν την νόμιμη αμοιβή του από τα Ναυπηγεία δεν έπεισε τον εισαγγελέα και τον ανακριτή.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε., στενός συνεργάτης των «ισχυρών ανδρών» των εξοπλιστικών προγραμμάτων Ιωάννη Σμπώκου και Σπύρου Τραυλού, φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζημιογόνες συμβάσεις «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών» που αφορούσαν στην κατασκευή αλλά και την επισκευή 3+1 υποβρυχίων τύπου 214.

Εναντίον του οι εισαγγελικές Αρχές και συγκεκριμένα η επίκουρη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, κυρία Πόπη Παπανδρέου,  είχαν ασκήσει διώξεις για τα κακουργήματα της παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίου, απιστίας περί την υπηρεσία κατά του Δημοσίου, τελεσθείσας με ιδιαίτερα τεχνάσματα, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος). Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο Σωτήρης Εμμανουήλ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, ενώ η έκθεση-κόλαφος της αμερικανικής εταιρείας Debevoise & Plimpton τον αποκαλεί «χοντρό» και τον εμφανίζει να πήρε «μίζες» συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ. Το υπέρογκο ποσό φέρεται να εισπράχθηκε μέσω των εταιρειών συμφερόντων του, Inveco και Μετάλκο.

Στην έκθεση καταγράφεται ότι τον Οκτώβριο του 2002 εταιρεία του Εμμανουήλ φαίνεται να λαμβάνει από την εταιρεία ΜΙΕ το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι ο Εμμανουήλ ως επικεφαλής των Ναυπηγείων θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι σε σχέση με τις πληρωμές έχει διαπράξει το αδίκημα της δωροδοκίας για τον ιδιωτικό τομέα. «Φαίνεται ότι οι πληρωμές της Ferrostaal στην Ιnveco ήταν ένα είδος μίζας για τον Οκτώβριο του 2001» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Η κατάσχεση της χρυσής βίλας

Λίγους μήνες πριν την σύλληψη και την προφυλάκιση οι Αρχές είχαν κατασχέσει την πολυτελή βίλα του Εμμανουήλ στο Ψυχικό.

Το «παλάτι» των 600 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου στο Ψυχικό, δίπλα στο δημαρχείο, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την οικία του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενώ προτού κατασχεθεί (το καλοκαίρι του 2013) ο Εμμανουήκ προσπάθησε να το ξεφορτωθεί μέσω πωλητήριου.

Στο επίγειο “παλάτι” των 600 τετραγωνικών μέτρων υπάρχουν δύο πισίνες (η μία μάλιστα κλειστή), έξι υπνοδωμάτια, χρυσά φωτιστικά ακόμη και άλογα!

Η κατασκευή της βίλας ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια, δηλαδή την περίοδο που, σύμφωνα και με την έκθεση-φωτιά της αμερικανικής εταιρείας Debevoise and Ρlimpton, η ελληνική κοινωνία βοούσε για τις μίζες των υποβρυχίων. Προηγουμένως ο δαιμόνιος μάνατζερ είχε αγοράσει – έναντι άγνωστου αντιτίμου – το οικόπεδο συνολικού εμβαδού 1,5 στρέμματος στον πλέον ακριβό δρόμο του Ψυχικού.

Η κατασκευή της έπαυλης αλλά και η διακόσμησή της έγιναν από ανθρώπους με ακριβά γούστα. Στα 600 τετραγωνικά του ακινήτου υπάρχουν έξι υπνοδωμάτια, μία τεράστια κουζίνα, σαλόνι με τραπεζαρία, ακόμη και κλειστή πισίνα! Άλλη μία πισίνα, σαφώς μεγαλύτερη, υπάρχει στον προαύλιο χώρο του ακινήτου.

Το εσωτερικό της πολυτελούς οικίας ξαφνιάζει ευχάριστα τον επισκέπτη από την υψηλή αισθητική, τα ακριβά έπιπλα, τα αγάλματα αλλά και τους πανάκριβους πίνακες που στολίζουν τους τοίχους.

Χρυσοί πολυέλαιοι, πανάκριβα φωτιστικά, έπιπλα όπως πολυθρόνες, καναπέδες, τραπεζαρίες, κρεβάτια και τραπεζάκια κατασκευασμένα από πολύ γνωστό διεθνή οίκο κοσμούν το εσωτερικό της βίλας.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η βίλα έχει αλεξίσφαιρα τζάμια, ενώ υπάρχει και κλειστό σύστημα ασφαλείας. Σε ό, τι αφορά στο μηνιαίο κόστος συντήρησής της υπολογίζεται στα 5.000 ευρώ, εάν σε αυτό το ποσό συμπεριληφθούν και τα έξοδα για το υπηρετικό προσωπικό που απασχολεί ακόμη και σήμερα ο κ. Εμμανουήλ.

Η προσπάθεια πώλησης της βίλας ξεκίνησε το 2012. Αρχικά, ο Εμμανουήλ απαιτούσε ποσό το οποίο υπερέβαινε τα 20 εκατομμύρια ευρώ και σχεδόν άγγιζε τα 24 εκατ. Εξαρχής η προσπάθειά του χαρακτηρίστηκε από εκτιμητές της αγοράς ως «εξαιρετικά δύσκολη» λόγω του ποσού που απαιτούσε, αλλά και του κόστους συντήρησης του ακινήτου. Σταδιακά οι απαιτήσεις του δικαστικά ελεγχόμενου «πωλητή» άρχισαν να εκλογικεύονται. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό παρ’ ολίγον να επιτευχθεί και συμφωνία με την πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έναντι ποσού το οποίο θα έφθανε τα 10-12 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά, όμως, την τελευταία στιγμή, οι Άραβες προχώρησαν στην αγορά ενός άλλου ακινήτου έναντι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2014 το ένταλμα προσωρινής κράτησης του κ. Εμμανουήλ αντικαταστάθηκε από την εγγυοδοσία τριών εκατ. Ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Άλλες 100 κλήσεις

Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 100 μεγαλογιατροί όλων των ειδικοτήτων, επιχειρηματίες, έμποροι Ι.Χ, ανώτατα στελέχη εταιρειών αλλά και του Δημοσίου άρχισαν να λαμβάνουν, τις τελευταίες ημέρες, κλήσεις από το ΣΔΟΕ προκειμένου να καταθέσουν για τις μεγάλες διαφορές οι οποίες, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο, προκύπτουν αναφορικά με τα ποσά που δήλωσαν ως εισόδημα στην εφορία την δεκαετία 2000-2010 και
από την άλλη τα μυθώδη ποσά των καταθέσεων τους που διαπιστώθηκε ότι  διατηρούσαν σε ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για ένα μέρος από τους
 3.500 μεγαλοκαταθέτες της Λίστας Νικολούδη οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί από το ΣΔΟΕ ως δυνάμει φοροφυγάδες και όλοι τους ελέγχονται για αναιτιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Ο Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς είχε μάλιστα δηλώσει πρόσφατα στη Βουλή, οτι η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει 3.500 μεγαλοκαταθέτες με τραπεζικές καταθέσεις (σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ) που αγγίζουν τα 7 δις ευρώ ενώ ο έλεγχος της μπορεί να αποδώσει στο Δημόσιο τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ από πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας