18:02 Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Ο Ερντογάν επικοινώνησε και με τον Ζελένσκι για να καταστεί η Τουρκία παρατηρητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Ο Ερντογάν επικοινώνησε και με τον Ζελένσκι για  να καταστεί η Τουρκία παρατηρητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και τη σπουδαιότητα της διαμετακόμισης των ουκρανικών σιτηρών, συζήτησαν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Η Άγκυρα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και είναι έτοιμη για περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, είπε ο Ερντογάν στον Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Τουρκία στη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιας οδού για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία διέκοψε τη ροή των ουκρανικών εξαγωγών, μπλοκάροντας τη διαμετακόμιση από τη Μαύρη Θάλασσα. Η διακοπή των εξαγωγών οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα τρόφιμα παγκοσμίως και προκάλεσε φόβους για ελλείψεις.

Ο Ερντογάν επανέλαβε και στον Ζελένσκι την πρόταση που έκανε στον Πούτιν για να  καταστεί η Κωνσταντινούπολη “κέντρο μηχανισμού παρακολούθησης” για την Ουκρανία, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τη Μόσχα, το Κίεβο και τον ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν σε Πούτιν: H Τουρκία μπορεί να αναλάβει ρόλο παρατηρητή μεταξύ Μόσχας, Κιέβου

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα περιμένει την “άδεια” της Ουάσινγκτον για μια νέα επίθεση στη Συρία

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας