4:05 Κυριακή 11 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Ο ιστορικός κινηματογράφος Ιντεάλ θα ανασάνει ξανά!

Ο ιστορικός κινηματογράφος Ιντεάλ θα ανασάνει ξανά!

Πολύ φασαρία για το τίποτα θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ο τίτλος για τον “χαμό” που έγινε σχετικά με τον ιστορικό κινηματογράφο Ιντεάλ και το αβέβαιο μέλλον του.

Κάποιοι έγραφαν για αφανισμό του κινηματογράφου μια και ο ΕΦΚΑ  στον οποίο ανήκε το ακίνητο είχε αποφασίσει να το αξιοποιήσει.  Μάλιστα η σχετική προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση ολόκληρου του εμβληματικού συγκροτήματος 7 στρεμμάτων των οδών Πανεπιστημίου – Χαρ.Τρικούπη – Φειδίου, που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1880 και σχεδιάστηκε από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλλερ και ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν, πρόσβλεπε στην δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου.

Ορθότατα δε ο ΕΦΚΑ αποφάσισε να αξιοποιήσει το εν λόγω ακίνητο, ως ιδιοκτήτης του, μια και βρίσκεται σε καίριο σημείο και έπρεπε να αναδειχθεί αναλόγως.  Για εκείνους που “έκλαιγαν” επειδή θα κλείσει ο κινηματογράφος θα υπενθυμίσουμε ότι μέχρι πρότινος το ενοίκιο που εισέπραττε ο ΕΦΚΑ από τον σημερινό ενοικιαστή του ήταν μόλις 25.000 ευρώ τον χρόνο.

Το ακίνητο ολόκληρο κατέληξε, μετά τον διαγωνισμό στον Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) για την επιλογή αναδόχου για την εκμίσθωση του ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη 1, στην Αθήνα, στον Όμιλο Mitsis Hotels οποίος ήδη ανακοίνωσε την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 36 εκατ. ευρώ για την αναμόρφωση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν-Μελά σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων και τη δημιουργία τουλάχιστον 150 νέων θέσεων εργασίας.

Τώρα πλέον το  ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 840 χιλιάδων ευρώ (70 χιλ. το μήνα). Το δε σχέδιο προβλέπει και τη λειτουργία κινηματογράφου.

Δεν χρειάζεται να αναφερθεί ότι τα οφέλη από αυτή την επένδυση είναι πολλαπλά: Ένα κτίριο παρατημένο θα αξιοποιηθεί, θα διασωθούν έργα ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας, ο ΕΦΚΑ θα έχει ένα σημαντικό έσοδο υπέρ των ασφαλισμένων, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα εξακολουθήσει να λειτουργεί κινηματογράφος. Προς τι οι αντιδράσεις λοιπόν;

Το κτίριο οικοδομήθηκε τη δεκαετία 1880-1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Σχεδιάστηκε από τον Έρνστ Τσίλλερ και περιλαμβάνει ισόγειο-ημιώροφο και τέσσερις πάνω από το ισόγειο ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.115,62 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και ένα επιπλέον κτίριο στον ακάλυπτο χώρο το οποίο δεν κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Μέγαρο Σλήμαν-Μελά όπου στεγάζεται ο κινηματογράφος Ιντεάλ, επιφάνειας 829,50 τετραγωνικών μέτρων.

Προς τι λοιπόν όλη αυτή η αναστάτωση; Η Αθήνα θα αποκτήσει με την αποκατάσταση του κτιρίου άλλο ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα και για τους λάτρεις του κινηματογράφου το Ιντεάλ θα συνεχίσει την ένδοξη ιστορία του και θα συνεχίσει να ψυχαγωγεί τους πελάτες του ίσως και ακόμη καλύτερα, σίγουρα δε με μεγαλύτερη ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημήτρης Γιώτης: «Οι εξωγήινοι ίσως έχουν έρθει ήδη…»

Γιούλικα Σκαφιδά: Η τολμηρή αλλαγή στην εμφάνισή της – Σχεδόν αγνώριστη η ηθοποιός

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας