13:23 Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

O Καματάκης (της MLS) έχασε το «άγγιγμα του Μίδα»

O Καματάκης (της MLS) έχασε το «άγγιγμα του Μίδα»

Πώς αποκαλύφθηκε το μαγείρεμα των οικονομικών στοιχείων της εισηγμένης εταιρείας Πληροφορικής.

Του Θανάση Κουκάκη

Όσοι γνωρίζουν τον Γιάννη Καματάκη, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλος της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ μιλούν για ένα προικισμένο επικοινωνιακά άτομο με διαχυτικό και γοητευτικό χαρακτήρα που για χρόνια πρωτοπόρησε στον χώρο της πληροφορικής και της τηλεπικοινωνίας. Ωστόσο, στις business η επικοινωνία δεν είναι το παν, τουλάχιστον όχι για πολύ. Ετσι, ο κ. Καματάκης βρέθηκε τις τελευταίες ήμερες να απασχολεί αρνητικά τη δημοσιότητα, όταν αποκαλύφθηκε πως η εταιρεία του MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ είχε «μαγειρεμένες» οικονομικές καταστάσεις και φουσκωμένα άυλα περιουσιακά στοιχεία. Η είδηση αυτή που συνοδεύθηκε με την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολόγων της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ στο Χρηματιστήριο, δεν εξέπληξε τους γνωρίζοντες που ήδη από τον προηγούμενο Οκτώβριο είχαν διαπιστώσει πως κάτι δεν πήγαινε καλά με την εισηγμένη εταιρεία.

 

Σχετικά Άρθρα:

Έρχεται βροχή αγωγών από τους μετόχους και ομολογιούχους της MLS

Τα καμπανάκια

Ο 50χρονος επικεφαλής της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ είχε εμφανισθεί τον προηγούμενο Οκτώβριο στο 2ο ΑTHEX Small Cap Conference που είχε διοργανώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών και κατά την ενημέρωση που έκανε στους επενδυτές και στους αναλυτές χρηματιστηριακών εταιρειών φέρεται να δημιούργησε περισσότερες απορίες από αυτές που κλήθηκε να λύσει. Δεν είναι τυχαίο πως μετά από τη συγκεκριμένη του παρουσία η μετοχή της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ στο Χρηματιστήριο πήρε την κάτω βόλτα.

«Ο αναλυτής μου δεν κατάλαβε τίποτε από όσα έλεγε ο κ. Καματάκης στην παρουσίαση. Και όταν δεν καταλαβαίνεις απλά πράγματα, τότε υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», έμπειρος χρηματιστής. Αυτό που αντιλήφθηκαν όλοι σε εκείνη την παρουσίαση ήταν πως οι επενδύσεις της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ δεν ήταν όσο εύρωστες όσο ήθελε να τις παρουσιάζει η Διοίκηση της εταιρείας. Ειδικά η αγορά διαπίστωσε πως η MAIC μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής που επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν smartphones μόνο με τη χρήση της φωνής δεν ήταν το υποσχόμενο success story. Ακόμη, η αγωνία που επέδειξε ο κ. Καματάκης ως προς την είσοδο στρατηγικού επενδυτή φόβισε τους επενδυτές που πρότρεξαν να ξεφορτωθούν μετοχές και ομόλογα.

Τα ευρήματα της ΕΛΤΕ

Οκτώ μήνες μετά οι υποψίες όλων επαληθεύθηκαν. Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), η Αρχή που ελέγχει τους ορκωτούς ελεγκτές, έλεγξε τον ορκωτό ελεγκτή της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ και τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2018 και διαπίστωσε πως μεγάλα νούμερα που αφορούσαν στα άυλα περιουσιακά στοιχεία της MLS δεν επαληθεύονταν. Τα άυλα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν την αξία κτήσης και τις συσσωρευμένες αποσβέσεις του κόστους ανάπτυξης των προϊόντων μιας εταιρείας. Στην περίπτωση της MLS τα άυλα περιουσιακά στοιχεία αφορούν κυρίως σε λογισμικά προγράμματα, τα οποία είτε έχουν δημιουργηθεί από τρίτους είτε είναι εσωτερικώς δημιουργούμενα από το τμήμα ανάπτυξης της εταιρείας.

Τα δηλωθέντα άυλα περιουσιακά στοιχεία της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ στις 31/12/2018 ήταν 25,4 εκατ. ευρώ, όταν στις 31/12/2017 ήταν στα 19,70 εκατ. ευρώ και στις 31/12/2016 στα 16,54 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την MLS, oι επενδύσεις της εταιρείας σε άυλα περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν στη χρήση 2018 σε 8,3 εκατ. ευρώ. Για τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης (MAIC) το ύψος των επενδύσεων για το 2018 ανήλθε σε 5,2 εκατ. ευρώ. Το δε ύψος των επενδύσεων σε άυλα περιουσιακά στοιχεία στους τομείς της κινητής τηλεφωνίας και των Tablets ανήλθε σε 3,2 εκατ. ευρώ.

Ο έλεγχος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων κατέδειξε πως από τα δηλωθέντα άυλα περιουσιακά στοιχεία ύψους 25,4 εκατ. ευρώ τουλάχιστον τα 10 εκατ. ευρώ ήταν πλασματικά. Στη βάση αυτή αμφισβήτησε και την αξία κτήσης και τις συσσωρευμένες αποσβέσεις του κόστους ανάπτυξης. Όταν ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ Παναγιώτης Γιαννόπουλος έστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα στοιχεία η επικεφαλής της Επιτροπής Βασιλική Λαζαράκου ανέστειλε σχεδόν άμεσα τη διαπραγμάτευση της μετοχής της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ και ζήτησε από τον Γιάννη Καματάκη να παρουσιάσει μέσα σε δέκα ημέρες (έως τις 23 Μαΐου) την ορθή εικόνα της εταιρείας.

Κατά πληροφορίες ο κ. Καματάκης έδειξε διάθεση συνεργασίας και δεσμεύθηκε πως θα αναπροσαρμοστούν τα άυλα περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, η αποτύπωση της ορθής οικονομικής κατάστασης της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ και το πρόστιμο που θα επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας, αλλά η αρχή της, καθώς θα ακολουθήσουν οι μαζικές αγωγές των παραπλανημένων μετόχων και ομολογιούχων.

Αν και για την χρηματιστηριακή αγορά η MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ δεν είναι Folli Follie, ωστόσο ο άλλοτε «star» της τεχνολογικής αγοράς Γιάννης Καματάκης που ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1989, ενώ ήταν ακόμα φοιτητής στο Πολυτεχνείο και απέκτησε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του το 1993 σε ηλικία 23 ετών, έχει χάσει πλέον το «άγγιγμα του Μίδα».

Αντιθέτως, οι εποπτικές αρχές έδειξαν για πρώτη φορά θετικά σημάδια γραφής και συντονισμού και έδωσαν την εντύπωση πως έχουν πάρει το μάθημά τους από το σκάνδαλο της Folli Follie. Εάν τα πράγματα είναι έτσι, θα φανεί στο κοντινό μέλλον, καθώς η κρίση του κορωνοϊού φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα των εισηγμένων χρηματιστηριακών εταιρειών που δεν ήταν εμφανή με γυμνό μάτι τις καλές εποχές.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας