18:34 Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Ο κινεζικός κολοσσός Evergrande στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Διεθνείς αναταράξεις

Ο κινεζικός κολοσσός Evergrande στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Διεθνείς αναταράξεις

Ο πρόεδρος του γιγάντιου κινεζικού ομίλου ακινήτων Evergrande, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δήλωσε στο προσωπικό του ότι ο όμιλος “θα εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του”, ανέφερε σήμερα ένα κρατικό κινεζικό μέσο ενημέρωσης.

Η εταιρεία ακινήτων, η οποία καταρρέει κάτω από ένα χρέος άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ισοδύναμο με το 2% του ΑΕΠ της Κίνας, προσπαθεί να κατευνάσει το θυμό των αγοραστών ακινήτων και των επενδυτών.

Σε επιστολή του προς το προσωπικό με την ευκαιρία της εορτής των μέσων του φθινοπώρου, ο Σου Τζιαγίν, ο οποίος ίδρυσε τον όμιλο το 1996, γράφει πως έχει “την ακλόνητη πεποίθηση πως ο Evergrande θα είναι σε θέση να εξέλθει σύντομα από την πιο σκοτεινή στιγμή του”, αναφέρει η οικονομική εφημερίδα αναφοράς Securities Times.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως τα εργοτάξια θα επαναλειτουργήσουν πλήρως ώστε να επιτευχθεί ο κύριος στόχος: να υπάρξει εγγύηση της παράδοσης των κτιρίων και “να δοθεί μια απάντηση στους αγοραστές, τους επενδυτές, τους εταίρους και τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς”.

Ωστόσο δεν επεκτάθηκε για το πώς η εταιρεία θα επιτύχει αυτούς τους στόχους.

Ο Σου ευχαρίστησε επίσης το προσωπικό για τη σκληρή δουλειά του, καθώς οι δύο τελευταίες ημέρες ήταν αργίες στην Κίνα.

Η δήλωση αυτή έγινε σε μια στιγμή που το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ επιχειρεί να σταθεροποιηθεί την επομένη μιας πτώσης άνω του 3%, η οποία προκλήθηκε από τις ανησυχίες για ενδεχόμενη πτώχευση της Evergrande. Τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας ήταν ακόμη κλειστά σήμερα λόγω αργίας.

Από την πλευρά του, μετά το σαββατοκύριακο και τη χθεσινή αργία, το Τόκιο καταγράφει σήμερα ισχυρή πτώση στην αρχή της συνεδρίασης, όπως είχαν κάνει χθες άλλα παγκόσμια χρηματιστήρια, μεταξύ των οποίων η Γουόλ Στριτ.

Ο όμιλος ακινήτων Evergrande παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι αντιμετωπίζει “τεράστια πίεση” και προειδοποίησε ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές δεσμεύσεις του.

Εν τω μεταξύ το πρώτο τεστ για την κρίση χρέους της Evergrande έρχεται αυτήν την εβδομάδα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν αν η εταιρεία θα μπορέσει να πληρώσει τους τόκους για ένα ομόλογο ή αν θα ανακοινώσει αθέτηση πληρωμών.

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Ratings, η εταιρεία οφείλει να πληρώσει τόκους αξίας 83 εκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη.

Το 5ετές ομόλογο της Evergrande είχε αρχικό μέγεθος περίπου 2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Refinitiv Eikon – αν και η τιμή έχει πέσει κατακόρυφα τώρα, σύμφωνα με το CNBC.

Οι αποδόσεις σε αυτό το ομόλογο έχουν εκτοξευθεί στο 560%, από λίγο περισσότερο από 10% νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τη Refinitiv Eikon. Το ομόλογο αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο του 2022.

Μια άλλη πληρωμή τόκων για 7ετές ομόλογο αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη.

“Ότι συμβεί την Πέμπτη θα αποτελέσει ένα κρίσιμο γεγονός για τις αγορές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πιο κρίσιμο ίσως και από τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που θα έχουν ανακοινωθεί λίγες ώρες πριν”, δήλωσε ο Ray Attrill στο CNBC, αναφερόμενος στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) η οποία παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές.

Η S&P Global Ratings ανέφερε τη Δευτέρα ότι η αθέτηση πληρωμών είναι “πιθανή”.

“Η αλήθεια είναι ότι η Evergrande βρίσκεται ήδη σε τεχνική αθέτηση πληρωμών αφού δεν έχει πληρώσει τραπεζικούς τόκους”, δήλωσε ο Vishnu Varathan, υψηλόβαθμο στέλεχος της Mizuho Bank, αναφερόμενος σε αναφορές για το ότι η κινεζική κυβέρνηση είπε σε μεγάλες τράπεζες ότι η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τόκους για τα δάνεια που έπρεπε να καταβληθούν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τη Δευτέρα.

Εάν λάβουν χώρα αυτές οι αθετήσεις πληρωμών, ξένοι επενδυτές πιθανότατα θα επηρεαστούν περισσότερο σε σύγκριση με τους εγχώριους επενδυτές στην Κίνα, αναφέρουν αναλυτές σύμφωνα με το CNBC.

Είναι πιθανό τα εγχώρια ομόλογα σε νόμισμα γουάν να έχουν προτεραιότητα έναντι των υπεράκτιων ομολόγων σε δολάριο. Τα υπεράκτια ομόλογα κατέχουν κυρίως θεσμικοί ή ξένοι επενδυτές, ενώ οι εγχώριοι μικροεπενδυτές στην Κίνα είναι πιο πιθανό να κατέχουν εγχώρια ομόλογα.

Διαδηλώσεις θυμωμένων αγοραστών κατοικιών και επενδυτών έχουν ξεσπάσει την τελευταία εβδομάδα σε ορισμένες πόλεις και η κοινωνική αναταραχή αποτελεί μεγάλη ανησυχία.

Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 100 επενδυτές εμφανίστηκαν στα κεντρικά γραφεία της Evergrande στην πόλη Σεντζέν, ζητώντας εξόφληση δανείων για ληξιπρόθεσμα χρηματοοικονομικά προϊόντα – δημιουργώντας χαοτικές σκηνές, σύμφωνα με το Reuters.

Η προτεραιότητα στους εγχώριους επενδυτές θα έχει συνεπώς επιπτώσεις στους κινδύνους αθέτησης υποχρεώσεων για υπεράκτια ομόλογα σε δολάριο – τα οποία κατέχουν κυρίως θεσμικοί ή άλλοι ξένοι επενδυτές – έναντι εγχώριων ομολόγων, τα οποία κατέχουν κυρίως εγχώριοι επενδυτές.

“Θα επιλέξει η Evergrande να αθετήσει τις πληρωμές μόνο για τα υπεράκτια ομόλογα, τηρώντας τις εγχώριες δεσμεύσεις;” διερωτήθηκε ο Varathan.

Ποια κεφάλαια κατέχουν ομόλογα Evergrande;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar Direct, η UBS, η HSBC και η Blackrock συγκεντρώνουν ομόλογα της Evergrande τους τελευταίους μήνες.

“Είδαμε λίγα κεφάλαια να προστίθενται στην Evergrande μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2021, λόγω των διευρυνόμενων spreads και των ελκυστικών αποτιμήσεων”, δήλωσε ο Patrick Ge, υψηλόβαθμο στέλεχος της Morningstar.

Ακολουθούν τα κεφάλαια με τη μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα Evergrande, σύμφωνα με τη Morningstar:

– Fidelity Asian High-Yield Fund
– UBS (Lux) BS Asian High Yield (USD)
– HSBC Global Investment Funds – Asia High Yield Bond XC
– Pimco GIS Asia High Yield Bond Fund
– Blackrock BGF Asian High Yield Bond Fund
– Allianz Dynamic Asian High Yield Bond

Διαβάστε ακόμη 

Απόπειρα πραξικοπήματος στο Σουδάν.Οι πραξικοπηματίες απέτυχαν

Τρίτη συναπτή θητεία για τον Τζάστιν Τριντό στον Καναδά

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας