More

  Ο κορωνοϊός χτυπάει ελαφρότερα άνδρες με καρκίνο του προστάτη που δεν έχουν ανδρογόνα

  Πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό “Annals of Oncology” οι Montopoli M. και συνεργάτες δημοσίευσαν άρθρο που μελετά την πιθανότητα οι άνδρες ασθενείς με καρκίνο προστάτη που λαμβάνουν θεραπεία με ανδρογονικό αποκλεισμό να νοσούν λιγότερο συχνά από COVID-19.

  Της Αλεξίας Σβώλου

  Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος συνοψίζει τα κύρια ευρήματα της μελέτης. Η μελέτη συμπεριέλαβε 4532 ασθενείς με COVID-19 από την περιοχή Βένετο στη Βόρεια Ιταλία και τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι ασθενείς με καρκίνο προστάτη υπό ανδρογονικό αποκλεισμό νόσησαν σε μικρότερο ποσοστό από τον ιό ή όταν νοσούσαν έτειναν να εμφανίζουν ηπιότερη νόσο.

  Από τους 4532 ασθενείς που μελετήθηκαν, 9.5% είχε διάγνωση κακοήθειας και 2,6% καρκίνο του προστάτη (118 ασθενείς).

  Διαβάστε επίσης:

  Οι επιπτώσεις της Covid-19 στους ασθενείς με καρκίνο

  Οι άνδρες ασθενείς με κακοήθεια είχαν 1,8 φορές περισσότερο κίνδυνο να νοσήσουν συγκριτικά με το γενικό ανδρικό πληθυσμό και διαπιστώθηκε η τάση να νοσούν σοβαρότερα.

  Όταν όμως οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στους 5273 ασθενείς υπό ανδρογονικό αποκλεισμό από τις βάσεις δεδομένων της μελετώμενης περιοχής μόνο 4 εμφάνισαν τη νόσο και όλοι εξ αυτών αποθεραπεύτηκαν.

  Αυτή η ομάδα ασθενών συγκρίθηκε με 37161 ασθενείς που είχαν καρκίνο προστάτη και δεν λάμβαναν ανδρογονικό αποκλεισμό εκ των οποίων 114 ασθενείς εμφάνισαν τη νόσο και 18 κατέληξαν από αυτή. Από 79.661 ασθενείς με άλλες κακοήθειες, 312 νόσησαν και 57 κατέληξαν.

  Διαβάστε επίσης:

  Ανησυχία για την ψυχική υγεία των πολιτών καθώς παρατείνεται η καραντίνα

  Οι ασθενείς υπό ανδρογονικό αποκλεισμό φάνηκε να έχουν 4 φορές χαμηλότερο κίνδυνο για μόλυνση από COVID-19 συγκριτικά με αυτούς που δεν ελάμβαναν αυτή τη θεραπεία. Η διαφορά ήταν πιο εκσεσημασμένη όταν οι ασθενείς αυτοί συγκρίθηκαν με ασθενείς με άλλους τύπους κακοήθειας (5 φορές μικρότερος κίνδυνος).

  Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ενδεχομένως άνδρες με καρκίνο προστάτη που δε λαμβάνουν ανδρογονικό αποκλεισμό θα μπορούσαν ενδεχομένως να λάβουν αυτή τη θεραπεία προληπτικά για περιορισμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ή εφόσον νοσήσουν, για να περιορίσουν τη βαρύτητα της νόσου COVID-19.

  Διαβάστε επίσης:

  Κορωνοϊός: Οι άντρες υποφέρουν περισσότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα

  Οι θεραπείες αυτές ελαττώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και εάν χορηγηθούν για λιγότερο από ένα μήνα δεν παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο είναι η εμπλοκή της πρωτεΐνης TMPRSS2 η οποία φαίνεται να ενισχύει τη μολυσματική ικανότητα του ιού.

  Η πρωτεΐνη TMPRSS2 δρα πάνω στην πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο ιός συνδέεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

  Πιο συγκεκριμένα, η TMPRSS2 «ενεργοποιεί» την πρωτεΐνη-ακίδα ώστε να μπορέσει να συνδεθεί με τον υποδοχέα ACE2 που βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων, και που αποτελεί την κερκόπορτα για την είσοδο του ιού στα κύτταρα.

  Η πρωτεΐνη TMPRSS2 φαίνεται να υπερεκφράζεται σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη ενώ καταστέλλεται σε όσους λαμβάνουν ανδρογονικό αποκλεισμό. Τα δεδομένα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν πιο συστηματικά εντός πλαισίου κλινικών μελετών.

  Live – Ο χάρτης με την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Β. Μπαταρλής: Το άλμπουμ του φύλακα – άγγελου όλων!

  Ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης Βαγγέλης Μπαταρλής απασχόλησε τα μέσα όταν την προηγούμενη Κυριακή έσωσε νεαρή από πνιγμό στον Άλιμο. Όμως είναι φύλακας -...

  Φρίκη στον Έβρο: Τρένο διαμέλισε 25χρονο

  Τρένο παρέσυρε και διαμέλισε 25χρονο στο Τυχερό ‘Εβρου, όμως μεταδίδει το evros-news. Την 5-6-2020 και ώρα 09.40, επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη –...

  Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης η Ελένη Ράντου

  Για τη σεξουαλική παρενόχληση και τα πολλά χαστούκια που έχει δώσει σε σκηνοθέτες μίλησε η Ελένη Ράντου. «Επειδή έχω εκτεθεί πάρα πολύ με τις επαναλήψεις...

  Η υδροξυχλωροκίνη δεν ελαττώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης Covid-19

  H τρέχουσα στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 βασίζεται στην ταχεία αναγνώριση, την απομόνωση των επιβεβαιωμένων και ύποπτων περιπτώσεων, τον εντοπισμό των...

  Τσίπρας: Υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το εάν το χειριστήκαμε σωστά (το σκάνδαλο Novartis), αλλά όχι αυτές που ίσως νομίζετε

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», μίλησε εφ' όλη της ύλης και εντύπωση προκαλεί η αναφορά του στο σκάνδαλο...