15:53 Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Ο Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχτηκε ότι «το Brexit έχει αποτύχει»

Ο Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχτηκε ότι «το Brexit έχει αποτύχει»

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, δήλωσε πρόσφατα ότι «το Brexit απέτυχε».

Ο Φάρατζ υπήρξε ηγέτης του κόμματος του Brexit και μια από τις πιο διάσημες φυσιογνωμίες της καμπάνιας για την αποχώρηση της Βρετανίας. Ωστόσο, μιλώντας στα μέσα Μαΐου στην εκπομπή Newsnight του BBC, παραδέχθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ωφελήθηκε οικονομικά από την έξοδο.

«Αυτό που απέδειξε το Brexit, φοβάμαι πως είναι ότι οι πολιτικοί μας είναι τόσο άχρηστοι όσο και οι επίτροποι στις Βρυξέλλες. Το διαχειριστήκαμε εντελώς λάθος», δήλωσε ο Φάρατζ, απαντώντας σε μια σειρά από στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπήρξε αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος από το Brexit.

«Το Brexit απέτυχε. Δεν πετύχαμε το Brexit και οι Συντηρητικοί μας απογοήτευσαν πολύ, πολύ άσχημα», πρόσθεσε. Ωστόσο, σε ερώτηση για το αν η Βρετανία θα ήταν καλύτερα να παραμείνει στην ΕΕ, ο Φάρατζ επέμεινε ότι δεν σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο «ούτε για μια στιγμή».

Λίγες ημέρες μετά την παραδοχή του Φάρατζ ήρθε μια έρευνα του YouGov σχετικά με την επιτυχία ή μη του Brexit για τους Βρετανούς πολίτες.

Το 62% των Βρετανών περιγράφει το Brexit ως «αποτυχία» και μόνο το 9% το θεωρεί «επιτυχία». Ένα επιπλέον 20% το περιγράφει ως κανένα από τα δύο, ενώ το υπόλοιπο 9% δεν είναι σίγουρο.

Οι πολίτες που ψήφισαν για παραμονή στην ΕΕ, όπως είναι αναμενόμενο πιστεύουν σε συντριπτικό ποσοστό 89% ότι το Brexit απέτυχε ενώ οι πολίτες που ψήφισαν για έξοδο από την ΕΕ δείχνουν πιο διχασμένοι: Το 37% κάνει λόγο για αποτυχία, ενώ το 35% το θεωρεί ούτε αποτυχία ούτε επιτυχία και το 20% το θεωρεί ως επί το πλείστον επιτυχία.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι της εξόδου επιρρίπτουν, όπως και ο Φάρατζ στις δηλώσεις του, την ευθύνη στους Συντηρητικούς: Το 75% λέει ότι «το Brexit είχε τη δυνατότητα να είναι επιτυχημένο, αλλά η εφαρμογή του από αυτή ή/και τις προηγούμενες κυβερνήσεις το έκανε να αποτύχει».

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους Βρετανούς που θεωρούν το Brexit αποτυχημένο, πιστεύουν ότι ήταν καταδικασμένο από την αρχή: Το 56% δηλώνει ότι «το Brexit θα ήταν ούτως ή άλλως αποτυχημένο και δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση για να το κάνει επιτυχία». Αυτό περιλαμβάνει το 77% των ψηφοφόρων της παραμονής, οι οποίοι θεωρούν το Brexit περισσότερο αποτυχημένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετανιώνουν οι Βρετανοί για το Brexit

Αντίθετος με τη νέα συμφωνία για το Brexit ο Μπόρις Τζόνσον : «Θα δυσκολευτώ πολύ να τη στηρίξω»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας