20:19 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Ο Τιχανόφσκι καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη από τη λευκορωσική δικαιοσύνη

Ο Τιχανόφσκι καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη από τη λευκορωσική δικαιοσύνη

Σε μια δίκη που κράτησε μήνες και διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, η λευκορωσική δικαιοσύνη καταδίκασε έξι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης σε ποινές κάθειρξης 14 έως 18 ετών.

Η αυστηρότητα των δικαστών εξαντλήθηκε στον δημοφιλή YouTuber Σεργκέι Τιχανόφσκι, ο οποίος επρόκειτο να είναι ανθυποψήφιος του Αλεξάντερ Λουκασένκο το 2020, αλλά συνελήφθη πριν τις εκλογές. Ο Τιχανόφσκι καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη, με τη σύζυγό του και ηγέτιδα πλέον της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια να κάνει λόγο μέσω euronews για εκδικητική καταδίκη.

«Γνώριζα ότι θα ήταν μια πολύ σκληρή ποινή, αλλά δεν μπορείς να προετοιμαστείς για κάτι τέτοιο. Ήμουν σε μια συνάντηση, όταν ένας από τους συνεργάτες μου μου είπε “18 χρόνια” και κατάλαβα τα πάντα. Δεν μπορούσα να ξεσπάσω σε δάκρυα, γιατί έπρεπε να συνεχίσω με τη συνάντηση, όμως φυσικά κάτι έσπασε μέσα μου», λέει η Τιχανόφσκαγια.

Η Τιχανόφσκαγια τόνισε ότι η αντίσταση κατά του καθεστώτος Λουκασένκο θα συνεχιστεί.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «είναι δύσκολο, είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς αυτόν τον αριθμό, γιατί είναι η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί σε πολιτικούς κρατούμενους. Θεωρώ πως είναι μια προσωπική εκδίκηση κατά του άνδρα μου, επειδή κατάφερε να οργανώσει τους ανθρώπους γύρω του και να ξεσηκώσει τον κόσμο. Ίσως είναι και μια εκδίκηση εναντίον μου».

Η Τιχανόφσκαγια ζει πλέον αυτοεξόριστη στη Λιθουανία, καθώς μετά τη νίκη του Λουκασένκο στις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2020 φοβήθηκε για την ασφάλειά της και για εκείνη των παιδιών της. Ο Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά αδιαλείπτως από το 1998, αφού ανακοίνωσε ότι επικράτησε με ποσοστό 80%, εξαπέλυσε ένα πρωτοφανές κύμα καταστολής εναντίον της αντιπολίτευσης, προκαλώντας την έντονη κατακραυγή από το σύνολο σχεδόν της διεθνούς κοινότητας.

Διαβάστε ακόμη

Λευκορωσία: Άγνωστη παραμένει η τύχη του Προτασέβιτς, δηλώνει η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης

Αυτοκτονία νεαρού Λευκορώσου που κατηγορείτο για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας