10:44 Κυριακή 14 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ο τρανός χορός της Bλάστης στον κατάλογο της UNESCO

Ο τρανός χορός της Bλάστης στον κατάλογο της UNESCO

Πριν λίγες μέρες έγιναν οι νέες προσθήκες στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO για το 2022.

Μαζί με τις μπαγκέτες (Γαλλία), το σερβίρισμα του τσαγιού (Κίνα), την πολεμική τέχνη Kun Lbokator (Καμπότζη) κ.ά., στη λίστα εισήχθη ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου σε δύο ορεινές κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας: ο Τρανός χορός στη Βλάστη (βλ.εικόνα), για τον οποίο Βλαστιώτες από όλη την Ελλάδα επιστρέφουν για να τραγουδήσουν και να χορέψουν τελετουργικά χωρίς τη συνοδεία οργάνων και το παραδοσιακό πανηγύρι του Συρράκου.

Την εγγραφή ενέκρινε η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) στη 17η ετήσια συνεδρίασή της, που πραγματοποιείται στο Ραμπάτ του Μαρόκου από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Ο Τρανός Χορός της Βλάστης είναι συνδεδεμένος με γεγονότα και ζωντανές παραδόσεις, με ιδέες και δοξασίες. Αποτελεί εξαιρετική μαρτυρία σε μια πολιτιστική παράδοση και παραπέμπει σε κάποιον πολιτισμό που εξακολουθεί να υπάρχει.

Το σκηνικό του χωριού αγκαλιάζει τους χορευτές, δημιουργεί μια μυσταγωγία. Ο περιβάλλον χώρος εμπνέει το τραγούδι και μετατρέπεται σε παράθυρα μνήμης στο χρόνο και τα έθιμα.

Τα τραγούδια του τρανού χορού, είναι ένα είδος φωνητικού ρυθμικού διηγήματος που δημιουργείται και εκφράζεται εκατοντάδες χρόνια σ΄ αυτό τον τόπο. Έχουν μια οργανική λειτουργία μέσα στο χορό , έχουν μια λυρική λαϊκή αφηγηματικότητα που στους στίχους τους έχουν κατασταλάξει η θημοσοφία, η πίκρα, η εγκαρτέρηση, η ελπίδα.

Η γλώσσα των τραγουδιών του Τρανού Χορού αναδύεται κυματιστή, εύπλαστη, με ρυθμό και απαράμιλλη ζωντάνια.

Οι φωνές υψώνονται δυνατές, αρμονικές, χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Τα λόγια αφηγηματικά, απέριττα αλλά και στολισμένα , λόγια συμβολικά. Τραγούδια με εικονοπλαστικούς στίχους, με ύφος μπολιασμένο με τη δωρικότητα και την εσωτερικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO η γαλλική μπαγκέτα – «250 γραμμάρια τελειότητας»

Σύσταση Διακυβερνητικής Επιτροπής UNESCO για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας