4:38 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ομπρέλα προστασίας για τα τετράποδα της οικογένειας

Ομπρέλα προστασίας για τα τετράποδα της οικογένειας

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να δοθεί στη διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών νόμου για τα ζώα συντροφιάς. Στόχος είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής όσον αφορά τα δεσποζόμενα ζώα και να προστατευθούν τα αδέσποτα.

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Το νομοσχέδιο θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕ∆Ε, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων, ώστε η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς να μη μείνει κενό γράμμα. Έτσι, δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η ∆ημόσια ∆ιοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.

Με το νομοσχέδιο προστατεύονται και τα τετράποδα– οδηγοί, τα κατοικίδια φύλακες και αυτά που χρησιμοποιούνται για αγροτικές εργασίες.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αναπτύσσεται σε 10 άξονες:
1
Οι «Πέντε Ελευθερίες των Ζώων»: Περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο οι πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία και ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης).
2
Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: ∆εσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η ∆ημόσια ∆ιοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.
3
Ηλεκτρονικό βιβλιάριο & ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.
4
Αναπαραγωγή με κανόνες: Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τον ανώτατο αριθμό γεννών ανά ζώο, την άδεια για αναπαραγωγή, κ.ά.
5
∆ιευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.
6
Πρόγραμμα «Άργος»-πόροι και υποχρεώσεις ∆ήμων: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων από κάθε ∆ήμο. Παράλληλα, εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και οι διαδικασίες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
7
Στήριξη και κίνητρα στους πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς: Θέσπιση κινήτρων από τους ∆ήμους, ώστε οι πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους, όπως μείωση δημοτικών τελών έως και 10% για επιμελείς ιδιοκτήτες.
8
Πλαίσιο Εποπτείας: Θεσπίζεται ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕ∆Ε, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων.
9
Βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες.
10
Εθνική Γραμμή Καταγγελιών: Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Κίνητρα

Θεσπίζονται κίνητρα από τους ∆ήμους, ώστε οι πολίτες – ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους.

Έλενα Ακρίτα: Επιτέλους σωστές λύσεις για το ζήτημα των αδέσποτων

ζώωνΗ δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, που είναι γνωστή για την αφοσίωση της στα ζώα και έχει υιοθετήσει αδέσποτα, σε ανάρτησή της στο Facebook για τον νόμο πλαίσιο σχολίασε θετικά το νομοσχέδιο:

«Oσο κι αν διαφωνώ με την κυβέρνηση δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, αν και άργησε 1,5 χρόνο μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έτσι όπως… παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, επιτέλους δίνει σωστές λύσεις για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων», γράφει η Έλενα Ακρίτα επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που φαίνεται να είναι φτιαγμένο για τα αδέσποτα ζώα και τους φιλόζωους επειδή:

-Στηρίζεται στις 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων.
-Θα βάλει τέλος στις ανεξέλεγκτες γέννες και στα κουταβάκια και τα γατάκια των σκουπιδιών.
-Θα πραγματοποιήσει 1.000.000 στειρώσεις αδεσπότων.
-Θα δημιουργήσει Εθνικό Μητρώο Ζώων και Μητρώο Παραβατών.
-Θα φτιάξει πενταψήφιο αριθμό και ψηφιακή εφαρμογή για τις καταγγελίες.
-Θα δίνει voucher στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων για να τα στειρώνουν και να τα τσιπάρουν.
-Δεν θα αφήνει ανεξέλεγκτους τους δήμους θεσπίζοντας Επιτροπή Παρακολούθησης και οικονομικές κυρώσεις.
-Θα καταρρίψει τους μύθους νομοθετώντας ρητά τις νόμιμες υιοθεσίες στο εξωτερικό με πιστοποιητικά traces.
Αυτό το νομοσχέδιο, που προετοίμαζε τοσους μήνες ο γνωστός σε εμάς τους φιλόζωους κ. Λιβάνιος, πρέπει να γίνει πράξη άμεσα για τη σωτηρία των χιλιάδων πλασμάτων που πεθαίνουν μαρτυρικά στους δρόμους και τα κλουβιά».

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Η αυτοδιοίκηση έχει λόγο και ρόλο όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς…»

ζώων«Να δούμε το νομοσχέδιο επισήμως και όχι μέσω διαρροών και μετά να τοποθετηθούμε», τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος πρόσθεσε: «Προφανώς θεωρούμε ότι η αυτοδιοίκηση έχει λόγο και ρόλο όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και αδέσποτα, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με παράλληλη εκχώρηση των αναγκαίων πόρων. Τα χρήματα που δίνονται αυτή τη στιγμή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση των αδεσπότων είναι αστεία ποσά», σημειωσε. «Ακούω και βλέπω σποτάκια τα οποία λένε για παράδειγμα «στείλτε τον Δήμαρχο σας στον Εισαγγελέα, παίρνει λεφτά για τα αδέσποτα». Τα χρήματα αυτά που παίρνει κάθε δήμος κατά μέσο όρο ανέρχονται στα 2.000 – 3.000 ευρώ τον χρόνο. Άρα έχουμε την αρμοδιότητα και την ευθύνη χωρίς να μας έχουν δώσει ένα βιώσιμο πλάνο διαχείρισης των αδέσποτων. Έχουμε αφεθεί μεσοπέλαγα να κολυμπάμε», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ικανοποίηση από τις φιλοζωικές

Η πρόεδρος της πανελλήνιας φιλοζωικής και περιβαλλοντικής ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη μιλώντας στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» και υπογράμμισε πως από τις μέχρι στιγμής διαρροές βλέπουν ότι το νομοσχέδιο κάνει δεκτά χρόνια αιτήματα της φιλοζωικής κοινότητας «όπως η υποχρεωτική στείρωση των ιδιόκτητων ζώων, από όπου προέρχονται κατά κύριο λόγο τα αδέσποτα». Όπως μας είπε, έχουν στείλει μια σειρά από παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο νομοσχέδιο: «Μια από τις βασικότερες προτάσεις είναι οι πάντες για 4-5 χρόνια να στειρώσουν τα ζώα τους χωρίς να τους δίνεται το δικαίωμα γέννας. Αν παραμείνει, παρά τις αντιδράσεις των φιλοζωικών, το να επιτρέπεται μόνο μια γέννα τους προτείνουμε αυτό να αφορά ανά οικογένεια ιδιοκτητών και όχι ανά ζώο. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν έξι και επτά ζώα και καθένα απ’ αυτά μπορεί να γεννήσει ακόμα και δέκα κουτάβια, ακόμα κι αν επιτραπεί η μία γέννα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολλά ζώα. Όπως καταλαβαίνετε ο φαύλος κύκλος των γεννήσεων και εγκαταλείψεων ζώων δεν σπάει, απλά περιορίζεται», αναφέρει η κυρία Μπομπολάκη.

Η ίδια μας είπε ότι ένα 40% των αδέσποτων ζώων είναι κυνηγόσκυλα τα οποία έχουν εγκαταλείψει κυνηγοί. «Μετά από μια ηλικία δεν τους κάνουν γιατί δεν μπορούν να τρέξουν, η όσφρησή τους αδυνατίζει και τα παρατάνε».

«Ακαταχώρητα»

Για να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα ζώα οι ιδιοκτήτες τους χρησιμοποιούσαν την πατέντα με τα ακαταχώρητα τσιπάκια. «Ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι στο ζώο πρέπει να τοποθετηθεί τσιπάκι και αυτό να καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων στο όνομα του ιδιοκτήτη. Αυτοί έκαναν την καταχώρηση χωρίς να περνούν το όνομά τους. Βρίσκαμε στα βουνά παρατημένα ζώα τα οποία είχαν τσιπάκια αλλά ήταν ακαταχώρητα. Δεν υπήρχε ιδιοκτήτης. Σ’ αυτό συνεργάζονταν με κτηνιάτρους, οι οποίοι δεν δίσταζαν να παραβούν τον νόμο για να μην χάσουν την πελατεία τους», τονίζει η κ. Μπομπολάκη.

Η πρόεδρος της ομοσπονδίας τονίζει την ανάγκη να υπάρξει γενναία και επαρκής χρηματοδότηση των Δήμων ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος όσον αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων. «Μέχρι τώρα οι Δήμοι ήταν εντελώς ανεξέλεγκτοι. Έκαναν ό,τι ήθελαν, όταν το ήθελαν, εις βάρος των ζώων. Θεωρούσαν, δε, την αρμοδιότητα αυτή αγγαρεία», αναφέρει. Επισήμανε, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρχει μια πρόβλεψη για την τύχη που θα έχουν τα αδέσποτα ζώα: «Δεν μπορεί ένα νομοσχέδιο σε μια προηγμένη χώρα το 2021 να προβλέπει το μόνιμο εγκλεισμό τους σε κλουβιά για όλη τους τη ζωή. Είναι μη ηθικό και απαράδεκτο αυτό», αναφέρει. Η ίδια τόνισε ότι είναι ανάγκη να ενστερνιστούν οι Ελληνες την κουλτούρα της υιοθεσίας ζώων συντροφιάς από τα καταφύγια.

Ικανοποίηση

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομάδας κατά της Κακοποίησης των Ζώων, Μάρθα Πουλτίδου, ανέφερε ότι το 90% των φιλοζωικών οργανώσεων είναι ικανοποιημένες από το προσχέδιο. «Το άλλο 10% διαφωνεί επειδή θέλουν τα ζώα να κλειστούν σε καταφύγια και να μην βγουν ποτέ έξω. Να ζουν και να πεθαίνουν στα κλουβιά. Διαφωνούν φυσικά και οι κυνηγοί επειδή υπάρχει υποχρεωτική στείρωση, οπότε τους κακοφαίνεται, καθώς είχαν συνηθίσει να βγάζουν κυνηγόσκυλα τσάμπα από τις γέννες. Είχαμε φυσικά και τις παράνομες αγοραπωλησίες» αναφέρει η κυρία Πουλτίδου. Όπως μας είπε η ίδια, το νομοσχέδιο προβλέπει μεν τη μία γέννα αλλά με έλεγχο το πού θα πάνε τα κουτάβια. «Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να καταθέσουν από τρεις υπεύθυνες δηλώσεις για το κάθε ζώο, με πλήρη στοιχεία ότι θα το υιοθετήσουν, ώστε να υπάρχει και εναλλακτική αν δεν μπορεί ένας από αυτούς. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει έλεγχος και καταγραφή όλων των δεσποζόμενων ζώων.

Μητρώο «κακοποιητών»

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρεί η κ. Πουλτίδου ότι όσοι κακοποιούν ζώα θα μπαίνουν σε μία «μαύρη λίστα» και δεν θα μπορούν να υιοθετήσουν ξανά κατοικίδιο. Η ίδια θεωρεί πολύ καλό το ότι θα υπάρχει μια βάση δεδομένων στην οποία θα φαίνεται όλο το πιστοποιητικό νοσηλείας του κάθε ζώου. Έτσι κάθε κτηνίατρος θα έχει πλήρη πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό των δεσποζόμενων. Αναφερόμενη στα αδέσποτα ζώα μας είπε ότι σταδιακά θα εκλείψουν από τη στιγμή που θα υπάρχει υποχρεωτική στείρωση. «Κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους να γίνουμε υπεύθυνοι».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικογενειακή «φάµπρικα» αναβολικών

Είκοσι ιδιώτες ιατροί δήλωσαν συμμετοχή να συνδράμουν το ΕΣΥ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας