23:25 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Οι δηµότες Διονύσου στέλνουν πίσω το… µπαλάκι των ευθυνών

Οι δηµότες Διονύσου στέλνουν πίσω το… µπαλάκι των ευθυνών

Τις ανοιχτές πληγές τους μετρούν ακόμα οι κάτοικοι του ∆ήμου Διονύσου, μετά το πέρασμα της «Μήδειας». Εκατοντάδες πεσμένα δέντρα, φθορά σε περιουσίες και – πάνω από όλα – προβληματισμός και οργή από χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν για μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό είναι αυτά που άφησε πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία του Φεβρουαρίου.

Του ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΛΤΑ
Προσφυγή στο Γενικό Επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και εκατοντάδες αγωγές κατά των υπευθύνων ετοιµάζουν οι πληγέντες κάτοικοι µετά τις καταστροφές της «Μήδειας»

Αποκατάσταση

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση των παροχών ρεύματος, νερού και τηλεφώνου, οι πληγέντες κάτοικοι έγιναν μάρτυρες ενός γνωστού, αλλά ανέκαθεν ενοχλητικού «σπορ». Πρόκειται για τη χιλιοπαιγμένη αποποίηση ευθυνών από την εκάστοτε αρμόδια Αρχή και την επίρριψή τους σε άλλες. Ουδείς βγήκε μπροστά για να επωμιστεί το βάρος της απουσίας επιχειρησιακού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, καθώς και της απουσίας μέριμνας για να κοπούν τα εκατοντάδες δέντρα που κατέληξαν να πέφτουν σε οχήματα, δρόμους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του εμπαιγμού ήταν οι επισημάνσεις των αρμοδίων ότι το ποια Αρχή έχει την ευθύνη καθορίζεται από την απόσταση των δέντρων από τους πυλώνες!
Αντί οι δημότες του ∆ήμου Διονύσου να ακολουθήσουν την… παρότρυνση των «αρμοδίων» και να αρχίσουν να μετρούν αποστάσεις με τις μεζούρες, αποφάσισαν να προβούν σε κάτι πιο δραστικό…

«Σκοπός της ομάδας “Διόνυσος Alert’’ είναι να μην περάσουμε από την οργή για την απουσία οποιασδήποτε μέριμνας στη λήθη και στην κανονικότητα. Να μην κάνουμε σαν να μη συνέβη τίποτα», τονίζει στη «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο Παναγιώτης ∆ιώτης, δικηγόρος και κάτοικος του ∆ήμου Διονύσου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αυτή τη στιγμή έχει «αγκαλιαστεί» από περίπου 800 οικογένειες της περιοχής και έχει σκοπό «τη διεκδίκηση του αυτονόητου, δηλαδή την απόδοση ευθυνών προς κάθε αρμόδιο παράγοντα ή Αρχή που δεν μερίμνησε για την αποτροπή της καταστροφής».

Παράλληλα, επισημάνθηκε το γεγονός ότι ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια της πολυήμερης κρίσης αλλά ούτε και μετά από αυτήν, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επισπευσθεί η έξοδος από το τέλμα της «Μήδειας», ενώ δεν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες που είχαν οι αρμόδιοι, προκειμένου να δοθεί τέλος στην αγωνία χιλιάδων ανθρώπων που παρέμεναν στο σκοτάδι. Φωτεινή εξαίρεση ήταν οι εθελοντικές ομάδες της περιοχής, οι οποίες στέκονταν επί 24ωρης βάσης στο πλευρό των πληγέντων, με όποιο τρόπο μπορούσαν.

Αγωγές

Η πρωτοβουλία των δημοτών που ακούει στο όνομα «Διόνυσος Alert» βρίσκεται σε οργανωτικό «πυρετό». Αξιοποιούνται οι δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να γίνει δυνατή η διεξαγωγή διαλόγου σε συνθήκες πανδημίας. Συγχρόνως, συγκεντρώνονται αποδεικτικά στοιχεία των φθορών που έχουν υποστεί, καθώς και τεκμήρια των προβλημάτων που μετά από το σαρωτικό πέρασμα της «Μήδειας» δεν έχουν επιλυθεί ακόμα! «Ενδεικτικά, μαζεύουμε φωτογραφικό υλικό πριν και μετά την καταστροφή, αιτήματα που έχουμε απευθύνει προς τις αρμόδιες Αρχές για την κοπή επικίνδυνων δέντρων κ.λπ., βεβαιώσεις ηλεκτρολόγων για τις συσκευές μας που καταστράφηκαν και πολιτικών μηχανικών για τις ζημιές στην ακίνητη περιουσία μας και, τέλος, αιτήματα που απευθύναμε προς τις αρμόδιες αρχές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κίνησης των κατοίκων του ∆ήμου Διονύσου.

«Η ομάδα αυτή θα ακολουθήσει τη νομική οδό, προκειμένου να αναδείξει χρόνιες παθογένειες, να υπάρξει πίεση για τα προβλήματα που έχουν μείνει άλυτα και θα αναζητήσει οργανωμένα τις ευθύνες που βαρύνουν κάθε αρμόδια Αρχή. Ο σκοπός μας είναι φυσικά να αποζημιωθούμε, αλλά όχι μόνο για τις υλικές φθορές, αλλά και για την ηθική βλάβη που υπεστήκαμε. Πρέπει να αποζημιωθούμε για το ότι μείναμε για μια εβδομάδα μέσα στο σκοτάδι, ότι είχαμε παγώσει μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, ότι δεν είχαμε νερό και τηλέφωνο, ότι τα παιδιά μας σταμάτησαν την εκπαιδευτική διαδικασία, ότι άνθρωποι που είχαν προβλήματα υγείας στερήθηκαν την πρόσβαση σε γιατρό ή νοσοκομείο, ότι πολλοί από τους κατοίκους του δήμου αναζήτησαν καταφύγιο σε ξενοδοχεία ή σπίτια συγγενών και φίλων», επισήμανε ο Παναγιώτης ∆ιώτης.

Οι Αρχές

Αναμφίβολα, ο όγκος των δεδομένων που αναμένεται να έχει συγκεντρωθεί στα χέρια των νομικών που θα εκπροσωπήσουν τις πληγείσες οικογένειες στα δικαστήρια αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της συντονισμένης δράσης της πρωτοβουλίας των δημοτών του Διονύσου.

Συγχρόνως, αναμένεται να «λύσει» τα χέρια των δικαστικών λειτουργών που θα ασχοληθούν με την υπόθεση σχετικά με το ποιος, το πού και το πότε των ζημιών που άφησε πίσω της η «Μήδεια», ακριβώς χάρη στη σοβαρή προεργασία που αναμένεται να έχει γίνει. Από εκεί και πέρα, τόσο οι ∆ικαστικές Αρχές όσο και ο Επιθεωρητής ∆ημόσιας ∆ιοίκησης που θα αναλάβουν την υπόθεση, θα κληθούν να «ξετυλίξουν» το κουβάρι των ευθυνών που τόσο περίτεχνα έχει υφανθεί ανάμεσα στις νομικίστικες ασάφειες των αρμοδίων Αρχών. Το ζητούμενο είναι το μπαλάκι των ευθυνών που οι δημότες δεν άφησαν να πέσει στην εξέδρα, να παραμείνει μέχρι το τέλος μέσα στο γήπεδο…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας