21:33 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Οι γονείς... πυροδοτούν τη βία των ανηλίκων

Οι γονείς... πυροδοτούν τη βία των ανηλίκων

Μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων περιστατικών βίας μεταξύ των ανηλίκων εισάγει η πρώτη στα χρονικά των ΗΠΑ απόφαση δικαστηρίου για την ενοχή γονέα σε περιστατικό school shooting, όπου ο γιος της «μπούκαρε» σε σχολείο με όπλο και σκότωσε και τραυμάτισε δεκάδες συμμαθητές του.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Τα βαθύτερα αίτια των προβλημάτων με την εγκληματικότητα και τις επιθέσεις των νέων σε γειτονιές και σχολεία ξεκινά μέσα από τα σπίτια, τα οποία δέχθηκαν μεγάλη πίεση από τα μνημόνια και την πανδημία και πλέον καθρεφτίζεται σε παραβατικές συμπεριφορές


Η μητέρα του που τον άφησε να πάει εκείνο το πρωί στο σχολείο με όπλο στην τσάντα του, εν γνώσει της και ενώ γνώριζε ότι το παιδί της αντιμετώπιζε θέματα ψυχικής υγείας, καταδικάστηκε ως συνένοχος σε φόνο και η απόφαση αυτή για πρώτη φορά τιμωρεί γονέα για την ανεπάρκεια του σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του στη γονεϊκή φροντίδα.

Τα περιστατικά βίας μεταξύ των ανηλίκων λαμβάνουν πλέον και στη χώρα μας μορφή χιονοστιβάδας, σε διάφορες γειτονιές του λεκανοπεδίου Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, χωρίς να διαφαίνεται ταξικός χαρακτήρας στο φαινόμενο, αφού συμπλοκές συμβαίνουν και σε πιο λαϊκές γειτονιές, αλλά και στα οικονομικά εύρωστα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής.

Αναφορικά με τη μακριά σκιά που έριξαν τα μνημόνια και η πανδημία του κορωνοϊού στην κοινωνία και τη δομική της μονάδα, την οικογένεια, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Άρτεμις Τσίτσικα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής και επικεφαλής της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» επισημαίνει ότι θα περάσουν χρόνια για να απαλύνουμε αυτούς τους κλυδωνισμούς, καθώς τα μνημόνια και ο κορωνοϊός εξουθένωσαν τους γονείς. Προφανώς οι ψυχικά και σωματικά, επαγγελματικά και οικονομικά εξουθενωμένοι γονείς δεν ανταποκρίνονται στον γονεϊκό τους ρόλο, με συνέπεια πολλά παιδιά να μεγαλώνουν στον αυτόματο.

γονείς

Οι γονείς έχουν μεγάλη ευθύνη και οι συνομήλικοι έχουν μεγάλη επίδραση στα παιδιά. Βλέπουμε επίσης ότι σε αυτά τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, ενώ πολύ συχνά ολόκληρες ομάδες εφήβων επιτίθενται σε έναν έφηβο, κάτι που παλιά δεν συνέβαινε. Πάντως, η κ. Τσίτσικα υπογραμμίζει πως η εξουθένωση των γονιών, μέσα από πολλές και απανωτές κρίσεις που «χτύπησαν» την κοινωνία μας, οδηγεί σε… χιονοστιβάδα προβλημάτων μέσα στην οικογένεια. Ένα από αυτά είναι πως τα παιδιά εντάσσουν ολοένα και περισσότερο την βία στους κώδικες επικοινωνίας τους με άλλους ανήλικους (και όχι μόνο).

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Άρτεμις Τσίτσικα προσθέτει ότι αυτό το πολυπαραγοντικό φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται με μεμονωμένες πρωτοβουλίες και απαιτείται οριζόντια παρέμβαση παντού: Στη γειτονιά, το σχολείο, την οικογένεια.

Από τη δική της μεριά η καθηγήτρια Εγκληματολογίας Βασιλική Αρτινοπούλου, διευθύντρια του Ινστιτούτου για το Έγκλημα και την Ποινική Δικαιοσύνη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και τέως πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Σχολική Βία και τον Σχολικό Εκφοβισμό του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν βλέπουμε παιδιά να εντάσσουν τη βία στον κώδικα επικοινωνίας τους, είναι να ζητήσουμε βοήθεια.

Είναι αλήθεια πως δεν έχουμε πολλούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας που να ασχολούνται με αυτόν τον τομέα, αλλά όσοι υπάρχουν μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Πρέπει όμως να σπάσουμε το ταμπού και να ζητήσουμε βοήθεια, γιατί ακόμα και σήμερα το ζήτημα της παραβατικότητας μεταξύ των ανηλίκων είναι μια οικογενειακή ντροπή ή μια ντροπή της γειτονιάς που η οικογένεια ή η γειτονιά την κρύβει κάτω από το χαλί. Όσο υπάρχει ντροπή, όσο υπάρχει ταμπού, δεν μπορεί να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου

Μανώλης Μαυρομάτης: Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας